ÅHS:s ekonomichef Marie Lövgren har sagt upp sig. Hon är den tredje i ledningsgruppen som inom kort tid slutar.

– Detaljstyrningen från landskapsregeringen har gått för långt. De vill styra på sådan nivå att jag anser att ansvar och befogenheter inte följs åt.

Kommentarer

Hoppas att

Hoppas att landskapsregeringen fattar galoppen. Utvecklingen har pågått och accelererat under den nuvarande regimens hela tid, och det är ledsamt att man inte förstått situationen. Det går så här när politiker utan kännedom om sjukvård petar i verksamhet somde inte begriper, och som de låter andra ta konsekvenserna av nä det inte sedan fungerar. Bra att Marie Lövgren är visselblåsare, men synd att hon går.

När det saknas kunskaper och

När det saknas kunskaper och kompetens inom olika områden blir det så här Låt sakkunniga tjänstemän sköta verksamheterna. Att som inkompetent politiker som fått sin stol via partimandat blir resultatet så här. Gäller på ministernivå såväl i bypolitiken.

Instämmer ... visst ska

Instämmer ... visst ska Landskapsregeringen också här ha den släng av sleven som den så ytterligt väl har gjort sig förtjänt av allt sedan den delgavs sitt uppdrag. Glöm bara inte bort att den åländska allmänheten har blivit serverad också ÅHS-styrelsen av i princip samma sortens ”helbrägdagörare” i Lagtinget.

Stämmer precis: Politikerna

Stämmer precis: Politikerna skall berätta hurudan sjukvård de vill ha, och sedan skall sjukvården själv bestämma hur önskemål uppfylls bäst - också ekonomiskt. Just IT är en svår sak, eftersom det finns lagkrav på vad som skall vara med bl.a. för patientsäkerhetens skull - lagkrav som inte faller inom landskapets behörighet. Det är nog så att sjukvårdens folk alltid också tänker på ekonomin, trots att somliga påstår motsatsen. Det måste vara slut på fenomenet att sjukvården utan att man tänker på helheten får pengar för det som politikernas släktingar och vänner är tillfälligt missnöjda med.

Tack, för din syn på

Tack, för din syn på sjukvården! Men också ”kortrutten” verkar ligga väldig nära till tillhands bland landskapsregerings-bestyren. Och på tal om ”släktingar och vänner” ; hur bör man månne tolka denna sjukvårdens självklara motvikt med herrar Perämaa och Nordberg som något av ”bocken som trädgårdsmästare”?

Under tisdagen informerade Ab Chipsters Food Oy sin personal i Mariehamn om att man inleder samarbetsförhandlingar. Totalt 15 tjänster hotas att dras in på företaget.
– Det handlar om för dålig lönsamhet och nu måste vi vända på varje sten, det gäller inte bara Åland, säger VD Timo Vetriö.

Polismästare Maria Hoikkala är nöjd med det politiska stödet men efterlyser tätare kontakter mellan landskapsförvaltningen och inrikesministeriet.
– Det är dags för ett möte. Jag har väckt frågan i polisstyrelsen, säger hon.

Extremvärmen i sommar har drabbat många jordbrukare, så även äppelodlarna även om något mer skonsamt. På Karl–Ers i Tjudö har skördetiden nyligen börjat och det ser trots allt optimistiskt ut.
– Sommarfrukten ser ut att bli en liten besvikelse men vintern verkar i stället bli bättre än förväntat, säger odlaren Kristian Karlsson.

En man åtalades i går för grov misshandel mot sin dåvarande sambo. Bland annat ska mannen ha piskat henne med en laddarkabel och tagit strypgrepp på kvinnan flera gånger.

ÅHS ska spara 495.000 euro 2019 – men årets sex första månader talar för att organisationen i år överskrider budget med 1,15 miljoner euro.
– Det är framför allt vården utanför Åland som har blivit dyrare. Jag har flera tankar kring vad som bör göras, men vill inte föregå styrelsen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen inför fredagens budgetdiskussioner.

En ung man erkände i polisförhör i måndags sin inblandning i vansinnesdådet på Lilla holmen den 10 juni, där påfågeltuppen Felix blev av med sina stjärttäckare.
– Han har erkänt att fågeln tappade fjädrarna på grund av honom, men bestrider att det skulle ha varit hans avsikt, säger förundersökningsledare Eva Fellman.

I förra veckan släpptes en ny muminmugg i samband med Tove Janssons födelsedag. Muggen, som enbart såldes i en begränsad upplaga, var mycket eftertraktad men ålänningen Johanna Svahn lyckades bli ägare till två stycken.
– Jag har redan närmre 80 muggar, berättar hon.

Familjen, böckerna, teatern, löpspåren och trädgården fyller hans tid som nybliven pensionär. I dag sällar sig också krönikeskrivande för Ålandstidningen till aktiviteterna.

Landskaps- och vårdreformen väntas dominera riksdagsarbetet i höst. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att vore bättre om regeringen lade mer tid på strukturreformer i stället.

När lagtinget återupptar sitt arbete den 3 september väntar ett antal stora frågor som ännu inte behandlats färdigt. Även det mediepolitiska programmet och hållbarhetsarbetet lär skapa debatt de kommande månaderna.

En aktiv och observant allmänhet resulterade visserligen i fler samtal till räddningsmyndigheterna, men i stort sett har sommaren varit lugn. Det säger blåljuspersonalen när sommarens uppdrag ska sammanfattas.

Mariebad har under det senaste året tvingats stänga bassängerna i genomsnitt en och en halv gång per månad – oftast på grund av fekalier från 4–8-åriga besökare i vattnet.
– Sådana incidenter är svåra att förhindra, men en renovering skulle förkorta tiderna vi måste hålla stängt, säger badhuschef Christoffer Sundman.

Genom upphandling av en ny färja kommer man kunna lätta upp situationen inom skärgårdstrafiken inom överskådlig framtid. Detta samtidigt som kortruttsprojektet fortgår.

Fler nyheter