I Finland ökar andelen allvarliga tandinfektioner som kräver intensivvård och på Åland ser tandläkaren Pia Homqvist patienter med liknande problem varje dag.
– Folk tänker inte på sina tänder på samma sätt som man tänker på resten av kroppen.  En tandinfektion kan få allvarliga konsekvenser om man inte tar hand om den.

Kommentarer

Tandhälsan är enormt viktig !

Tandhälsan är enormt viktig ! Inte endast för tänderna utan också för att bakterier från tänderna inte skall spridas vidare i kroppen. En gång per år bör man uppsöka tandläkare och kom ihåg att enklast är om man kan behålla sina egna tänder livet ut !Prioritera era tänder även om ni har dålig ekonomi !

Helt rätt Sapientia. "Alla"

Helt rätt Sapientia. "Alla" ålänningar skulle ju få gratis tandvård hette det inför förra valet. Det lovade (s) att genomföra. Det löftet svek man. Är (s) tid i maktposition snart ett minne blott ? Förmodligen. Ett av det största svek som de åstadkommit sina väljare är en omfattande tandvårdsreform på Åland. Det var löftet som de vann många röster på. Av denna tandreform blev det bara en liten del som genomfördes och föll sedan ned i löftenas stora svarta hål. En sådant svek gör man bara en gång. Väljarna glömmer ej och går inte att lura två gånger. Många är besvikna.

Det finns väl en ganska

Det finns väl en ganska solklar orsak till att folk prioriterar den övriga hälsan; För att samhället också särskiljer de två med privat fri marknad inom tandvård och subventionerad allmän hälsovård. Tandvård görs till en lyx för de rika. Man kan inte lägga skulden på medborgarna. Till skillnad från fastlandet har vi inget alternativ. Vuxna måste gå privat.

Märker att ni som skriver här

Märker att ni som skriver här vet ganska lite om hur det fungerar med tandvården på Åland för dem som faktiskt är utan pengar. Tyvärr så måste mat och hyra betalas först innan man kan gå till tandläkaren. Tandvården på Åland glömmer aldrig ifall du varit i betalningssvårigheter och fått utmätning på dina nödvändiga tandläkarbesök. Det är kört trots att läkaren kräver tandåtgärder. Endast kontant betalning gäller trots att det inte finns några pengar. Detta är Åland idag, inte ett dugg bättre är USA då det gäller tandvård.

Nu är det upp till bevis för

Nu är det upp till bevis för sossarna. Stort SVEK mot väljarna kommer att visa sig vid nästa val. Börja jobba med tandreformen nu lika ivrigt som att uppnå resultat med kommunreformen. Finna viljan så kan ni. Men frågan är om man alls kommer att arbeta vidare med gratis tandvård till folket.

Sidor

Ett bråk ombord på en skärgårdsfärja blev en dyr historia för en man i 50-årsåldern som nu dömts för misshandel och olaga hot.

Enligt en läsare ligger det gummigranulat från konstgräsplanen på Vikingavallen i vattnet i närheten av Dalkarby träsk. Detta har läsaren uppmärksammat bland annat ÅMHM om. 

– Det här kommer att finnas med i vår tillsyn, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.

Skärgårdsfärjan ms Knipan krossade en brygga och drog sönder två vattenledningar vid pensionatet Vuosnaisten meriasema i Osnäs i lördags.

– Den låg och drev, säger pensionatets ägare Mika Porrassalmi.

Enligt den nya smittskyddslagen måste en stor del av personalen vid Ålands hälso- och sjukvård vara vaccinerad mot en rad sjukdomar. För de i personalen som inte vill vaccinera sig är det omplacering eller uppsägning som gäller.
– Det kan bli aktuellt med uppsägningar, men det är inget vi eftersträvar, säger vårdchefen Sirpa Mankinen.

En ny gård väcker nyfikenhet. Det får Rebecka Eriksson och hennes stab på Himmyra gård erfara under Skördefesten.
Bilköerna ringlar långa till gården.
– Det är helt galet, säger hon och skrattar.

Busringningar, fult språk och allmänt stökiga ungdomar. Det har man på bland annat Kotipizza upplevt under en tid. Men i stället för att porta ungdomarna har man valt att göra tvärtom.
– Det har varit enstaka mindre incidenter och jag kände att det kanske var dags att uppmärksamma det, säger Petra-Maria Ramstedt.

Seniorboende, effektiviserat serviceboende och demensboende.
Den arbetsgrupp som tittat på äldreomsorgen i Finström ser flera behov.

Ett trettiotal personer sprang Skördeloppet på Himmyra gård i Hammarland i går. Många av dem var barn.

Åklagaren vill se fängelsestraff för juristen Marcus Måtar i Wirranmålet i hovrätten och yrkar att han döms för grovt ocker, samt att tingsrättsdomen mot krögarparet står fast.

Ett träd blåste i nattens hårda vindar över en parkerad bil på Storagatan i Mariehamn.

Bomarsunds fästning är i stort behov av restaurering. Före sommaren spärrades delar av Brännklintstornet av för att garantera besökarnas säkerhet. Nu inleds förberedelserna inför den största restaureringen i området sedan 1960-talet.
– Det är en smältdegel av byggnadstekniska, antikvariska och arkeologiska frågor och problem som måste lösas, säger överantikvarie Jonas Karlsson.

Obunden samling håller inget styrelsemöte om misshandelsdomen mot partiets lagtingsledamot Fredrik Fredlund före november.
– Jag tänker inte kommentera om han kan fortsätta representera partiet före domen har vunnit lag kraft, säger partiordförande Bert Häggblom.

ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen blir tf klinikchef för psykiatrin, och chefläkare Olli-Pekka Lehtonen blir medicinskt ansvarig.
Detta för att lindra den psykiaterbrist som råder.

Fler nyheter