Årets journalist 2007 är utsedd och vinnaren är krönikören Fred Forsell. Han får priset för den svarta och självutlämnande humor han förser Åland med.

MEDIA Fred Forsell tog överraskat emot priset för årets journalist 2007.

- När Eva-Jo Hancock ringde mig och sade att jag var nominerad blev jag jätteglad. Sedan började jag tänka att det kanske var någon som ville skämta med mig?

Hur gör du för att ständigt hitta på nya roliga saker att skriva?

- Med krönikorna är det olika. Ibland skriver jag upp punkter och samlar på mig idéer, ibland blir det i sista stund som jag skriver dem. Men jag vill inte vara rolig hela tiden, man måste vara allvarlig ibland också.

Har du bra kontakt med det åländska samhället fastän du bor i Sverige?

- Ja och nej, jag försöker. Genom att läsa tidningarna till exempel.

Juryns motivering löd: "En journalist med modet att kombinera självutlämnande nakenhet med svart humor i juveler till krönikor om vår tid."

- Det är roligt att de sett den svarta humorn i mina krönikor, säger Fred Forsell.

Juryn bestod av Eva-Jo Hancock, Jenki Rask och Peter Lindbäck. De två andra som var nominerade är Annika Orre och Björn Häggblom.

Fred Forsell skriver krönikor som publiceras i Nya Åland en gång i veckan, men är även anställd på den svenska tidningen Amelia.

Tingsrätten friar en 28-årig man som åtalats för att ha våldtagit en kvinna i Mariehamn vintern 2018. 
Enligt rätten är kvinnans berättelse mer trovärdig än mannens, men det saknas bevis.

Försäkringsaktiebolaget Alandia byter namn. I samband med flera andra förändringar som bolagets styrelse slog fast i torsdags stod det också klart att bolagets officiella namn från och med nu är Alandia försäkring Abp. Varumärket Alandia kvarstår.

Att stödbeslutet var färdigt berett när ministrarna träffade Ålandskomposten stämmer – men att beredningen skulle ha favoriserat Svinryggens deponi stämmer inte.
Det säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Landskapsregeringens beslut att stöda en ny biogasanläggning vid Svinryggens deponi är början på slutet för Ålandskomposten. Det säger vd Bengt Karlsson.
– När anläggningen tas i bruk lär vår verksamhet upphöra.

Bakom lyckta dörrar häktades i går en kvinna på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord. Kvinnan är även misstänkt för två andra brott.
– Det har att göra med biljakten i Mariehamn från förra veckan. Men omständigheterna är väldigt mångfacetterade, säger Christoffer Ahlfors vid polisen.

Ålands telefonandelslag och IP Connect går till rättegång i en tvist som gäller 2.000 euro. Det står klart efter en inledande förhandling i dag.

Trafiken styr all annan planering i skärgården. Det säger oppositionsledaren Veronica Thörnroos (C).
– Om man vill se till att det finns långsiktighet, då är trafiken första steget.

Det spelar ingen roll hur mycket pengar man satsar på skärgårdstrafiken, skärgården dör ändå. 
Det anser den obundna lagtingskandidaten Marcus Måtar.
I stället vill han se andra lösningar.

Två tredjedelar av landskapets infrastrukturbudget går till skärgårdstrafiken. 52 procent av de som gjort Ålandstidningens valkompass anser att det är för mycket i förhållande till folkmängden i skärgården.
Samtidigt vill politikerna investera hundratals miljoner i just skärgårdstrafiken – för att få ner kostnaderna på sikt.
Men är det rätt väg att gå för att stoppa en utflyttning som pågått i flera decennier? Eller handlar frågan om något helt annat?
Åsikterna går isär.

Under namnet Alandica Shipping Academy ska de tre åländska sjöfartsutbildningarna marknadsföras.
En projektledare kommer att anställas.

Yoghurten Mattas Maja, som tillverkas av Mattas Gårdsmejeri i Sund, har vunnit SM i mathantverk.

Redan i slutet av 2020 kan Svinryggens deponis nya biogasanläggning stå redo att omvandla 3.000 ton avfall till fordonsbränsle och biogödsel varje år.
Det står klart sedan landskapsregeringen under onsdagen beslutar om investeringsstöd upp till 1 miljon euro.

Centerledaren Veronica Thörnroos munhuggs mest med regeringspartiernas ledare under Ålandstidningens välbesökta valdebatt.
– Landskapsregeringen har presenterat många strategier, men resultaten har uteblivit, säger hon.

Fler nyheter