Förslaget om finska som arbetsspråk i Nordiska rådet hade inte fått majoritet i sessionen och sedan varit helt borta, säger Britt Lundberg.
– Med det kompromissförslag jag röstade för räddade vi kvar språkfrågan mot en utveckling som blir bättre för finskan och isländskan.
Debatten avfärdar hon som ett missförstånd.

Kommentarer

Britt Lundberg borde

Britt Lundberg borde åtminstone ha diskuterat i presidiet på förhand. Nu spolierade hon på några sekunder i sitt oförstånd många års arbete för att göra Åland mer accepterat i riket. Det här kommer att påverka diskussionerna i riksdagen om klumpsumman och självstyrelselagen, kanske t.o.m. om sjöfartsstödet. Så fungerar politiken.- Jag tyckte hittills att (c) representerade förnuftet i landskapspolitiken. Vem skall jag nu rösta på? Regeringen Sjögren-Fellmans partier är uteslutna. ÅF - nej! Det enda som nu kunde mildra den förfärliga Lundbergska, helt onödiga, fadäsen är om alla ansvarsfulla partier på Åland - omedelbart och inte om en vecka - tar avstånd från vad hon har ställt till med. Att Lundberg skulle be om ursäkt är väl otänkbart. Hon har i alla fall nu gjort sig permanent omöjlig också inom landskapspolitiken och inom, hoppas jag, centerpartiet.

Nästa gång en egen åländsk

Nästa gång en egen åländsk plats i EU parlamentet kommer att tas upp till diskussion är år 2075. Alla vet att hon påverkades av Sveriges inställning och av dess delegation. Borde inte denna fadäs nu för alltid stoppa resorna till Gotland? Och det är klart hon är fullständigt slut som politiker på alla plan. Även som lokalpolitiker är kontakterna till Finland viktiga och hon har bränt alla broar som går att bränna österut.

Först kanske man skall ta

Först kanske man skall ta reda på fakta innan man tar till storsläggan mot Britt Lundberg. Hon anses nog som en intelligent och tänkande person. Hon röstade för ett kompromissförslag eftersom hon ansåg att Island och Finlands förslag skulle röstas ner. Nu blev det en kompromiss, annars hade inte blivit något alls. Så dom som blir så upprörda kanske i själva verket har en dold agenda, att Island och Finland skulle bli helt tomhänta !

Det är ingen idé att, som

Det är ingen idé att, som Sapientia, försöka släta över.Det verkar ju som om det inte finns någon "kompromiss", eftersom ingen av de andra presidiemedlemmarna visste om någon. Månne den ens fanns i Brittans hjärna? Om hon "anses som en intelligent och tänkande person" så är det förverkat nu. Nu ger hon, med rätt eller orätt, intryck av okänslig tanklös person som "vet bäst själv". Trumpism i högsta grad! Om hon avgår, kanske det kan hälpa till med att lappa skadan hon gjort, men det gör hon nog inte. Makt förblindar, nämligen.

Findus, citat: ”Sen kan man

Findus, citat: ”Sen kan man tycka vad fan man vill i sakfrågan”. ... Ibland tycks Findus-fenomenet faktiskt vara med på verklighetens noter, jo. Men, att ”man” regelmässigt tycker ”vad fan man vill i sakfrågan” – detta faktum behöver ingalunda styrkas av någon som helst hänvisning till också självaste ”Horn-Pelles” inställning till sakfrågor! Och apropå Fenomenets kanske alldeles egna inställning Sapientias ”enkelhet” ... hur många finesser finns det egentligen på Findus-Fenomenets järnspett?

Sidor

Foto: Christoffer Virtanen

Christoffer Virtanens foto utanför Bergö, Vårdö, fångade med stor sannolikhet vraket efter galeasen Naima, slopad 1932. Det säger antikvarie Marcus Lindholm vid landskapsregeringens kulturbyrå.

Klagomålen har gett resultat. Nu börjar arbetet med ett nytt färjfäste i Åva, Brändö för trafiken till Jurmo.
– Det ska vara färdigt före jul, säger bro- och hamningenjör Anders Sundblom.

Havsvidden i Geta är en anläggning som i stor utsträckning ägs och drivs av svenska affärsmän och deras bolag.
Just nu pågår en rättegång där en tidigare delägare i Havsviddens driftsbolag stämmer Havsviddens fastighetsbolag.
På spel står 200.000 euro.

I tisdags gick tiden ut för att söka tjänsten som vd för Långnäs hamn Ab, som ägs av Ålands landskapsregering.

Åländsk Demokrati har meddelat att man inte stöder Moderaternas förslag med Gun-Mari Lindholm som nästa talman. I en rundringning som Ålandstidningen gjort tar Liberalerna och Socialdemokraterna öppet ställning medan övriga partier inte gått in för någon linje. Enligt uppgifter till Ålandstidningen kan dessutom flera ledamöter gå emot partilinjen.

Storby byalag polisanmäler Fifax för att ha byggt en för stor stenpir på samfällighetens vatten.
– Pirens totala yta överstiger långt det byalagets styrelse har gett tillåtelse för, säger byalagets ordförande Niklas Berlin.

Dagens industris uppgift att pensionssparare har drabbats av högre avgifter sedan Ålandsbanken tog över Allras premiepensionsfonder i somras är helt felaktig.
Och någon panik över fredagens häktning av tidigare Allra-vd:n och ÅAB-kunden Alexander Ernstberger, som Expressen rapporterar om, råder absolut inte inom Ålandsbanken. Det säger vd Peter Wiklöf.

Ovanligt många mörka åskmoln så här sent på säsongen i kombination med rester av orkanen Ofelia. Det är förklaringen till mörkret efter solens uppgång i dag.

Någon gång under november hoppas Eckerö kommun få till ett möte med den landbaserade fiskodlingen Fifax.
– Huvudfokuset kommer att vara på reningsverket och vilka åtgärder man vidtagit med anledning av skogsförstörelsen, säger kommundirektören Arsim Zekaj.

Ett av landskapets närmare 300 kända strandvrak syns tydligt i det klara vattnet utanför Bergö, Vårdö.
– Vattnen är ganska klara sedan ett par veckor tillbaka, bilden är tagen från en drönare på 38 meters höjd, säger fotografen Christoffer Virtanen.

Räddningsområde Ålands landskommuner (Rål) tar initiativ till nya diskussioner om en gemensam räddningsmyndighet på frivillig väg.
– Hur stora chanserna är att lyckas går inte att veta förrän man har försökt, säger ordföranden Kristian Aller (MSÅ).

Svenskan är utmanad på många fronter av regeringen Sipilä.
Det menar tidigare Yle-journalisten Anne Suominen som i går talade på Mariehamns stadsbibliotek.
– Det som är dåligt för svenskan, är också dåligt för Åland.

Aldrig tidigare har så mycket åländsk lök drabbats av gråmögel.
– För vissa odlare kan halva skörden vara angripen, säger lökinköpare Peter Nordqvist vid Ålands trädgårdshall.

Fler nyheter