Fredrik Fredlund lämnar den Obundna lagtingsgruppen - men blir kvar i lagtinget mandatperioden ut.
– Tingsrättsdomen som kommer att överklagas har inte vunnit laga kraft och det finns inga grunder att i detta skede att ompröva beslutet att sitta kvar i lagtinget, skriver Fredrik Fredlund i ett pressmeddelande.

Konstnären Bart Eysink Smeets från Nederländerna får placera en sten på Lilla holmen. ”Stenen som återvände hem” heter projektet.

Det finns endast begränsade möjligheter att anlägga ny bebyggelse på Badhusberget. Det svarar kulturbyrån i ett utlåtande till Mariehamns stad. 

Göran Persson lämnar styrelsen för Wiklöf Holding på grund av sitt uppdrag som styrelseordförande i Swedbank.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

Ett 30-tal Viking Line-resenärer missade Rosellas första Kapellskärsavgång när bussen från Cityterminalen försenades kraftigt under söndagen.

– Viking Lines kommunikation var dålig. Om rederiet hade berättat hur det låg till hade vi hunnit ta taxi till färjan, säger drabbade Therese Söderlund.

Sjöfartsutbildningarna på högskole- och gymnasialstadiet har inte fyllts upp på många år. Medan Högskolan på Åland fortfarande tampas med lågt intresse har sjöfartsutbildningen på Ålands gymnasium för första gången sedan 2013 haft ett uppsving. 
– Vi har haft betydligt fler sökande än utbildningsplatser, säger Lars Selander, platsansvarig på sjöfartsprogrammet vid Ålands gymnasium.

Personen som knivskars i norra Mariehamn under natten mot lördag skadades lindrigt och kunde lämna akuten efter omplåstring.

Polisen avvisade natten mot söndag en person som ryckte i bildörrar på Klinten i Mariehamn.
Därtill bötfälldes en större fartsyndare på Saltvikssidan av Färjsundet.

Polisen söker vittnen till en avkörning på Österleden vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.
”Fotgängare var nära att bli träffade av fordonet”, skriver polisen.

Efter 113 år i finländska insjö- och kustvatten angör anrika restaurangbåten Sunnan II på fredagseftermiddagen sin nya hemmahamn: Sjökvarteret.
– Intresset för skärgårdskryssningar verkar stort, säger Erik Kemmelmeier från det nya ägarbolaget KEO Rederi Ab.

Datainspektionens påpekanden om säkerheten kring röstningen via internet i lagtingsvalet är ganska lätta att åtgärda, bedömer valadministratör Caper Wrede.
Men om det uppstår problem med säkerheten, till exempel ett intrång i systemet, kan internetröstningen avbrytas.
– Till och med efter att den har satt i gång, säger han.

Ålandsbanken bildar ett nytt hypoteksbolag med fyra andra aktörer. Bolaget ska verka på den svenska marknaden.

Under natten till lördagen knivskars en person i norra Mariehamn.
Polisen kunde kort därefter gripa en misstänkt för dådet.

Fler nyheter