Affärsmannen Trygve Eriksson gillar inte alls Centerledaren Jörgen Petterssons uppmaning till politiker och tjänstemän att flyga mindre.
– Ett slag i ansiktet. Näringslivet har precis sänt iväg massor med pengar för att upprätthålla flygtrafiken.

Kommentarer

Jörgen Pettersson har av

Jörgen Pettersson har av någon orsak gjort en riktigt stor och oeftertänksam tabbe. Flygtrafiken är ett livsvillkor för både näringsliv, sjukvård och almänhet. Nu när den äntligen har börjar fungera, skall politikerna inte komma och sätta käppar i hjulet. Färjtrafiken är inte gratis, ibland är t.o.m. flyget billigare. Visst vet du, Jörgen, vad en båtresa till t.ex. Helsingfors kostar, med dagtraktamente, måltidskostnader och hytt? Dessutom blir det kortare förlorad arbetstid. Vi har faktiskt inte järnvägsförbindelse, som man har i det inte alltid perfekta modell-landet Sverige rekommenderar att använda!. Var snäll och ändra dig, det är ingen skam att medge att man har haft fel, tvärtom!

Tycker Jörgen faktiskt att

Tycker Jörgen faktiskt att det är bättre at flyga med halvtomma plan, som tidigare, än med fullsatta, som ofta det numera ? På vilket sätt skulle detta vara bra för miljön, och på vilket sätt för passagerarna? Dyrare skulle det också bli. Får vi be om en snabb korrigering av ett obetänksamt uttalande, det hoppas vi att Jörgen är klok nog att göra. Vem skall vi annars rösta på?

Politiker och tjänstemän

Politiker och tjänstemän ingår vil inte i näringslivssfären. Som landskapsanställd och ställa upp på landskapets hållbarhetsstrategi bör man färdas miljöriktigt. Det bör bara självklart. Klart även att TE talar i egen sak eftersom han vill öka passagerarantalet i planen och vad man gör inom det privata näringslivet, kan vi inte göra något åt. Jörgen har sin poäng i sitt uttalande och frågan har växt till en tupp från att vara en fjäder.

Åländska hållbara matprodukter ska synliggöras tydligare utanför Ålands gränser och samtidigt ska Åland lyftas som ett resmål dit man åker för matens skull. Projektet lanseras nu och pågår fram till 2021.
– Vi tror att det här är väldigt viktigt för Åland som varumärke, säger Camilla Gunell (S), näringsminister.

Åland nämns i nio motioner som lämnats in i den svenska riksdagen under den allmänna motionstiden.
Per Lodenius (C) vill att regeringen utreder hur Sverige kan leva upp till sitt ansvar som garantstat för Ålandsöverenskommelsen.

Skolskjutsar och anslutningstrafik till färjor. Det är i huvudsak kollektivtrafiken på Åland. Nu vill landskapsregeringen tydliggöra hur framtidens kollektivtrafik ska se ut, genom en ny lag som sätter ramarna.
– Det är ett arbete som kommer ta sin tid, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Landskapsregeringen anser sig ha gjort miljön en tjänst genom att subventionera bussbolagens inköp av biodieseln ”Neste My”. Men stadens tjänstemän håller inte med.
– ”Neste My” kan inte alls kallas miljövänligt, säger Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin, som föreslår att stadsbussarna fortsätter att köra på vanlig diesel.

Sex personer skadades på bussen från Grisslehamn och Eckerölinjen i fredags kväll. Under färden ringde passagerare polisen som stoppade bussen.

– Går det så långt att någon ringer till polisen så har det hänt någonting, men det är ingen idé nu att spekulera över vad som hänt, säger Tomas Karlsson, vd på Eckerölinjen.

På årsdagen av det åländska metoo-uppropet ordnar Ålands feministparaply en uppföljningsmanifestation i stadsbiblioteket.
– Tyvärr har förändringarna under det senaste året varit mindre än vi hoppades, säger föreningens ordförande Sofia Enholm.

Kokain på en av stadens nattklubbar, en kroggäst som försökte slå ned en ordningsvakt, samt en grov spritstöld på landsbygden.
Det är tre av incidenterna som sysselsatte polisen under den stökiga natten mot söndag.

Kommerserådet Anders Wiklöf rasar i en intervju i Hufvudstadsbladet mot att finansutskottet inte låter riksdagen rösta om slopad arvs- och gåvoskatt.
– Arvsskatten är snudd på stöld. Och jag talar inte i egen sak, för skatten slår hårdast mot medelklassen, säger Anders Wiklöf

Getter, grisar och grållar – samt annat som hör adventstiden till – lockar många till att trotsa regnet och begå julmarknad på Jomala gård under lördagen.

Antalet passagerare på Mariehamns flygplats har i år sjunkit med 9 procent. Utrikestrafiken har rasat efter att Next Jet försvann.

Kommunstyrelsen i Hammarland föreslår inför fullmäktige att kommunen reserverar pengar för projektering av en ny högstadieskola på västra Åland.
– Tillbyggnaden av KHS löser inte framtida problem med trångboddhet, säger styrelsens ordförande Tomas Blomberg.

En överförfriskad passagerare gjorde att polisen kallades till hamn för att ta hand om vederbörande. Men polisen behövde aldrig fullfölja sitt uppdrag då en vän till den berusade uppenbarade sig för att ta hand om sin kompis. 

Ansvarig minister Wille Valve håller med om att kyrkostyrelsen borde ha hört landskapsregeringen redan före maj.
– Men det finns viktigare frågor.

Fler nyheter