Förslaget om finska som arbetsspråk i Nordiska rådet hade inte fått majoritet i sessionen och sedan varit helt borta, säger Britt Lundberg.
– Med det kompromissförslag jag röstade för räddade vi kvar språkfrågan mot en utveckling som blir bättre för finskan och isländskan.
Debatten avfärdar hon som ett missförstånd.

Kommentarer

Britt Lundberg borde

Britt Lundberg borde åtminstone ha diskuterat i presidiet på förhand. Nu spolierade hon på några sekunder i sitt oförstånd många års arbete för att göra Åland mer accepterat i riket. Det här kommer att påverka diskussionerna i riksdagen om klumpsumman och självstyrelselagen, kanske t.o.m. om sjöfartsstödet. Så fungerar politiken.- Jag tyckte hittills att (c) representerade förnuftet i landskapspolitiken. Vem skall jag nu rösta på? Regeringen Sjögren-Fellmans partier är uteslutna. ÅF - nej! Det enda som nu kunde mildra den förfärliga Lundbergska, helt onödiga, fadäsen är om alla ansvarsfulla partier på Åland - omedelbart och inte om en vecka - tar avstånd från vad hon har ställt till med. Att Lundberg skulle be om ursäkt är väl otänkbart. Hon har i alla fall nu gjort sig permanent omöjlig också inom landskapspolitiken och inom, hoppas jag, centerpartiet.

Nästa gång en egen åländsk

Nästa gång en egen åländsk plats i EU parlamentet kommer att tas upp till diskussion är år 2075. Alla vet att hon påverkades av Sveriges inställning och av dess delegation. Borde inte denna fadäs nu för alltid stoppa resorna till Gotland? Och det är klart hon är fullständigt slut som politiker på alla plan. Även som lokalpolitiker är kontakterna till Finland viktiga och hon har bränt alla broar som går att bränna österut.

Först kanske man skall ta

Först kanske man skall ta reda på fakta innan man tar till storsläggan mot Britt Lundberg. Hon anses nog som en intelligent och tänkande person. Hon röstade för ett kompromissförslag eftersom hon ansåg att Island och Finlands förslag skulle röstas ner. Nu blev det en kompromiss, annars hade inte blivit något alls. Så dom som blir så upprörda kanske i själva verket har en dold agenda, att Island och Finland skulle bli helt tomhänta !

Det är ingen idé att, som

Det är ingen idé att, som Sapientia, försöka släta över.Det verkar ju som om det inte finns någon "kompromiss", eftersom ingen av de andra presidiemedlemmarna visste om någon. Månne den ens fanns i Brittans hjärna? Om hon "anses som en intelligent och tänkande person" så är det förverkat nu. Nu ger hon, med rätt eller orätt, intryck av okänslig tanklös person som "vet bäst själv". Trumpism i högsta grad! Om hon avgår, kanske det kan hälpa till med att lappa skadan hon gjort, men det gör hon nog inte. Makt förblindar, nämligen.

Findus, citat: ”Sen kan man

Findus, citat: ”Sen kan man tycka vad fan man vill i sakfrågan”. ... Ibland tycks Findus-fenomenet faktiskt vara med på verklighetens noter, jo. Men, att ”man” regelmässigt tycker ”vad fan man vill i sakfrågan” – detta faktum behöver ingalunda styrkas av någon som helst hänvisning till också självaste ”Horn-Pelles” inställning till sakfrågor! Och apropå Fenomenets kanske alldeles egna inställning Sapientias ”enkelhet” ... hur många finesser finns det egentligen på Findus-Fenomenets järnspett?

Sidor

Om en vecka inleds en omröstning om vilket problem på stormig.ax som ska lösas genom ett så kallat hackaton.

– De tre områden som går att rösta på är vägtrafiken, geoblockering och skattegränsens påverkan, säger projektledaren Anders Ingves.

Under torsdagskvällen, den 22 februari bryts det en isränna från Färjsundsbron till Långnäs och alla som ska bege sig ut på isarna varnas.

Elledningen mellan Tingsbacka och Norrböle överbelastades på tisdagsmorgonen. I kombination med att Finlandskabeln inte fungerade som den ska blev hela fasta Åland mörkt. 9.07 fick de sista hushållen tillbaka elen.

Med polisen hack i häl körde en man med körförbud i november 2017 i en hastighet på över 120 km/h på 70-väg i Jomala. I ovetskap, uppgav mannen när rättegången hölls i går. 

Vårdös tidigare kommunstyrelseordförande Jarl Danielsson har beslutat att flytta från kommunen. Anledningen är den hårda kritiken mot honom sedan han hösten 2016 förordade att kommunen inte skulle ta emot någon flyktingfamilj.

– Sedan dess är jag en politisk persona non grata. Man påverkas av sådant i en liten kommun, stämningen är inte vad den har varit, säger Jarl Danielsson.

 

En euro är värd fem procent mindre ombord på ms Eckerö, där den berättigar till endast 9,40 svenska kronor.

– Jag förstår att det framstår som orättvist för ålänningar just nu, men situationen har tidigare varit den omvända, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson.

 

Flera långfärdsskridskoåkare testade i lördags att frivilligt gå igenom isen och ta sig upp från vaken.

– Det var lärorikt att känna hur tung man blir, säger Lina Loikas efter det iskalla doppet.

ÅHS ska ha en överläggning med landskapsregeringen innan de går vidare med upphandlingen av ett vårdinformationssystem. 

– Vi behöver göra det, det är en stor investering som ska göras och vi behöver veta att alla är med på den linje som vi går in för, säger Annette Holmberg-Jansson, ÅHS styrelseordförande. 

I över 2.000 bostäder på Åland kan det finnas förhöjda radonhalter. Den uppskattningen gör Strålsäkerhetscentralen. Men trots att att en hög radonhalt innebär en ökad risk för lungcancer är det få som kollar upp sina bostäder. 
– Det är enkelt att bygga bort radon – om man tänker på det innan man börjar bygga, säger Leif Andersson, bygginspektör i Mariehamn. 

 

Tipsettan i Mariehamn ligger ute till försäljning. 
– Det skulle gå att driva vidare butiken med ett nytt koncept fram till att Veikkaus är tillbaka, säger Åke Lindholm. 

 

Östersjöprojektet finanserierar i år nio projekt med nästan 250.000 euro. Mariehamns stad får 35.000 för att hålla Slemmern rent från mikroplaster. 

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Fler nyheter