ÅHS:s ekonomichef Marie Lövgren har sagt upp sig. Hon är den tredje i ledningsgruppen som inom kort tid slutar.

– Detaljstyrningen från landskapsregeringen har gått för långt. De vill styra på sådan nivå att jag anser att ansvar och befogenheter inte följs åt.

Kommentarer

Hoppas att

Hoppas att landskapsregeringen fattar galoppen. Utvecklingen har pågått och accelererat under den nuvarande regimens hela tid, och det är ledsamt att man inte förstått situationen. Det går så här när politiker utan kännedom om sjukvård petar i verksamhet somde inte begriper, och som de låter andra ta konsekvenserna av nä det inte sedan fungerar. Bra att Marie Lövgren är visselblåsare, men synd att hon går.

När det saknas kunskaper och

När det saknas kunskaper och kompetens inom olika områden blir det så här Låt sakkunniga tjänstemän sköta verksamheterna. Att som inkompetent politiker som fått sin stol via partimandat blir resultatet så här. Gäller på ministernivå såväl i bypolitiken.

Instämmer ... visst ska

Instämmer ... visst ska Landskapsregeringen också här ha den släng av sleven som den så ytterligt väl har gjort sig förtjänt av allt sedan den delgavs sitt uppdrag. Glöm bara inte bort att den åländska allmänheten har blivit serverad också ÅHS-styrelsen av i princip samma sortens ”helbrägdagörare” i Lagtinget.

Stämmer precis: Politikerna

Stämmer precis: Politikerna skall berätta hurudan sjukvård de vill ha, och sedan skall sjukvården själv bestämma hur önskemål uppfylls bäst - också ekonomiskt. Just IT är en svår sak, eftersom det finns lagkrav på vad som skall vara med bl.a. för patientsäkerhetens skull - lagkrav som inte faller inom landskapets behörighet. Det är nog så att sjukvårdens folk alltid också tänker på ekonomin, trots att somliga påstår motsatsen. Det måste vara slut på fenomenet att sjukvården utan att man tänker på helheten får pengar för det som politikernas släktingar och vänner är tillfälligt missnöjda med.

Tack, för din syn på

Tack, för din syn på sjukvården! Men också ”kortrutten” verkar ligga väldig nära till tillhands bland landskapsregerings-bestyren. Och på tal om ”släktingar och vänner” ; hur bör man månne tolka denna sjukvårdens självklara motvikt med herrar Perämaa och Nordberg som något av ”bocken som trädgårdsmästare”?

Harry Jansson är ny gruppledare i Centerns lagtingsgrupp. Han efterträder Veronica Thörnroos som nyligen valdes till partiordförande. Till vice gruppledare i lagtingsgruppen utsågs Jörgen Pettersson.

I kväll läggs ett förslag till stadsplaneändring fram för stadsutvecklingsnämnden gällande tomterna vid Strandgatan–Villagränd– Servicegatan.

Förslaget avviker från nämndes tidigare beslut. I stället föreslår stadsarkitekt Sirkka Wegelius på nytt en kompromiss.

De senaste åren har flera röster höjts för att skogen ”Böjsarns skog” i Gottby – sedan den tillföll Jomala kommun via ett danaarv för några år sedan – ska bevaras. Trots det har kommunen under hösten fortsatt den omfattande avverkningen. 

– Det måste finnas flera aspekter att beakta när man väljer att ta ner en så gammal skog, säger Rolf Nordlund som växt upp i trakten.

Rättegången där den tidigare dömda knivmannen från Godby står åtalad för bland annat hemfridsbrott, misshandel och olaga hot har skjutits upp till klockan 14.00 i dag.

Åländska markägare, som äger områden som klassas som impediment, riskerar i vissa fall kraftigt höjda fastighetsskatter nästa år.

Det säger lagtingsledamot Harry Jansson (C), som har uppmärksammats på ett fall där skatten ökar med mer än 10.000 euro per år.

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Fler nyheter