ÅHS:s ekonomichef Marie Lövgren har sagt upp sig. Hon är den tredje i ledningsgruppen som inom kort tid slutar.

– Detaljstyrningen från landskapsregeringen har gått för långt. De vill styra på sådan nivå att jag anser att ansvar och befogenheter inte följs åt.

Kommentarer

Hoppas att

Hoppas att landskapsregeringen fattar galoppen. Utvecklingen har pågått och accelererat under den nuvarande regimens hela tid, och det är ledsamt att man inte förstått situationen. Det går så här när politiker utan kännedom om sjukvård petar i verksamhet somde inte begriper, och som de låter andra ta konsekvenserna av nä det inte sedan fungerar. Bra att Marie Lövgren är visselblåsare, men synd att hon går.

När det saknas kunskaper och

När det saknas kunskaper och kompetens inom olika områden blir det så här Låt sakkunniga tjänstemän sköta verksamheterna. Att som inkompetent politiker som fått sin stol via partimandat blir resultatet så här. Gäller på ministernivå såväl i bypolitiken.

Instämmer ... visst ska

Instämmer ... visst ska Landskapsregeringen också här ha den släng av sleven som den så ytterligt väl har gjort sig förtjänt av allt sedan den delgavs sitt uppdrag. Glöm bara inte bort att den åländska allmänheten har blivit serverad också ÅHS-styrelsen av i princip samma sortens ”helbrägdagörare” i Lagtinget.

Stämmer precis: Politikerna

Stämmer precis: Politikerna skall berätta hurudan sjukvård de vill ha, och sedan skall sjukvården själv bestämma hur önskemål uppfylls bäst - också ekonomiskt. Just IT är en svår sak, eftersom det finns lagkrav på vad som skall vara med bl.a. för patientsäkerhetens skull - lagkrav som inte faller inom landskapets behörighet. Det är nog så att sjukvårdens folk alltid också tänker på ekonomin, trots att somliga påstår motsatsen. Det måste vara slut på fenomenet att sjukvården utan att man tänker på helheten får pengar för det som politikernas släktingar och vänner är tillfälligt missnöjda med.

Tack, för din syn på

Tack, för din syn på sjukvården! Men också ”kortrutten” verkar ligga väldig nära till tillhands bland landskapsregerings-bestyren. Och på tal om ”släktingar och vänner” ; hur bör man månne tolka denna sjukvårdens självklara motvikt med herrar Perämaa och Nordberg som något av ”bocken som trädgårdsmästare”?

Landskapets fastighetsverk har köpt fastigheten Strandgatan 25 i Mariehamn av Ömsen för 250.000 euro.
- Det här är en mycket bra affär för oss ur flera synvinklar, säger Fastighetsverkets vd Stefan Rumander.

Att även kvinnor i vikingarnas samhällen nådde status som fruktade krigare dramatiseras i den brittiska dokumentär som i dagarna spelas in i Saltvik.
– Här är det grått, regnsjukt och dystert – perfekt vikingaväder, säger regissören David Bartlett.

Sommarens torka och den efterföljande bristen på foder tvingar Storgårds Lantbruk Ab vänta med planerna på att bygga ett nytt hönshus.

Lagstadgade krav på forskning, mer utbildning på engelska, fler deltidsanställningar – och en rejält krympt styrelse.
Det är fyra av förslagen från utredarna Göran Djupsund och Henrik Wolff, som rapporterar om hur högskolan bäst bolagiseras.

Brändö kommun uttrycker skepsis mot landskapsregeringens planer för norra linjen.
– Det är tydligt att kommunreformen har påverkat planerna. Men vi är fortfarande en kommun, och prioriterar den interna trafiken, säger kommundirektör John Wrede.

Åland har fått stort utrymme i den svenska mångkulturella almanackan för 2019 som ges ut för 29:e året i rad. Men så ges även den traditionella kalendern ut i samarbete med Ålands landskapsregering.

Brändös befolkning fortsätter sjunka och är nu nere på den lägsta nivån på flera år. I september bodde 442 personer i kommunen.

När nu fyra omgångar är spelade av den lokala Pingisligan behåller Crosskey allt jämnt topplaceringen. Två nya segrar kom under lördagen mot tufft motstånd.

Trots höjda skatter blir 2019 ett tufft år för Geta. Enligt budgetförslaget landar resultatet på minus 277.100 euro.

Ålands riksdagsledamot ställde efter en uppmärksammad dom i våras en fråga till regeringen om straffen för sexualbrott mot barn. Nu vill regeringen skärpa straffen.
– Ett bevis för att samhället fungerar, säger Mats Löfström.

I Sverige spås e-handeln slå ut köpcentrum under de kommande åren.
Men Björn Wennström, centrumchef för Maxinge, tror att affärerna har en framtid.
– Den fysiska handeln har ett långt liv ännu, säger han.

Konkurrensen om fraktkunderna på Östersjön blir allt tuffare. Finnlines har beställt tre jättestora ropax-fartyg som indirekt kan göra livet surt för Viking Line.

Ålands tingsrätt dömer en man till 75 dagar villkorligt fängelse för misshandel och hemfridsbrott.
I början av förra året slog han en kvinna i hennes hem och vägrade även att avlägsna sig.

Fler nyheter