Är du utbildad inom vård? Då kan du hjälpa till med vaccinationer.
Foto: Robert Jansson

Bild

Covid-19 nu på äldreboende – ÅHS vädjar om hjälp

På tisdagen bekräftades ett fall av covid-19 på ett äldreboende, nu räknar ÅHS med en högre belastning på sjukvården och vädjar om extra personal.
– Vi har också haft exponering på flera institutioner, säger Tora Woivalin.

Det finns gott om anställda inom äldrevården som är smittade, men det första fallet bland vårdtagare konstaterades på tisdagen. Det sade klinikchef Tora Woivalin under ett presstillfälle på onsdagen.

Nu ökar ÅHS möjligheten till provtagning, och vill även trappa upp vaccinationsberedskapen. Av den anledningen vädjar man nu till utbildad vårdpersonal som har möjlighet att ställa upp som frivilliga vid vaccinationsmottagningen i Sviby.

– Det kan handla om pensionerad personal, eller andra som kan ställa upp, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Inskolning ges av ÅHS och frivilliga kan kontakta vårdchef Åsa Friman på mejladressen asa.friman@ahs.ax.

– All hjälp uppskattas så vi inte river itu vår egen personal helt och hållet, säger Jeanette Pajunen.

Var fjärde positiv

I december, innan den explosionsartade smittspridningen, testades i medeltal 100 personer per dag av ÅHS. Då visade cirka två procent av proverna positiva resultat. Som jämförelse har man de senaste två dagarna provtagit 380 respektive 422 personer – med i medeltal 25 procent positiva resultat.

– Det är en oanat hög siffra. Vi har fyrdubblat vår kapacitet, men ändå har det inte räckt till, säger Tora Woivalin.

ÅHs kan inte ge ett exakt svar på hur många som för närvarande sitter i karantän. Men enligt Tora Woivalin har 664 fall uppdagats förra veckan och hittills denna vecka.

– Och vi räknar med, i snitt, två personer i karantän per insjuknad. Det innebär att ungefär sex procent av Ålands befolkning antingen är sjuka eller satta i karantän.

En person får i nuläget intensivvård vid sjukhuset för covid-19, och en person är inlagd på vanlig avdelning. Under LR:s extrainsatta presskonferens ändrades siffran över antalet som vårdas på sjukhus. Jeanette Pajunen sade då att fyra personer får vård på sjukhus. 

 

Hittat fel i texten? Skriv till oss