Granarna som har rasat över Boris Blomqvist familjs hus täcker i stort sett hela taket. När de föll sov barnbarnen i rummet närmast förödelsen.
– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att granarna ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre.

Barnbarnen sov över hos Boris och Marita i Lillbolstad, Hammarland under stormnatten. Barnen låg och sov tillsammans med Marita i ett rum på baksidan av huset.

Boris låg i ett annat rum. Han hörde så klart vinden, men han märkte aldrig när träden föll. 

– Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag låg i stora sovrummet och sov. När jag vaknade gick jag in och bar iväg barnen och sedan satte jag mig i en vilfåtölj. 

Det var först när Boris lyste med en ficklampa ut genom fönstret som han såg att flera stora granar fallit rakt mot rummet där barnbarnen legat. 

– De föll nog så sakta, och grenarna tog emot. Det var nog därför det inte hördes, säger han. 

Strömmen gick och det var först i fredags som den kom tillbaka, delvis i alla fall. 

– Det är 2-fas. Så belysningen fungerar. Värmepannan gick inte men vi har dragit en kabel dit så nu fungerar den också. Nu är det spisen och frysen vi saknar. 

”Extremt”

Vi går ut och tittar på förödelsen. Granarna täcker i stort sett hela baksidan av huset. När vi står och tittar kommer Magnus Söderlund och Simon Sundin. Magnus Söderlund äger Schaktkompaniet och har fullt upp med att hjälpa till att ta bort träd från hus och bistå elandelslaget. Under måndagen ska de ta bort träden från Boris Blomqvists tak. 

Simon Sundin arbetar för Jomalas frivilliga brandkår och har varit i gång sedan första larmet vid ett-tiden på onsdagsnatten. Nu arbetar han också tillsammans med Magnus Söderlund. 

– Det här är lite extremt, säger Magnus Söderlund och tittar upp mot granarna. 

– Det här var nog faktiskt det värsta jag sett hittills, säger Simon Sundin. 

Och då har de sett en del de sista dagarna. 

Magnus Söderlunds telefon ringer hela tiden. Han åker från ställe till ställe och hjälper till att ta bort träd från hus. 

– Jag har sorterat och tar de akuta jobben, de där träden har fallit över hustak. 

Eftersom hans grävare har gripklor kan han lyfta träden av hustaken, det gör att det är lättare att undvika skador på husen. På Boris Blomqvists tomt blir de tvungna att stympa träden uppifrån ner till takrännan för att sedan lyfta bort resten. 

”Det föll träd överallt”

Simon Sundin ryckte ut redan vid det första larmet på onsdagsnatten. 

– Det föll träd överallt. Det var bara att backa tillbaka. Det rasade träd hela tiden. Det är en konstig känsla när det faller runt omkring en. 

Han arbetade, liksom så många andra, fram till elvatiden på kvällen innan han kunde åka hem och sova lite. 

– Sedan var det tillbaks på morgonen. Efter det har vi alla arbetat från morgon till kväll. Men det har varit mycket som har varit positivt. Vi har fått mycket hjälp, mat och annat. Och det är en bra stämning bland alla som arbetar. 

Boris Blomqvist säger att han tidigare har tittat på granarna som nu har rasat. 

– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att de ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre. 

– Ja, han har nog verkligen haft tur. Man tror inte sina ögon, säger Magnus Söderlund. 

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter