Affärsmannen Trygve Eriksson gillar inte alls Centerledaren Jörgen Petterssons uppmaning till politiker och tjänstemän att flyga mindre.
– Ett slag i ansiktet. Näringslivet har precis sänt iväg massor med pengar för att upprätthålla flygtrafiken.

Kommentarer

Jörgen Pettersson har av

Jörgen Pettersson har av någon orsak gjort en riktigt stor och oeftertänksam tabbe. Flygtrafiken är ett livsvillkor för både näringsliv, sjukvård och almänhet. Nu när den äntligen har börjar fungera, skall politikerna inte komma och sätta käppar i hjulet. Färjtrafiken är inte gratis, ibland är t.o.m. flyget billigare. Visst vet du, Jörgen, vad en båtresa till t.ex. Helsingfors kostar, med dagtraktamente, måltidskostnader och hytt? Dessutom blir det kortare förlorad arbetstid. Vi har faktiskt inte järnvägsförbindelse, som man har i det inte alltid perfekta modell-landet Sverige rekommenderar att använda!. Var snäll och ändra dig, det är ingen skam att medge att man har haft fel, tvärtom!

Tycker Jörgen faktiskt att

Tycker Jörgen faktiskt att det är bättre at flyga med halvtomma plan, som tidigare, än med fullsatta, som ofta det numera ? På vilket sätt skulle detta vara bra för miljön, och på vilket sätt för passagerarna? Dyrare skulle det också bli. Får vi be om en snabb korrigering av ett obetänksamt uttalande, det hoppas vi att Jörgen är klok nog att göra. Vem skall vi annars rösta på?

Politiker och tjänstemän

Politiker och tjänstemän ingår vil inte i näringslivssfären. Som landskapsanställd och ställa upp på landskapets hållbarhetsstrategi bör man färdas miljöriktigt. Det bör bara självklart. Klart även att TE talar i egen sak eftersom han vill öka passagerarantalet i planen och vad man gör inom det privata näringslivet, kan vi inte göra något åt. Jörgen har sin poäng i sitt uttalande och frågan har växt till en tupp från att vara en fjäder.

Delar av den brittiska dramadokumentären ”Viking Warrior Women” spelas in på Åland nu höst.
Kulturdelegationen stöder projektet med 30.000 euro som ska spenderas på Åland.

Butiksägarna i Boreniuska huset på Torggatan 9 är positiva till Ömsens nybyggnadsplaner.
– Det är bara bra om de vill riva det här och bygga nytt, säger Anncatrin Kytömäki som äger Syrrans.

Eriksson Capitals planer för Magazintomten – ett stenkast från centrumfastigheterna som Ömsen nu skissar på – fördröjs av stadens utdragna arbete med delgeneralplanen för centrum.
– Vi måste få ett besked om framtidens parkeringsnorm före vi kan börja projektera. Vi får rum med och kan bygga just över hälften av de parkeringar som krävs enligt dagens norm, säger Eriksson Capitals fastighetsansvarige Magnus Andersson.

I måndags kom Fastighetsverket överens med Tor Kudinoff om att hyreskontraktet för Jan Karlsgårdens värdshus ska upphöra i förtid.

För 50 år sedan köpte en svensk kvinna mark utanför Skarpnåtö i Hammarland. Därefter har hon byggt två stugor och en bastu. Men nu kommer kvinnan högst troligt att bli av med marken.
– Det är ett ganska ovanligt ärende så tillvida att den sökande har sökt tillstånd och fått nej två gånger och sedan inte vidtagit de åtgärder man har anvisat. Det är ovanligt, säger kansliminister Nina Fellman (S).

Landskapet hade möjlighet att förlänga avtalet för den södra linjen med ett år, men valde att inte utnyttja optionen med Nordic Jetline. Nu har LR tecknat ett nytt avtal med samma operatör, till en betydligt högre kostnad.
– I efterhand kan man säga att jo, det var fel gjort, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

I dag antog infrastrukturminister Mika Nordberg Nordic Jetline Oy:s anbud för färjetrafiken mellan Långnäs och Galtby.

Sonja Nordenswan har upptäckt att en bergsskreva på Lotsberget verkar ha fungerat som soptipp. Hon tror att en del av soporna kan komma från Lotsstugan.
– Men inte behöver jag veta vem som kastat dit dem, utan vad som går att göra åt soporna.

Starka tillsammans eller handlingskraft framför allt?
Så kan debatten i lagtinget om huruvida landskapet ska ansöka om extra anslag från staten för bron över Spettarhålet och renoveringen av 11 andra broar sammanfattas.

På vattenbyggnationer inriktade Eriksson Bygg Ab redovisar ett rekordresultat på närmare två miljoner euro för 2017.
– Tre fjärdedelar av omsättningen kommer från tre större projekt, säger vd Örjan Eriksson.

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag utreder ett stort projekt där flera nya affärsfastigheter kan byggas på Torggatan, bland annat på de tomter där Zeipels och Boreniuska huset står i dag.
– Det skulle göra gott för stadens centrum om tomterna bebyggdes, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Francis Portin är landskapets mest högtflygande trampolingymnast, och den enda som klarar av att landa på fötterna efter fyrdubbla bakåtvolter.
– Hittills har jag aldrig tröttnat på att hoppa. I framtiden hoppas jag på en karriär som stuntman, säger 12-åringen med nästan 24.000 följare på Instagram.

Flera ålänningar samlades i helgen för att samla skräp i Mariehamn under World cleanup day, eller Världsstäddagen.

Fler nyheter