Mindre än tio personer har testats för corona på Åland. Hittills finns inget bekräftat fall, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Coronatelefonen är väldigt högt belastad, många samtal ska egentligen riktas åt annat håll, det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på landskapsregeringens presskonferens.

Största vikt liggger vid transport till och från Åland, det säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

- Beredskapen är god, det finns ingen anledning att hamstra. Livsmedel och medicinförsörjningen kommer vara tryggad även i framtiden. Vi är bara inne i början av en lång process som kommer kräva tålamod. 

Knut Lönnroth, landskapsläkare säger att inga nya direktiv från THL eller Finlands regering har kommit sedan i går.

Det har rapporterats över 200 fall som har corona i Finland, inga dödsfall.

Över 700 fall i Sverige, med två dödsfall. 

Än så länge är det mindre än 10 personer som har testats på Åland, hittills inget bekräftat fall. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen påminner om att alla ska boka tid innan de kommer till hälsocentralen. Tidigare bokade tider gäller fortfarande, om man inte har fått annat besked.

- Bli hemma för sådana förkylningssymptom som man normalt inte skulle vara hemma för, säger hon.

Har man varit utomlands och har symptom ska man stanna hemma. Om de är milda ska man inte ringa och inte uppsöka vård. Vid måttliga symptom ska man stanna hemma och ringa coronatelefonen dagtid. Vid svåra symptom ska man ringa coronatelefonen dagtid och akuten på övrig tid.

Coronatelefonen är väldigt högt belastad just nu. Många samtal kommer som egentligen borde riktas till den egna arbetsgivaren, säger Jeanette Pajunen.

Just nu arbetar man med beredskapsplaner för att klara av en förvärrad situation, berättar Veroncia Thörnroos. 

Landskapsregeringen ska på måndag ta ställning till om de ska dela upp sig så att fyra i regeringen arbetar hemifrån och fyra arbetar på landskapets kontor. 

 

Finland öppnar upp för turism från ett flertal länder, men Sverige är inte ett av dem – trots sjunkande siffror bland antalet insjuknade och sjunkande dödsfall.
– Svenska turister skulle definitivt medföra en risk med tanke på hur liten smittspridningen är i Finland, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

När ordinarie röntgenläkaren är på semester analyseras röntgenbilderna från mammografier i Åbo.
Enligt chefläkare Olli-Pekka Lehtonen innebär det här ingen försämring för patienterna.

Efter en lugn vår och start på sommaren är Folkhälsans seniorer glada att de äntligen får göra saker tillsammans igen. Sommarens första aktivitet är äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan i Mariehamn.
– Det är så himla kul att vi får hitta på något igen, säger Erika Borenius-Kankkonen, koordinator för äldre och hälsa på Folkhälsan.

Tidigare i sommar flaggade man för en nyemission, detta eftersom myndigheterna krävde en egen insats av Eckerökoncernen för att beviljas statsgarantier. Nu beviljas man 10,8 miljoner euro, något som vd Björn Blomqvist kallar ”ett jättepositivt besked”.
– Men ännu kan vi inte lyfta pengarna, säger han.

Plasto nådde inte riktigt sitt mål om ett plusresultat 2019, men vd Bruno Carlson är ändå nöjd.
– Vi gjorde en rejäl resultatförbättring, säger han om det gångna året.

De flesta dagar avvisar gränsbevakningen några inresande från Sverige, vanligtvis för att de kommer på en renodlad semesterresa.
– Det finns förstås de som ifrågasätter, men i huvudsak går det smidigt till, säger Mikael Eriksson på gränsbevakningen.

Landskapsregeringen bemöter Eriksson bygg Ab:s besvär gällande det avbrutna infrastrukturprojektet på Föglö. Byggfirman hävdar att avbrytandet görs på basen av en politisk agenda – LR nekar och säger att ekonomin ligger till grund för beslutet.
– Vi avbröt ju upphandlingen efter att coronakrisen slog till, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Simskola innebär att man är ute i alla väder, även när det regnar och blåser. Ålandstidningen besökte simskolan i Kvarnbo, Saltvik, och tog tempen.

Rederiaktiebolaget Eckerö beviljas statsborgen för lån om som mest 10,8 miljoner euro, meddelar den finska regeringen i eftermiddag.

Samfundsskatterna fördelas mellan kommunerna på ett i grunden riktigt sätt, men tillgängligheten borde bli bättre. Det anser landskapsregeringens arbetsgrupp i en ny rapport.
– Gruppens uppdrag var väldigt försiktigt formulerat. Jag hade gärna sett att vi kommit längre, säger Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg.

Det är fel att ta pengar från driftsbudgeten för att köra bort tjärasfalten. Det säger Gunnar Granlund (OCÅ) som reserverade sig mot infrastrukturnämndens beslut.

Jessy Eckerman (S) var ordförande i infrastrukturnämnden när Ålandsvägen byggdes om. Hon välkomna en granskning av ärendet, men säger att politiker måste kunna lita på att tjänstemännen kan sitt jobb.

Infrastrukturämndens ordförande Julia Birney (Lib) är inte främmande för att utreda ombyggnaden av Ålandsvägen, men just nu är inte rätt tillfälle, anser hon.
Hur man ska finansiera borförandet av tjärasfalten kan hon i dag inte svara på.

Fler nyheter