Årets journalist 2007 är utsedd och vinnaren är krönikören Fred Forsell. Han får priset för den svarta och självutlämnande humor han förser Åland med.

MEDIA Fred Forsell tog överraskat emot priset för årets journalist 2007.

- När Eva-Jo Hancock ringde mig och sade att jag var nominerad blev jag jätteglad. Sedan började jag tänka att det kanske var någon som ville skämta med mig?

Hur gör du för att ständigt hitta på nya roliga saker att skriva?

- Med krönikorna är det olika. Ibland skriver jag upp punkter och samlar på mig idéer, ibland blir det i sista stund som jag skriver dem. Men jag vill inte vara rolig hela tiden, man måste vara allvarlig ibland också.

Har du bra kontakt med det åländska samhället fastän du bor i Sverige?

- Ja och nej, jag försöker. Genom att läsa tidningarna till exempel.

Juryns motivering löd: "En journalist med modet att kombinera självutlämnande nakenhet med svart humor i juveler till krönikor om vår tid."

- Det är roligt att de sett den svarta humorn i mina krönikor, säger Fred Forsell.

Juryn bestod av Eva-Jo Hancock, Jenki Rask och Peter Lindbäck. De två andra som var nominerade är Annika Orre och Björn Häggblom.

Fred Forsell skriver krönikor som publiceras i Nya Åland en gång i veckan, men är även anställd på den svenska tidningen Amelia.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Hemmalaget IFK Mariehamn skapade ett antal superchanser i den första halvan av matchen, men det var Ilves som gjorde målen. Därmed leder gästerna med två mål i paus.

Fler nyheter