Förslaget om finska som arbetsspråk i Nordiska rådet hade inte fått majoritet i sessionen och sedan varit helt borta, säger Britt Lundberg.
– Med det kompromissförslag jag röstade för räddade vi kvar språkfrågan mot en utveckling som blir bättre för finskan och isländskan.
Debatten avfärdar hon som ett missförstånd.

Kommentarer

Britt Lundberg borde

Britt Lundberg borde åtminstone ha diskuterat i presidiet på förhand. Nu spolierade hon på några sekunder i sitt oförstånd många års arbete för att göra Åland mer accepterat i riket. Det här kommer att påverka diskussionerna i riksdagen om klumpsumman och självstyrelselagen, kanske t.o.m. om sjöfartsstödet. Så fungerar politiken.- Jag tyckte hittills att (c) representerade förnuftet i landskapspolitiken. Vem skall jag nu rösta på? Regeringen Sjögren-Fellmans partier är uteslutna. ÅF - nej! Det enda som nu kunde mildra den förfärliga Lundbergska, helt onödiga, fadäsen är om alla ansvarsfulla partier på Åland - omedelbart och inte om en vecka - tar avstånd från vad hon har ställt till med. Att Lundberg skulle be om ursäkt är väl otänkbart. Hon har i alla fall nu gjort sig permanent omöjlig också inom landskapspolitiken och inom, hoppas jag, centerpartiet.

Nästa gång en egen åländsk

Nästa gång en egen åländsk plats i EU parlamentet kommer att tas upp till diskussion är år 2075. Alla vet att hon påverkades av Sveriges inställning och av dess delegation. Borde inte denna fadäs nu för alltid stoppa resorna till Gotland? Och det är klart hon är fullständigt slut som politiker på alla plan. Även som lokalpolitiker är kontakterna till Finland viktiga och hon har bränt alla broar som går att bränna österut.

Först kanske man skall ta

Först kanske man skall ta reda på fakta innan man tar till storsläggan mot Britt Lundberg. Hon anses nog som en intelligent och tänkande person. Hon röstade för ett kompromissförslag eftersom hon ansåg att Island och Finlands förslag skulle röstas ner. Nu blev det en kompromiss, annars hade inte blivit något alls. Så dom som blir så upprörda kanske i själva verket har en dold agenda, att Island och Finland skulle bli helt tomhänta !

Det är ingen idé att, som

Det är ingen idé att, som Sapientia, försöka släta över.Det verkar ju som om det inte finns någon "kompromiss", eftersom ingen av de andra presidiemedlemmarna visste om någon. Månne den ens fanns i Brittans hjärna? Om hon "anses som en intelligent och tänkande person" så är det förverkat nu. Nu ger hon, med rätt eller orätt, intryck av okänslig tanklös person som "vet bäst själv". Trumpism i högsta grad! Om hon avgår, kanske det kan hälpa till med att lappa skadan hon gjort, men det gör hon nog inte. Makt förblindar, nämligen.

Findus, citat: ”Sen kan man

Findus, citat: ”Sen kan man tycka vad fan man vill i sakfrågan”. ... Ibland tycks Findus-fenomenet faktiskt vara med på verklighetens noter, jo. Men, att ”man” regelmässigt tycker ”vad fan man vill i sakfrågan” – detta faktum behöver ingalunda styrkas av någon som helst hänvisning till också självaste ”Horn-Pelles” inställning till sakfrågor! Och apropå Fenomenets kanske alldeles egna inställning Sapientias ”enkelhet” ... hur många finesser finns det egentligen på Findus-Fenomenets järnspett?

Sidor

JS aviation kommer sannolikt att på torsdag inleda flygtrafik till Åbo för cancerpatienter. Sedan Nextjet gick i konkurs har det funnits ett stort behov i att skapa en fungerande flygtrafik till Åbo från Åland.

Agneta E Björklund har utsetts till tf vd för Mariehamns Ab. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

I maj avrådde Världsnaturfonden WWF konsumenter från att köpa torsk från Östersjön, då Östersjöbeståndet anses hotat.
– Beståndet på Åland är jättefint och välmående. Det här kommer att drabba oss torskfiskare riktigt hårt, säger Ben Nylund.

En man som under 2015 och 2016 förskingrade över en miljon euro från sin arbetsgivare i Finland spelade bort en del av pengarna hos Paf.
Paf anmälde kunden till CKP sex gånger på fyra månader.
– Förhoppningsvis – även om vi inte har fått någon återkoppling från CKP – var det vår aktivitet som fick dem att böja nysta i ärendet, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims.

En chefstjänst försvinner från Åland Posts frimärksavdelning.
Det är resultatet av de senaste samarbetsförhandlingarna.

Övernattningar som avbokas i sista minut på grund av fullbokade färjor är ett problem på Kumlinge. Den korta sommarsäsongen försämras ytterligare av att turisterna inte kan ta sig över från Brändö till Kumlinge.

En tacka har av allt att döma rivits av en varg i Hammarland.
Det framgår av ett inlägg i Facebook-gruppen Vargobservation på Åland. Detta bekräftas också av jaktförvaltare Robin Juslin.

Ömsen nyttjar sin hembudsrätt och löser in den Alandia-aktie som Wiklöf Holding köpte av Viking Line förra månaden – i en affär som värderade Alandia till 1,5 miljarder euro.
– Vi känner oss trygga i att hembudsklausulen hanterar den här typen av överprissättning, säger Ömsens vd Dan-Erik Woivalin.

Mia Rostedts taxi skrapar i farthindren i Mariehamn och hennes passagerare blir rädda och får ont. Problemen har förvärrats sen hon bytte till nyaste typen av lift för att klara av att få in sina passagerare.
– Jag har gjort allt jag kan men bilen går inte att höja mer eller göra något annat med, säger hon.

En hund lämnades i löplina på en gård medan ägaren var bortrest i en vecka.
Tingsrätten dömer nu ägaren till 20 dagsböter för djurskyddsförseelse.

Centerns lagtingsgrupp vill ha ett extra plenum om fastighetsskatten under sommaruppehållet.
Det skriver gruppledare Harry Jansson i ett pressmeddelande.

Ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och det saknas underlag och utredningar för beslutet. Det anser flera i personalen vid ÅMHM som nu lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.

– Det är inte i enlighet med ÅMHM-lagen att styrelsen går in och ändrar i organisationsstrukturen, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.

Fler nyheter