I Finland ökar andelen allvarliga tandinfektioner som kräver intensivvård och på Åland ser tandläkaren Pia Homqvist patienter med liknande problem varje dag.
– Folk tänker inte på sina tänder på samma sätt som man tänker på resten av kroppen.  En tandinfektion kan få allvarliga konsekvenser om man inte tar hand om den.

Kommentarer

Tandhälsan är enormt viktig !

Tandhälsan är enormt viktig ! Inte endast för tänderna utan också för att bakterier från tänderna inte skall spridas vidare i kroppen. En gång per år bör man uppsöka tandläkare och kom ihåg att enklast är om man kan behålla sina egna tänder livet ut !Prioritera era tänder även om ni har dålig ekonomi !

Helt rätt Sapientia. "Alla"

Helt rätt Sapientia. "Alla" ålänningar skulle ju få gratis tandvård hette det inför förra valet. Det lovade (s) att genomföra. Det löftet svek man. Är (s) tid i maktposition snart ett minne blott ? Förmodligen. Ett av det största svek som de åstadkommit sina väljare är en omfattande tandvårdsreform på Åland. Det var löftet som de vann många röster på. Av denna tandreform blev det bara en liten del som genomfördes och föll sedan ned i löftenas stora svarta hål. En sådant svek gör man bara en gång. Väljarna glömmer ej och går inte att lura två gånger. Många är besvikna.

Det finns väl en ganska

Det finns väl en ganska solklar orsak till att folk prioriterar den övriga hälsan; För att samhället också särskiljer de två med privat fri marknad inom tandvård och subventionerad allmän hälsovård. Tandvård görs till en lyx för de rika. Man kan inte lägga skulden på medborgarna. Till skillnad från fastlandet har vi inget alternativ. Vuxna måste gå privat.

Märker att ni som skriver här

Märker att ni som skriver här vet ganska lite om hur det fungerar med tandvården på Åland för dem som faktiskt är utan pengar. Tyvärr så måste mat och hyra betalas först innan man kan gå till tandläkaren. Tandvården på Åland glömmer aldrig ifall du varit i betalningssvårigheter och fått utmätning på dina nödvändiga tandläkarbesök. Det är kört trots att läkaren kräver tandåtgärder. Endast kontant betalning gäller trots att det inte finns några pengar. Detta är Åland idag, inte ett dugg bättre är USA då det gäller tandvård.

Nu är det upp till bevis för

Nu är det upp till bevis för sossarna. Stort SVEK mot väljarna kommer att visa sig vid nästa val. Börja jobba med tandreformen nu lika ivrigt som att uppnå resultat med kommunreformen. Finna viljan så kan ni. Men frågan är om man alls kommer att arbeta vidare med gratis tandvård till folket.

Sidor

Ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och det saknas underlag och utredningar för beslutet. Det anser flera i personalen vid ÅMHM som nu lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.

– Det är inte i enlighet med ÅMHM-lagen att styrelsen går in och ändrar i organisationsstrukturen, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.

Riktlinjer för avbytarstödets nivåer måste finnas inskriven i lag. Det räcker inte med att justera beloppen i en förordning. Nu fäller Högsta domstolen även lagen om en ändring av avbytarstödet.

– Det är bara att konstatera att vi får sätta tillbaka beloppen dit de hör hemma, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Polisen genomförde en rattfyllerikontroll i Eckerö under söndagen. En förare hade vid ett precisionsalkometertest 0,56 promille i blodet och misstänks nu för rattfylleri.

Ska staden utreda en bostadsö i Slemmern först och ta fram en plan för Svinö holme sedan? Eller ska man göra tvärt om? Eller borde man skippa bostadsön helt och hållet?
Bland stadens tjänstemän och beslutsfattare råder olika syn på saken.

Under lördagseftermiddagen invigdes den 41:a upplagan av Alandia Cup. Ålandstidningen var på plats och fotade. Mer om invigningen går att läsa i söndags- och måndagstidningarna.

Ett markområde på Badhusberget började vid 16.30-tiden på lördagen brinna.

Centerns Harry Jansson, som var den som slog larm om den nya skattetolkningen i vintras, säger att Mats Perämaa får ta på sig ansvaret för att det inte blir någon räddningsplanka för ålänningarna innan 2019.

Polis fick under fredagsnatten rycka ut tre gånger om efter att ha uppmärksammats om våldsbrott.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) har inte stora förhoppningar på att avvärja hotet om en skattechock för åländska fastighetsägare efter att Högsta domstolen underkänt en ändring av den åländska fastighetsskattelagen.
– Jag kommer att samla lagberedningen inkommande vecka men det finns inga lätta vägar kvar att gå inom lagstiftningen.

En ny, större, helikopter kommer att ge möjlighet för vård i direkt i helikoptern och möjlighet för transport av svårt sjuka. Det meddelar ÅHS:s styrelse efter att en ny upphandling blivit klar.

Ärendet om Harry Janssons (C) spörsmål gällande de höjda arvodena till Pafstyrelsen togs upp på nytt av lagtinget på fredagen.

Ådas resultat för 2017 landade slutligen på 300.000 minus. Det negativa resultatet var delvis en följd av oväntade kostnader samt ÅHS val återta sin drift- och supportfunktion.

Tomten hade många intressenter, vinnande budet lades av Rafaels Export Ab genom Jesper Blomsterlund. På bilden är Ålands skogsindustriers VD Joakim Blom.

I drygt femtio år fungerade industritomten i Möckelö som en flisanläggning. Nu har tomten sålts till Rafaels Export Ab, som ämnar att använda hamnen för leveranser. 

Fler nyheter