I Finland ökar andelen allvarliga tandinfektioner som kräver intensivvård och på Åland ser tandläkaren Pia Homqvist patienter med liknande problem varje dag.
– Folk tänker inte på sina tänder på samma sätt som man tänker på resten av kroppen.  En tandinfektion kan få allvarliga konsekvenser om man inte tar hand om den.

Kommentarer

Tandhälsan är enormt viktig !

Tandhälsan är enormt viktig ! Inte endast för tänderna utan också för att bakterier från tänderna inte skall spridas vidare i kroppen. En gång per år bör man uppsöka tandläkare och kom ihåg att enklast är om man kan behålla sina egna tänder livet ut !Prioritera era tänder även om ni har dålig ekonomi !

Helt rätt Sapientia. "Alla"

Helt rätt Sapientia. "Alla" ålänningar skulle ju få gratis tandvård hette det inför förra valet. Det lovade (s) att genomföra. Det löftet svek man. Är (s) tid i maktposition snart ett minne blott ? Förmodligen. Ett av det största svek som de åstadkommit sina väljare är en omfattande tandvårdsreform på Åland. Det var löftet som de vann många röster på. Av denna tandreform blev det bara en liten del som genomfördes och föll sedan ned i löftenas stora svarta hål. En sådant svek gör man bara en gång. Väljarna glömmer ej och går inte att lura två gånger. Många är besvikna.

Det finns väl en ganska

Det finns väl en ganska solklar orsak till att folk prioriterar den övriga hälsan; För att samhället också särskiljer de två med privat fri marknad inom tandvård och subventionerad allmän hälsovård. Tandvård görs till en lyx för de rika. Man kan inte lägga skulden på medborgarna. Till skillnad från fastlandet har vi inget alternativ. Vuxna måste gå privat.

Märker att ni som skriver här

Märker att ni som skriver här vet ganska lite om hur det fungerar med tandvården på Åland för dem som faktiskt är utan pengar. Tyvärr så måste mat och hyra betalas först innan man kan gå till tandläkaren. Tandvården på Åland glömmer aldrig ifall du varit i betalningssvårigheter och fått utmätning på dina nödvändiga tandläkarbesök. Det är kört trots att läkaren kräver tandåtgärder. Endast kontant betalning gäller trots att det inte finns några pengar. Detta är Åland idag, inte ett dugg bättre är USA då det gäller tandvård.

Nu är det upp till bevis för

Nu är det upp till bevis för sossarna. Stort SVEK mot väljarna kommer att visa sig vid nästa val. Börja jobba med tandreformen nu lika ivrigt som att uppnå resultat med kommunreformen. Finna viljan så kan ni. Men frågan är om man alls kommer att arbeta vidare med gratis tandvård till folket.

Sidor

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Berättelserna som publicerades på metoo.ax i fredags visar en mörk bild av åländska kvinnors verklighet. Nu hoppas initiativtagaren Mia Hanström att alla tar sitt ansvar och förändrar kulturen.
– Jag tror män behöver lyssna mycket mer på kvinnor och deras berättelser. Om de gör det kommer de att få en rikare tillvaro, säger hon.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

1.568 kvinnor har skrivit på det åländska uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
 

Ålands natur och miljö har på två månader tagit fram ett helt nytt förslag för skärgårdstrafiken. Det bygger på investeringar i snabba elfärjor och elhybridfärjor i stället för broar.
Samtidigt får skärgården två helt nya linjer med förslaget.
– Nu har vi möjliggjort en kommunsammanslagning som fungerar i praktiken, säger Christian Pleijel.

 

Emil Eriksson, it-utvecklingschef på ÅHS, dömer ut landskapsregeringens mål att flytta över it-verksamheten till Åda.
– Det blir dyrare, mindre effektivt och Åland riskerar att drabbas av en kompetensflykt.

Fler nyheter