Affärsmannen Trygve Eriksson gillar inte alls Centerledaren Jörgen Petterssons uppmaning till politiker och tjänstemän att flyga mindre.
– Ett slag i ansiktet. Näringslivet har precis sänt iväg massor med pengar för att upprätthålla flygtrafiken.

Kommentarer

Jörgen Pettersson har av

Jörgen Pettersson har av någon orsak gjort en riktigt stor och oeftertänksam tabbe. Flygtrafiken är ett livsvillkor för både näringsliv, sjukvård och almänhet. Nu när den äntligen har börjar fungera, skall politikerna inte komma och sätta käppar i hjulet. Färjtrafiken är inte gratis, ibland är t.o.m. flyget billigare. Visst vet du, Jörgen, vad en båtresa till t.ex. Helsingfors kostar, med dagtraktamente, måltidskostnader och hytt? Dessutom blir det kortare förlorad arbetstid. Vi har faktiskt inte järnvägsförbindelse, som man har i det inte alltid perfekta modell-landet Sverige rekommenderar att använda!. Var snäll och ändra dig, det är ingen skam att medge att man har haft fel, tvärtom!

Tycker Jörgen faktiskt att

Tycker Jörgen faktiskt att det är bättre at flyga med halvtomma plan, som tidigare, än med fullsatta, som ofta det numera ? På vilket sätt skulle detta vara bra för miljön, och på vilket sätt för passagerarna? Dyrare skulle det också bli. Får vi be om en snabb korrigering av ett obetänksamt uttalande, det hoppas vi att Jörgen är klok nog att göra. Vem skall vi annars rösta på?

Politiker och tjänstemän

Politiker och tjänstemän ingår vil inte i näringslivssfären. Som landskapsanställd och ställa upp på landskapets hållbarhetsstrategi bör man färdas miljöriktigt. Det bör bara självklart. Klart även att TE talar i egen sak eftersom han vill öka passagerarantalet i planen och vad man gör inom det privata näringslivet, kan vi inte göra något åt. Jörgen har sin poäng i sitt uttalande och frågan har växt till en tupp från att vara en fjäder.

Stadsfullmäktige har godkänt Mariehamns budget för 2019 och ekonomiplanen för 2020-21.
Under debatten gjordes 17 ändringsförslag, varav 9 godkändes.

Trots regnet sökte många glada människor sig ut till samlingspunkter på Åland för att fira sommaren i gemenskap och hylla högtiden med dans och sång. 

Det blev ingen stångresning i Engelska parken i dag. I stället fick de hugade midsommarfirarna dansa bredvid stången.

Halva nöjet med midsommarfirandet är förberedelserna. Att lägga in silen, löva stången och skapa sin egen blomstrande huvudbonad.
Ålandstidningen bad florist Gerd Karlsson på Blomstallet att visa hur man binder sin egen midsommarkrans.

På torget i Mariehamn inhandlas jordgubbarna och fisken inför midsommarhelgen. Ålandstidningen har pejlat hur jordgubbsshopparna firar midsommar.

Efter flera månaders väntan har invånarna på Kökar äntligen fått en butik igen. Den nybyggda butikslokalen var under torsdagens öppning full av nyfikna besökare.
- Alla var väldigt målinriktade och ville ha en butik, och så blev det, säger Robert Karlman.

Försöken att syresätta den övergödda Kaldersfjärden pågår inte längre.
– Vi har sagt att det inte är någon idé att köra pumparna eftersom det inte verkar ha den önskade effekten, säger Carina Aaltonen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Jomala.

Landskapsregeringen bör bjuda in alla berörda parter från Sverige och Finland till Åland i höst, för att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play .
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
Han har lett arbetet i mediekommittén, som nu är klar med sitt förslag till mediepolitiskt program.

Landskapsregeringen har konstruerat ett nytt stödsystem för vindkraften.
– Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Med undantag för ett par lås, en dörr och några kranar är ritningarna till Jomalas miljövänliga samlingshus nu spikade.
– Byggnaden kommer att uppfylla miljömålen, säger Jonas Larsson, miljösamordnare vid konsulten Sweco.

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Ett system för att med tre klick kunna meddela sina kollegor var man befinner sig. Nu kan Västra Saltviks frivilliga brandkår bara minuter efter att ett larm gått ha bemanningsituationen kartlagd.
– Det underlättar mycket. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg, säger kårchef Sten-Göte Nyman.

Fler nyheter