ÅHS:s ekonomichef Marie Lövgren har sagt upp sig. Hon är den tredje i ledningsgruppen som inom kort tid slutar.

– Detaljstyrningen från landskapsregeringen har gått för långt. De vill styra på sådan nivå att jag anser att ansvar och befogenheter inte följs åt.

Kommentarer

Hoppas att

Hoppas att landskapsregeringen fattar galoppen. Utvecklingen har pågått och accelererat under den nuvarande regimens hela tid, och det är ledsamt att man inte förstått situationen. Det går så här när politiker utan kännedom om sjukvård petar i verksamhet somde inte begriper, och som de låter andra ta konsekvenserna av nä det inte sedan fungerar. Bra att Marie Lövgren är visselblåsare, men synd att hon går.

När det saknas kunskaper och

När det saknas kunskaper och kompetens inom olika områden blir det så här Låt sakkunniga tjänstemän sköta verksamheterna. Att som inkompetent politiker som fått sin stol via partimandat blir resultatet så här. Gäller på ministernivå såväl i bypolitiken.

Instämmer ... visst ska

Instämmer ... visst ska Landskapsregeringen också här ha den släng av sleven som den så ytterligt väl har gjort sig förtjänt av allt sedan den delgavs sitt uppdrag. Glöm bara inte bort att den åländska allmänheten har blivit serverad också ÅHS-styrelsen av i princip samma sortens ”helbrägdagörare” i Lagtinget.

Stämmer precis: Politikerna

Stämmer precis: Politikerna skall berätta hurudan sjukvård de vill ha, och sedan skall sjukvården själv bestämma hur önskemål uppfylls bäst - också ekonomiskt. Just IT är en svår sak, eftersom det finns lagkrav på vad som skall vara med bl.a. för patientsäkerhetens skull - lagkrav som inte faller inom landskapets behörighet. Det är nog så att sjukvårdens folk alltid också tänker på ekonomin, trots att somliga påstår motsatsen. Det måste vara slut på fenomenet att sjukvården utan att man tänker på helheten får pengar för det som politikernas släktingar och vänner är tillfälligt missnöjda med.

Tack, för din syn på

Tack, för din syn på sjukvården! Men också ”kortrutten” verkar ligga väldig nära till tillhands bland landskapsregerings-bestyren. Och på tal om ”släktingar och vänner” ; hur bör man månne tolka denna sjukvårdens självklara motvikt med herrar Perämaa och Nordberg som något av ”bocken som trädgårdsmästare”?

Om en vecka inleds en omröstning om vilket problem på stormig.ax som ska lösas genom ett så kallat hackaton.

– De tre områden som går att rösta på är vägtrafiken, geoblockering och skattegränsens påverkan, säger projektledaren Anders Ingves.

Under torsdagskvällen, den 22 februari bryts det en isränna från Färjsundsbron till Långnäs och alla som ska bege sig ut på isarna varnas.

Elledningen mellan Tingsbacka och Norrböle överbelastades på tisdagsmorgonen. I kombination med att Finlandskabeln inte fungerade som den ska blev hela fasta Åland mörkt. 9.07 fick de sista hushållen tillbaka elen.

Med polisen hack i häl körde en man med körförbud i november 2017 i en hastighet på över 120 km/h på 70-väg i Jomala. I ovetskap, uppgav mannen när rättegången hölls i går. 

Vårdös tidigare kommunstyrelseordförande Jarl Danielsson har beslutat att flytta från kommunen. Anledningen är den hårda kritiken mot honom sedan han hösten 2016 förordade att kommunen inte skulle ta emot någon flyktingfamilj.

– Sedan dess är jag en politisk persona non grata. Man påverkas av sådant i en liten kommun, stämningen är inte vad den har varit, säger Jarl Danielsson.

 

En euro är värd fem procent mindre ombord på ms Eckerö, där den berättigar till endast 9,40 svenska kronor.

– Jag förstår att det framstår som orättvist för ålänningar just nu, men situationen har tidigare varit den omvända, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson.

 

Flera långfärdsskridskoåkare testade i lördags att frivilligt gå igenom isen och ta sig upp från vaken.

– Det var lärorikt att känna hur tung man blir, säger Lina Loikas efter det iskalla doppet.

ÅHS ska ha en överläggning med landskapsregeringen innan de går vidare med upphandlingen av ett vårdinformationssystem. 

– Vi behöver göra det, det är en stor investering som ska göras och vi behöver veta att alla är med på den linje som vi går in för, säger Annette Holmberg-Jansson, ÅHS styrelseordförande. 

I över 2.000 bostäder på Åland kan det finnas förhöjda radonhalter. Den uppskattningen gör Strålsäkerhetscentralen. Men trots att att en hög radonhalt innebär en ökad risk för lungcancer är det få som kollar upp sina bostäder. 
– Det är enkelt att bygga bort radon – om man tänker på det innan man börjar bygga, säger Leif Andersson, bygginspektör i Mariehamn. 

 

Tipsettan i Mariehamn ligger ute till försäljning. 
– Det skulle gå att driva vidare butiken med ett nytt koncept fram till att Veikkaus är tillbaka, säger Åke Lindholm. 

 

Östersjöprojektet finanserierar i år nio projekt med nästan 250.000 euro. Mariehamns stad får 35.000 för att hålla Slemmern rent från mikroplaster. 

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Fler nyheter