Årets journalist 2007 är utsedd och vinnaren är krönikören Fred Forsell. Han får priset för den svarta och självutlämnande humor han förser Åland med.

MEDIA Fred Forsell tog överraskat emot priset för årets journalist 2007.

- När Eva-Jo Hancock ringde mig och sade att jag var nominerad blev jag jätteglad. Sedan började jag tänka att det kanske var någon som ville skämta med mig?

Hur gör du för att ständigt hitta på nya roliga saker att skriva?

- Med krönikorna är det olika. Ibland skriver jag upp punkter och samlar på mig idéer, ibland blir det i sista stund som jag skriver dem. Men jag vill inte vara rolig hela tiden, man måste vara allvarlig ibland också.

Har du bra kontakt med det åländska samhället fastän du bor i Sverige?

- Ja och nej, jag försöker. Genom att läsa tidningarna till exempel.

Juryns motivering löd: "En journalist med modet att kombinera självutlämnande nakenhet med svart humor i juveler till krönikor om vår tid."

- Det är roligt att de sett den svarta humorn i mina krönikor, säger Fred Forsell.

Juryn bestod av Eva-Jo Hancock, Jenki Rask och Peter Lindbäck. De två andra som var nominerade är Annika Orre och Björn Häggblom.

Fred Forsell skriver krönikor som publiceras i Nya Åland en gång i veckan, men är även anställd på den svenska tidningen Amelia.

Efter mål av försvararna Rick Ketting och Dylan Murnane knep IFK en storstilad seger i hemmapremiären.

IFK Mariehamn hade precis fått spelövertaget efter en stark RoPS-inledning när Robbie Crawford drog på sig ett rött kort för farligt spel. Matchen hade då pågått 26 minuter.

Den traditionella påskmarknaden i staden fortsätter att locka nära och mer långväga besökare.
– Vi köper samma saker varje år, säger Hanna Kiuru och Olli Kiuru som kommit till torget från sommarstugan i Vårdö.

IFK Mariehamn spelar sin första hemmamatch i årets Tipsliga i kväll. Startelvan är den samma som i segermatchen borta mot FC Honka senast.

Polisen bokförde sju hastighetsöverträdelser på landskapets vägar under natten mot långfredagen.
Därtill väcktes en busspassagerare.

Med röstsiffrorna 4–3 har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut det förslag till delgeneralplan där 13 hus i centrum listas som värdefulla byggnader som bör k-märkas.
Under 30 dagar i maj och juni kommer förslaget att vara utställt i stadsbiblioteket och det är då möjligt att lämna in anmärkningar.

Wiklöf Holding köpte i höstas Air Ålands hangar vid flygfältet. Nu har bolaget fått avslag på jordförvärvstillstånd för fastigheten, eftersom tre av sju i styrelsen saknar hembygdsrätt.
– Vi måste följa lagstiftningen och det finns ingen grund för undantag i det här fallet, säger kansliminister Nina Felman (S).

Finlands Meteorologiska Institut (FMI) har utfärdat en varning för gräsbrand på Åland. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Utöver de 30 miljoner som via Paf-medlen fördelades till det åländska samhället 2018-2019 sponsorerar spelbolaget åländska personer, föreningar och evenemang med cirka 400.000 euro årligen.

Flera patienter evakuerades efter en mindre brand i C-huset på sjukhusområdet i morse. Men läget är nu under kontroll och branden är släckt. Sjukhuset befinner sig dock tills vidare i beredskapsläge.

Ålands natur och miljö och Ålands landsbygdscentrum är kritiska till landskapsregeringens beslut att inte införa en åländsk ursprungsmärkning.
– Vi tycker att det är beklagligt att landskapsregeringen väljer att Åland inte ska ingå i ursprungsmärkningen, säger Simon Holmström, kansliledare på Ålands natur och miljö.

De mindre oppositionspartierna sågar under tisdagens plenum landskapsregeringens 10 euro stora höjning av det månatliga ensamförsörjartillägget i barnbidraget
– Landskapsregeringen presenterar det som en stor förbättring, men det handlar om 30 cent per dag, säger Bert Häggblom (Ob).

Samarbetsförhandlingarna vid Åland Post är avslutade. Två tjänster försvinner.

Fler nyheter