Granarna som har rasat över Boris Blomqvist familjs hus täcker i stort sett hela taket. När de föll sov barnbarnen i rummet närmast förödelsen.
– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att granarna ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre.

Barnbarnen sov över hos Boris och Marita i Lillbolstad, Hammarland under stormnatten. Barnen låg och sov tillsammans med Marita i ett rum på baksidan av huset.

Boris låg i ett annat rum. Han hörde så klart vinden, men han märkte aldrig när träden föll. 

– Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag låg i stora sovrummet och sov. När jag vaknade gick jag in och bar iväg barnen och sedan satte jag mig i en vilfåtölj. 

Det var först när Boris lyste med en ficklampa ut genom fönstret som han såg att flera stora granar fallit rakt mot rummet där barnbarnen legat. 

– De föll nog så sakta, och grenarna tog emot. Det var nog därför det inte hördes, säger han. 

Strömmen gick och det var först i fredags som den kom tillbaka, delvis i alla fall. 

– Det är 2-fas. Så belysningen fungerar. Värmepannan gick inte men vi har dragit en kabel dit så nu fungerar den också. Nu är det spisen och frysen vi saknar. 

”Extremt”

Vi går ut och tittar på förödelsen. Granarna täcker i stort sett hela baksidan av huset. När vi står och tittar kommer Magnus Söderlund och Simon Sundin. Magnus Söderlund äger Schaktkompaniet och har fullt upp med att hjälpa till att ta bort träd från hus och bistå elandelslaget. Under måndagen ska de ta bort träden från Boris Blomqvists tak. 

Simon Sundin arbetar för Jomalas frivilliga brandkår och har varit i gång sedan första larmet vid ett-tiden på onsdagsnatten. Nu arbetar han också tillsammans med Magnus Söderlund. 

– Det här är lite extremt, säger Magnus Söderlund och tittar upp mot granarna. 

– Det här var nog faktiskt det värsta jag sett hittills, säger Simon Sundin. 

Och då har de sett en del de sista dagarna. 

Magnus Söderlunds telefon ringer hela tiden. Han åker från ställe till ställe och hjälper till att ta bort träd från hus. 

– Jag har sorterat och tar de akuta jobben, de där träden har fallit över hustak. 

Eftersom hans grävare har gripklor kan han lyfta träden av hustaken, det gör att det är lättare att undvika skador på husen. På Boris Blomqvists tomt blir de tvungna att stympa träden uppifrån ner till takrännan för att sedan lyfta bort resten. 

”Det föll träd överallt”

Simon Sundin ryckte ut redan vid det första larmet på onsdagsnatten. 

– Det föll träd överallt. Det var bara att backa tillbaka. Det rasade träd hela tiden. Det är en konstig känsla när det faller runt omkring en. 

Han arbetade, liksom så många andra, fram till elvatiden på kvällen innan han kunde åka hem och sova lite. 

– Sedan var det tillbaks på morgonen. Efter det har vi alla arbetat från morgon till kväll. Men det har varit mycket som har varit positivt. Vi har fått mycket hjälp, mat och annat. Och det är en bra stämning bland alla som arbetar. 

Boris Blomqvist säger att han tidigare har tittat på granarna som nu har rasat. 

– Jag har varit rädd förut för jag har tyckt att de ser lite konstiga ut. Nu har de rasat. Det är tur att det inte blev värre. 

– Ja, han har nog verkligen haft tur. Man tror inte sina ögon, säger Magnus Söderlund. 

En radhuslänga började brinna på söndagseftermiddagen på Lövvägen i Godby. Flera kårer kämpade med branden och vid sjutiden på kvällen var branden under kontroll.

Tre person greps under lördagsnatten på basen av polislagen efter att ha betett sig stökigt på ett utskänkningsställe i Mariehamn.

Senast till hösten vill Saltviks kommunstyrelse kunna ta ställning till vilken entreprenör som ska bygga om Sunnanberg vårdhem.

Jägare från Finström och Geta sköt på lördagsförmiddagen en vildsvinsgalt i Höckböle, Geta. Bara kilometer från den plats man för några veckor sedan sköt ett annat vildsvin.

En person kritiserar Ålands polismyndighet för oskäligt dröjsmål i ett klagomål till justitiekanslerämbetet.
Landskapsregeringen svarar att personens ärende hos polisen har avancerat, trots sjukskrivningar.

Linfärjan i Ängösund var under fredagsmorgonen bara 15 meter från att kollidera med ett brittiskt styckegodsfartyg på väg mot Gävle. Incidenten inträffade när föraren på Ängösundsfärjan lade ut från Norrboda utan att uppmärksamma fartyget som var på väg genom farleden.
– Den mänskliga faktorn är orsaken, säger Jan-Erik Lindman, drift- och personalansvarig på J&L Shipping.

En man som åtalas för 25 olika brott medger vissa av dem och bestrider andra. Händelserna ägde rum under drygt tio veckor i höstas.
Åklagaren yrkar att mannens tidigare brottslighet ska leda till skärpt straff.

Åsa Ceder, tidigare vd för Pensions-Alandia, lämnar försäkringsbolaget.
– Beslutet är Alandias, men jag ser fram emot nya utmaningar, säger Åsa Ceder.

Ängösundsfärjan och ett brittiskt styckegodsfartyg var i morse vid 9-tiden nära att kollidera.

Styrelsen för ÅMHM kräver att få ta en aktiv del i rekryteringen av nästa myndighetschef.

– Vi kan anställa all annan personal utom chefen, som anställs av landskapsregeringen, säger styrelseordförande Karl-Erik Williams.

Ålands bildningsförbunds styrelse har polisanmält verksamhetsledaren Mikael Erickson.
– Vi skickar ut mer information under dagen, säger styrelsemedlemmen Berit Lindholm på fredagsmorgonen.

Båda Ålands skogsbolag, Ålands skogsindustrier och SkogAx, förstärks av utländska avverkningsgrupper för att kunna möta behovet av avverkning efter stormen Alfrida. Samtidigt säger man att kapacitet finns för att hantera volymerna.
– Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom.

I dag finns 76 demensvårdsplatser på Åland. Nästa år kommer 428 ålänningar att behöva dygnet runt-tillsyn på grund av demens.
Därför vill Oasen boende- och vårdcenter bli ett centrum för minnessjukdomar.
– Behovet är enormt, säger styrelseordförande Gyrid Högman.

Fler nyheter