Förslaget om finska som arbetsspråk i Nordiska rådet hade inte fått majoritet i sessionen och sedan varit helt borta, säger Britt Lundberg.
– Med det kompromissförslag jag röstade för räddade vi kvar språkfrågan mot en utveckling som blir bättre för finskan och isländskan.
Debatten avfärdar hon som ett missförstånd.

Kommentarer

Britt Lundberg borde

Britt Lundberg borde åtminstone ha diskuterat i presidiet på förhand. Nu spolierade hon på några sekunder i sitt oförstånd många års arbete för att göra Åland mer accepterat i riket. Det här kommer att påverka diskussionerna i riksdagen om klumpsumman och självstyrelselagen, kanske t.o.m. om sjöfartsstödet. Så fungerar politiken.- Jag tyckte hittills att (c) representerade förnuftet i landskapspolitiken. Vem skall jag nu rösta på? Regeringen Sjögren-Fellmans partier är uteslutna. ÅF - nej! Det enda som nu kunde mildra den förfärliga Lundbergska, helt onödiga, fadäsen är om alla ansvarsfulla partier på Åland - omedelbart och inte om en vecka - tar avstånd från vad hon har ställt till med. Att Lundberg skulle be om ursäkt är väl otänkbart. Hon har i alla fall nu gjort sig permanent omöjlig också inom landskapspolitiken och inom, hoppas jag, centerpartiet.

Nästa gång en egen åländsk

Nästa gång en egen åländsk plats i EU parlamentet kommer att tas upp till diskussion är år 2075. Alla vet att hon påverkades av Sveriges inställning och av dess delegation. Borde inte denna fadäs nu för alltid stoppa resorna till Gotland? Och det är klart hon är fullständigt slut som politiker på alla plan. Även som lokalpolitiker är kontakterna till Finland viktiga och hon har bränt alla broar som går att bränna österut.

Först kanske man skall ta

Först kanske man skall ta reda på fakta innan man tar till storsläggan mot Britt Lundberg. Hon anses nog som en intelligent och tänkande person. Hon röstade för ett kompromissförslag eftersom hon ansåg att Island och Finlands förslag skulle röstas ner. Nu blev det en kompromiss, annars hade inte blivit något alls. Så dom som blir så upprörda kanske i själva verket har en dold agenda, att Island och Finland skulle bli helt tomhänta !

Det är ingen idé att, som

Det är ingen idé att, som Sapientia, försöka släta över.Det verkar ju som om det inte finns någon "kompromiss", eftersom ingen av de andra presidiemedlemmarna visste om någon. Månne den ens fanns i Brittans hjärna? Om hon "anses som en intelligent och tänkande person" så är det förverkat nu. Nu ger hon, med rätt eller orätt, intryck av okänslig tanklös person som "vet bäst själv". Trumpism i högsta grad! Om hon avgår, kanske det kan hälpa till med att lappa skadan hon gjort, men det gör hon nog inte. Makt förblindar, nämligen.

Findus, citat: ”Sen kan man

Findus, citat: ”Sen kan man tycka vad fan man vill i sakfrågan”. ... Ibland tycks Findus-fenomenet faktiskt vara med på verklighetens noter, jo. Men, att ”man” regelmässigt tycker ”vad fan man vill i sakfrågan” – detta faktum behöver ingalunda styrkas av någon som helst hänvisning till också självaste ”Horn-Pelles” inställning till sakfrågor! Och apropå Fenomenets kanske alldeles egna inställning Sapientias ”enkelhet” ... hur många finesser finns det egentligen på Findus-Fenomenets järnspett?

Sidor

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Berättelserna som publicerades på metoo.ax i fredags visar en mörk bild av åländska kvinnors verklighet. Nu hoppas initiativtagaren Mia Hanström att alla tar sitt ansvar och förändrar kulturen.
– Jag tror män behöver lyssna mycket mer på kvinnor och deras berättelser. Om de gör det kommer de att få en rikare tillvaro, säger hon.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

1.568 kvinnor har skrivit på det åländska uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
 

Ålands natur och miljö har på två månader tagit fram ett helt nytt förslag för skärgårdstrafiken. Det bygger på investeringar i snabba elfärjor och elhybridfärjor i stället för broar.
Samtidigt får skärgården två helt nya linjer med förslaget.
– Nu har vi möjliggjort en kommunsammanslagning som fungerar i praktiken, säger Christian Pleijel.

 

Emil Eriksson, it-utvecklingschef på ÅHS, dömer ut landskapsregeringens mål att flytta över it-verksamheten till Åda.
– Det blir dyrare, mindre effektivt och Åland riskerar att drabbas av en kompetensflykt.

Fler nyheter