Granarna som har rasat över Boris Blomqvist familjs hus täcker i stort sett hela taket. När de föll sov barnbarnen i rummet närmast förödelsen.
– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att granarna ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre.

Barnbarnen sov över hos Boris och Marita i Lillbolstad, Hammarland under stormnatten. Barnen låg och sov tillsammans med Marita i ett rum på baksidan av huset.

Boris låg i ett annat rum. Han hörde så klart vinden, men han märkte aldrig när träden föll. 

– Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag låg i stora sovrummet och sov. När jag vaknade gick jag in och bar iväg barnen och sedan satte jag mig i en vilfåtölj. 

Det var först när Boris lyste med en ficklampa ut genom fönstret som han såg att flera stora granar fallit rakt mot rummet där barnbarnen legat. 

– De föll nog så sakta, och grenarna tog emot. Det var nog därför det inte hördes, säger han. 

Strömmen gick och det var först i fredags som den kom tillbaka, delvis i alla fall. 

– Det är 2-fas. Så belysningen fungerar. Värmepannan gick inte men vi har dragit en kabel dit så nu fungerar den också. Nu är det spisen och frysen vi saknar. 

”Extremt”

Vi går ut och tittar på förödelsen. Granarna täcker i stort sett hela baksidan av huset. När vi står och tittar kommer Magnus Söderlund och Simon Sundin. Magnus Söderlund äger Schaktkompaniet och har fullt upp med att hjälpa till att ta bort träd från hus och bistå elandelslaget. Under måndagen ska de ta bort träden från Boris Blomqvists tak. 

Simon Sundin arbetar för Jomalas frivilliga brandkår och har varit i gång sedan första larmet vid ett-tiden på onsdagsnatten. Nu arbetar han också tillsammans med Magnus Söderlund. 

– Det här är lite extremt, säger Magnus Söderlund och tittar upp mot granarna. 

– Det här var nog faktiskt det värsta jag sett hittills, säger Simon Sundin. 

Och då har de sett en del de sista dagarna. 

Magnus Söderlunds telefon ringer hela tiden. Han åker från ställe till ställe och hjälper till att ta bort träd från hus. 

– Jag har sorterat och tar de akuta jobben, de där träden har fallit över hustak. 

Eftersom hans grävare har gripklor kan han lyfta träden av hustaken, det gör att det är lättare att undvika skador på husen. På Boris Blomqvists tomt blir de tvungna att stympa träden uppifrån ner till takrännan för att sedan lyfta bort resten. 

”Det föll träd överallt”

Simon Sundin ryckte ut redan vid det första larmet på onsdagsnatten. 

– Det föll träd överallt. Det var bara att backa tillbaka. Det rasade träd hela tiden. Det är en konstig känsla när det faller runt omkring en. 

Han arbetade, liksom så många andra, fram till elvatiden på kvällen innan han kunde åka hem och sova lite. 

– Sedan var det tillbaks på morgonen. Efter det har vi alla arbetat från morgon till kväll. Men det har varit mycket som har varit positivt. Vi har fått mycket hjälp, mat och annat. Och det är en bra stämning bland alla som arbetar. 

Boris Blomqvist säger att han tidigare har tittat på granarna som nu har rasat. 

– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att de ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre. 

– Ja, han har nog verkligen haft tur. Man tror inte sina ögon, säger Magnus Söderlund. 

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Hemmalaget IFK Mariehamn skapade ett antal superchanser i den första halvan av matchen, men det var Ilves som gjorde målen. Därmed leder gästerna med två mål i paus.

Fler nyheter