Granarna som har rasat över Boris Blomqvist familjs hus täcker i stort sett hela taket. När de föll sov barnbarnen i rummet närmast förödelsen.
– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att granarna ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre.

Barnbarnen sov över hos Boris och Marita i Lillbolstad, Hammarland under stormnatten. Barnen låg och sov tillsammans med Marita i ett rum på baksidan av huset.

Boris låg i ett annat rum. Han hörde så klart vinden, men han märkte aldrig när träden föll. 

– Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag låg i stora sovrummet och sov. När jag vaknade gick jag in och bar iväg barnen och sedan satte jag mig i en vilfåtölj. 

Det var först när Boris lyste med en ficklampa ut genom fönstret som han såg att flera stora granar fallit rakt mot rummet där barnbarnen legat. 

– De föll nog så sakta, och grenarna tog emot. Det var nog därför det inte hördes, säger han. 

Strömmen gick och det var först i fredags som den kom tillbaka, delvis i alla fall. 

– Det är 2-fas. Så belysningen fungerar. Värmepannan gick inte men vi har dragit en kabel dit så nu fungerar den också. Nu är det spisen och frysen vi saknar. 

”Extremt”

Vi går ut och tittar på förödelsen. Granarna täcker i stort sett hela baksidan av huset. När vi står och tittar kommer Magnus Söderlund och Simon Sundin. Magnus Söderlund äger Schaktkompaniet och har fullt upp med att hjälpa till att ta bort träd från hus och bistå elandelslaget. Under måndagen ska de ta bort träden från Boris Blomqvists tak. 

Simon Sundin arbetar för Jomalas frivilliga brandkår och har varit i gång sedan första larmet vid ett-tiden på onsdagsnatten. Nu arbetar han också tillsammans med Magnus Söderlund. 

– Det här är lite extremt, säger Magnus Söderlund och tittar upp mot granarna. 

– Det här var nog faktiskt det värsta jag sett hittills, säger Simon Sundin. 

Och då har de sett en del de sista dagarna. 

Magnus Söderlunds telefon ringer hela tiden. Han åker från ställe till ställe och hjälper till att ta bort träd från hus. 

– Jag har sorterat och tar de akuta jobben, de där träden har fallit över hustak. 

Eftersom hans grävare har gripklor kan han lyfta träden av hustaken, det gör att det är lättare att undvika skador på husen. På Boris Blomqvists tomt blir de tvungna att stympa träden uppifrån ner till takrännan för att sedan lyfta bort resten. 

”Det föll träd överallt”

Simon Sundin ryckte ut redan vid det första larmet på onsdagsnatten. 

– Det föll träd överallt. Det var bara att backa tillbaka. Det rasade träd hela tiden. Det är en konstig känsla när det faller runt omkring en. 

Han arbetade, liksom så många andra, fram till elvatiden på kvällen innan han kunde åka hem och sova lite. 

– Sedan var det tillbaks på morgonen. Efter det har vi alla arbetat från morgon till kväll. Men det har varit mycket som har varit positivt. Vi har fått mycket hjälp, mat och annat. Och det är en bra stämning bland alla som arbetar. 

Boris Blomqvist säger att han tidigare har tittat på granarna som nu har rasat. 

– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att de ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre. 

– Ja, han har nog verkligen haft tur. Man tror inte sina ögon, säger Magnus Söderlund. 

Landskapsregeringen har slagit fast principerna för hur stödet för skördeskador efter sommarens torka ska utbetalas.

Efter lanseringen för lite drygt ett halvår sedan börjar räddningsappen IRO nu hitta sin plats. Appen har redan laddats ner 3.000 gånger och till våren inleder man ett samarbete med den svenska organisationen Frick.
– Det kommer göra att användarantalet exploderar, säger Dan Nylund som varit med och tagit fram appen.

Stadens planer på ett stärkt skydd för de 13 centrumfastigheterna delar dess ägare. Majoriteten är ändå negativ till beskurna förfogandemöjligheter.
– Men jag är öppen till och med för en k-märkning, säger Fastighets Ab GE:s ordförande Gun Erikson-Hjerling om Ålandsvägen 55.

Nytt resurscenter utreds: Vi vill samla resurserna
Landskapsregeringen vill skapa ett resurscenter och samla alla skolpsykologer under ett tak. Redan till hösten ska ett underlag vara klart.
– Men vi ska inte bygga någon ny KST-koloss, säger utbildningsminister Tony Asumaa (Lib).

I morgon träffar näringsminister Camilla Gunell (S) den finländske jord- och skogsbruksministern Jari Leppä (C) för att rapportera om skadorna efter stormen och sommarens torka.
Samtidigt öppnar finansminister Mats Perämaa (Lib) för att landskapet kan ansöka om ett särskilt bidrag från staten.

John Corabi, sångare i Mötley Crüe under fyra år på 90-talet, uppträder på Pub Ettan i morgon.

Ett skogskonto skulle uppmuntra till en aktiv skogsvård. Det skriver riksdagsledamot Mats Löfström till regeringen i Finland.

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) tycker att landskapsregeringens nya regler för grundskolelärare som utbildar sig i Sverige är så smidiga de kan bli.
– Det är fel att säga ett de inte är behöriga, utan de är inte behöriga för de tjänster vi har på Åland just nu, säger han.

Personalsituationen inom stadens äldreomsorg blir snabbt allt sämre – och om stadsledningen fortsätter implementera treskiftsarbete lär verksamheten snart vara bortom räddning.
Det säger nio oroliga anställda till Ålandstidningen.

19 åländska yrkesfiskare får dela på drygt 67.000 euro i ersättning för de skador som säl och skarv orsakade dem under 2017.
– Summan är inte i närheten av de verkliga kostnaderna, säger Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg.

Glada Laxens gästhamn, Kastelholms gästhamn, Käringsunds gästhamn och MSF gästhamn har beviljats ”pilotstatus” inom programmet Blue Flag.
Det är ett första steg mot att de ska bli hållbarhetscertifierade.

Branden i en radhuslänga i Godby totalförstörde fyra av lägenheterna. Eftersläckningen är färdig och räddningsmyndigheterna har lämnat platsen.

– Vi har avslutat arbetet men haft bevakning på plats över natten, säger räddningsledare Karl Nordlund.

Robert Jansson, verksamhetsledare på Emmaus, plockade ner ett 30-tal nazistiska klistermärken vid Övernäs skola och Ålands lyceum i helgen.
– Jag blev förvånad när jag såg så många på samma ställe.

Fler nyheter