I Finland ökar andelen allvarliga tandinfektioner som kräver intensivvård och på Åland ser tandläkaren Pia Homqvist patienter med liknande problem varje dag.
– Folk tänker inte på sina tänder på samma sätt som man tänker på resten av kroppen.  En tandinfektion kan få allvarliga konsekvenser om man inte tar hand om den.

Kommentarer

Tandhälsan är enormt viktig !

Tandhälsan är enormt viktig ! Inte endast för tänderna utan också för att bakterier från tänderna inte skall spridas vidare i kroppen. En gång per år bör man uppsöka tandläkare och kom ihåg att enklast är om man kan behålla sina egna tänder livet ut !Prioritera era tänder även om ni har dålig ekonomi !

Helt rätt Sapientia. "Alla"

Helt rätt Sapientia. "Alla" ålänningar skulle ju få gratis tandvård hette det inför förra valet. Det lovade (s) att genomföra. Det löftet svek man. Är (s) tid i maktposition snart ett minne blott ? Förmodligen. Ett av det största svek som de åstadkommit sina väljare är en omfattande tandvårdsreform på Åland. Det var löftet som de vann många röster på. Av denna tandreform blev det bara en liten del som genomfördes och föll sedan ned i löftenas stora svarta hål. En sådant svek gör man bara en gång. Väljarna glömmer ej och går inte att lura två gånger. Många är besvikna.

Det finns väl en ganska

Det finns väl en ganska solklar orsak till att folk prioriterar den övriga hälsan; För att samhället också särskiljer de två med privat fri marknad inom tandvård och subventionerad allmän hälsovård. Tandvård görs till en lyx för de rika. Man kan inte lägga skulden på medborgarna. Till skillnad från fastlandet har vi inget alternativ. Vuxna måste gå privat.

Märker att ni som skriver här

Märker att ni som skriver här vet ganska lite om hur det fungerar med tandvården på Åland för dem som faktiskt är utan pengar. Tyvärr så måste mat och hyra betalas först innan man kan gå till tandläkaren. Tandvården på Åland glömmer aldrig ifall du varit i betalningssvårigheter och fått utmätning på dina nödvändiga tandläkarbesök. Det är kört trots att läkaren kräver tandåtgärder. Endast kontant betalning gäller trots att det inte finns några pengar. Detta är Åland idag, inte ett dugg bättre är USA då det gäller tandvård.

Nu är det upp till bevis för

Nu är det upp till bevis för sossarna. Stort SVEK mot väljarna kommer att visa sig vid nästa val. Börja jobba med tandreformen nu lika ivrigt som att uppnå resultat med kommunreformen. Finna viljan så kan ni. Men frågan är om man alls kommer att arbeta vidare med gratis tandvård till folket.

Sidor

Om en vecka inleds en omröstning om vilket problem på stormig.ax som ska lösas genom ett så kallat hackaton.

– De tre områden som går att rösta på är vägtrafiken, geoblockering och skattegränsens påverkan, säger projektledaren Anders Ingves.

Under torsdagskvällen, den 22 februari bryts det en isränna från Färjsundsbron till Långnäs och alla som ska bege sig ut på isarna varnas.

Elledningen mellan Tingsbacka och Norrböle överbelastades på tisdagsmorgonen. I kombination med att Finlandskabeln inte fungerade som den ska blev hela fasta Åland mörkt. 9.07 fick de sista hushållen tillbaka elen.

Med polisen hack i häl körde en man med körförbud i november 2017 i en hastighet på över 120 km/h på 70-väg i Jomala. I ovetskap, uppgav mannen när rättegången hölls i går. 

Vårdös tidigare kommunstyrelseordförande Jarl Danielsson har beslutat att flytta från kommunen. Anledningen är den hårda kritiken mot honom sedan han hösten 2016 förordade att kommunen inte skulle ta emot någon flyktingfamilj.

– Sedan dess är jag en politisk persona non grata. Man påverkas av sådant i en liten kommun, stämningen är inte vad den har varit, säger Jarl Danielsson.

 

En euro är värd fem procent mindre ombord på ms Eckerö, där den berättigar till endast 9,40 svenska kronor.

– Jag förstår att det framstår som orättvist för ålänningar just nu, men situationen har tidigare varit den omvända, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson.

 

Flera långfärdsskridskoåkare testade i lördags att frivilligt gå igenom isen och ta sig upp från vaken.

– Det var lärorikt att känna hur tung man blir, säger Lina Loikas efter det iskalla doppet.

ÅHS ska ha en överläggning med landskapsregeringen innan de går vidare med upphandlingen av ett vårdinformationssystem. 

– Vi behöver göra det, det är en stor investering som ska göras och vi behöver veta att alla är med på den linje som vi går in för, säger Annette Holmberg-Jansson, ÅHS styrelseordförande. 

I över 2.000 bostäder på Åland kan det finnas förhöjda radonhalter. Den uppskattningen gör Strålsäkerhetscentralen. Men trots att att en hög radonhalt innebär en ökad risk för lungcancer är det få som kollar upp sina bostäder. 
– Det är enkelt att bygga bort radon – om man tänker på det innan man börjar bygga, säger Leif Andersson, bygginspektör i Mariehamn. 

 

Tipsettan i Mariehamn ligger ute till försäljning. 
– Det skulle gå att driva vidare butiken med ett nytt koncept fram till att Veikkaus är tillbaka, säger Åke Lindholm. 

 

Östersjöprojektet finanserierar i år nio projekt med nästan 250.000 euro. Mariehamns stad får 35.000 för att hålla Slemmern rent från mikroplaster. 

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Fler nyheter