Mindre än tio personer har testats för corona på Åland. Hittills finns inget bekräftat fall, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Coronatelefonen är väldigt högt belastad, många samtal ska egentligen riktas åt annat håll, det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på landskapsregeringens presskonferens.

Största vikt liggger vid transport till och från Åland, det säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

- Beredskapen är god, det finns ingen anledning att hamstra. Livsmedel och medicinförsörjningen kommer vara tryggad även i framtiden. Vi är bara inne i början av en lång process som kommer kräva tålamod. 

Knut Lönnroth, landskapsläkare säger att inga nya direktiv från THL eller Finlands regering har kommit sedan i går.

Det har rapporterats över 200 fall som har corona i Finland, inga dödsfall.

Över 700 fall i Sverige, med två dödsfall. 

Än så länge är det mindre än 10 personer som har testats på Åland, hittills inget bekräftat fall. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen påminner om att alla ska boka tid innan de kommer till hälsocentralen. Tidigare bokade tider gäller fortfarande, om man inte har fått annat besked.

- Bli hemma för sådana förkylningssymptom som man normalt inte skulle vara hemma för, säger hon.

Har man varit utomlands och har symptom ska man stanna hemma. Om de är milda ska man inte ringa och inte uppsöka vård. Vid måttliga symptom ska man stanna hemma och ringa coronatelefonen dagtid. Vid svåra symptom ska man ringa coronatelefonen dagtid och akuten på övrig tid.

Coronatelefonen är väldigt högt belastad just nu. Många samtal kommer som egentligen borde riktas till den egna arbetsgivaren, säger Jeanette Pajunen.

Just nu arbetar man med beredskapsplaner för att klara av en förvärrad situation, berättar Veroncia Thörnroos. 

Landskapsregeringen ska på måndag ta ställning till om de ska dela upp sig så att fyra i regeringen arbetar hemifrån och fyra arbetar på landskapets kontor. 

 

Direktiven från statsrådet är väldigt tydligt. Kommunala fritidsanläggningar ska vara stängda. Det säger idrottsminister Annika Hambrudd (C) med anledning av att åländska kommuner tolkat direktiven på olika sätt.

– Det är ett problem om inte alla följer statsrådets direktiv.

Coronakrisen leder till lägre skatteinkomster för kommunerna. Det skapar behov av besparingar, men permitteringar är inte aktuella än.

– Vi gör nu en prognos och diskuterar olika förslag. I slutändan blir det politiska priorireringar, säger stadsdirektör Barbara Heinonen i Mariehamn.

Gränsbevakningen avvisade på söndagseftermiddagen en svensk medborgare som anlände till Långnäs hamn, det skriver Ålands sjöbevakningsstation i ett pressmeddelande. 

Fler stöd till företagare är att vänta, det sade talmannen Roger Nordlund och lantrådet Veronica Thörnroos under dagens presskonferens. När och hur kan man ännu inte svara på. På plats under dagens presskonferens var också Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation och landshövding Peter Lindbäck.

Under många år jobbade Knut Lönnroth med det globala tuberkulosprogrammet inom WHO, med säte i Genève. Sedan gick flyttlasset norrut. Mot Stockholm. Numera bor han på Åland och har precis tillträtt som ny landskapsläkare.
/Knut Lönnroth har blivit en av de centrala personerna i landskapets kamp mot coronaviruset. Av den anledningen återpublicerar vi lördagsintervjun med Knut Lönnroth som ursprungligen publicerades i Ålandstidningen den 18 januari./

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Alarmmästare Johan Ehn och poliskommissarie Tommy Thörnroos medverkade under dagens presskonferens. Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än 10 personer. Två ungdomsgäng har skingrats och polisen kommer fortsätta att hålla koll under helgen.

ÅHS utvidgar sin coronaklinik från och med i dag för att kunna ta emot fler patienter. Dessutom låser man akuten och förbjuder besök.
– Det är för att minimera smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Åtta personer har nu konstaterats smittade av covid-19. En person är inlagd på sjukhus. Landskapsläkare Knut Lönnroth meddelar att Åland nu kan konstateras ha samhällssmitta och att epidemin är här.

Söndagsgudstjänster och andakter i församlingarna strömmas nu via Facebook eller via församlingarnas hemsidor. Detta eftersom församlingsmedlemmarna inte kan komma till kyrkorna och delta i gudstjänsten.

Lagtinget godkände på fredagsförmiddagen den rekordstora tilläggsbudget som landskapsregeringen lagt. Totalt nästan 33 miljoner euro avsätts för att stöda näringsliv, privatpersoner och föreningsliv som drabbas i sviterna av coronaviruset.

Flygtrafiken mellan Åland och Helsingfors riskerar att minska, meddelade lantrådet Veronica Thörnroos vid torsdagens presskonferens.
Från rikshåll har man riktat kritik mot att inresande till Åland från riket rekommenderas självkarantän, något som lantrådet inte kände till.

Fler nyheter