ÅHS:s ekonomichef Marie Lövgren har sagt upp sig. Hon är den tredje i ledningsgruppen som inom kort tid slutar.

– Detaljstyrningen från landskapsregeringen har gått för långt. De vill styra på sådan nivå att jag anser att ansvar och befogenheter inte följs åt.

Kommentarer

Hoppas att

Hoppas att landskapsregeringen fattar galoppen. Utvecklingen har pågått och accelererat under den nuvarande regimens hela tid, och det är ledsamt att man inte förstått situationen. Det går så här när politiker utan kännedom om sjukvård petar i verksamhet somde inte begriper, och som de låter andra ta konsekvenserna av nä det inte sedan fungerar. Bra att Marie Lövgren är visselblåsare, men synd att hon går.

När det saknas kunskaper och

När det saknas kunskaper och kompetens inom olika områden blir det så här Låt sakkunniga tjänstemän sköta verksamheterna. Att som inkompetent politiker som fått sin stol via partimandat blir resultatet så här. Gäller på ministernivå såväl i bypolitiken.

Instämmer ... visst ska

Instämmer ... visst ska Landskapsregeringen också här ha den släng av sleven som den så ytterligt väl har gjort sig förtjänt av allt sedan den delgavs sitt uppdrag. Glöm bara inte bort att den åländska allmänheten har blivit serverad också ÅHS-styrelsen av i princip samma sortens ”helbrägdagörare” i Lagtinget.

Stämmer precis: Politikerna

Stämmer precis: Politikerna skall berätta hurudan sjukvård de vill ha, och sedan skall sjukvården själv bestämma hur önskemål uppfylls bäst - också ekonomiskt. Just IT är en svår sak, eftersom det finns lagkrav på vad som skall vara med bl.a. för patientsäkerhetens skull - lagkrav som inte faller inom landskapets behörighet. Det är nog så att sjukvårdens folk alltid också tänker på ekonomin, trots att somliga påstår motsatsen. Det måste vara slut på fenomenet att sjukvården utan att man tänker på helheten får pengar för det som politikernas släktingar och vänner är tillfälligt missnöjda med.

Tack, för din syn på

Tack, för din syn på sjukvården! Men också ”kortrutten” verkar ligga väldig nära till tillhands bland landskapsregerings-bestyren. Och på tal om ”släktingar och vänner” ; hur bör man månne tolka denna sjukvårdens självklara motvikt med herrar Perämaa och Nordberg som något av ”bocken som trädgårdsmästare”?

Ett åtal om grovt narkotikabrott har väckts, skriver landskapsåklagare Ina Johansson i ett pressmeddelande.

Livsmedelsbutiken Hugos i Hammarland testar e-handel med hemleverans av matvarorna, i samarbete med Åland post.
– Brevbäraren ställer kassen på trappan, säger handelsman Sture Andersson på Hugos.

Polisen mottog under söndagsnatten en anmälan om ett pågående försök till dråp.

2.328 hektar. Det är arealen på de områden som landskapet Åland via fastighetsverket arrenderar ut för jakt. För tillfället behandlas ansökningarna för jakträtten 
på stora delar av landskapets jaktmarker. Ålandstidningen har kartlagt områdena.

Polisen har nu avslutat sin tekniska undersökning av branden vid Godby hotell.
Nu går man vidare med förhör av misstänkta.

I barn- och familjeloppet i Hero Homerun är det samarbete som gäller. I en del av loppet ska man till exempel hålla bollar mellan allas händer. Men svårt är det inte, säger barnen som Ålandstidningen pratar med.
– Det var mer lätt, säger Juni Norrmén.

Arbetet med att samordna bolagen Mariehamns elnät och Mariehamns energi fortsätter.
Bolagsordningen för nya Enerexit Ab godkändes av stadsstyrelsen i torsdags. Enerexit ska först överta Mariehamns energis reservkraftsproduktion och sedan avveckla den.

Bror Gammals har just kommit hem från kyrkomötet i Åbo, vilket som väntat lät initiativet om att tillåta samkönade äktenskap förfalla. Kyrkomötet beslutade att be biskopsmötet att: ”främja en respektfull diskussion och fortsättningsvis utreda alternativ för att finna lösningar på den rådande oenigheten om äktenskapssynen som finns i kyrkan.”

Ålandstidningens familjedag lockade många barn och deras familjer till Strandgatan på lördagen. Här är fotografen Robert Janssons bilder från evenemanget.

Genom att arrangera skräpplockarvandringar längs den lettiska kusten väcker man människors intresse för miljön, städar stränderna och samlar in data som används vetenskapligt i miljöarbetet.
– Tanken är enkel. Genom att få människor att besöka kusten väcker vi en kärlek som skapar engagemang, säger Zane Rugeva från kampanjen Mana Jura.

Geta sätter den planerade sammanslagningen med Finström och Sund på paus. Nu ska kommunen utreda om arbetet med ett samgångsavtal ska avbrytas.
– För Getas del kan landskapsregeringens alternativ med fem kommuner enligt högstadiedistriktet vara bättre, säger fullmäktigeledamoten Anders Jansson.

En begagnad färja för 50 bilar är landskapsregeringen (LR) på jakt efter.
– Ejdern är ett fartyg som borde ersättas och som kanskre redan borde ha ersatts, säger trafik- och infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Sammanlagt tar 171studenter klivet till vuxenvärlden, 149 från Ålands lyceum och 22 från yrkesgymnasiet. Studentdimission är det lördag 2 juni.

Fler nyheter