1.492 personer bosatta utanför Åland berörs av att den planerade röstningen via internet i lagtingsvalet ställts in. Det finns tre alternativa röstningssätt – men vill du brevrösta brinner det i knutarna.

Brevrösta
En beställningsblankett för brevröstningshandlingar finns på hemsidan www.val.ax. Sök på ”brevröstningshandlingar” när du väl är inne på sidan. Skriv ut blanketten och underteckna. Du kan sedan skanna eller fotografera blanketten. Skicka bilden per e-post till din hemkommun på Åland.
Så fort du sedan får brevröstningshandlingarna från kommunen ska du fylla i dem och skicka tillbaka dem. Om du befarar att din röst inte kommer att komma fram i tid kan du, enligt valadministratör Casper Wrede, skicka dem med någon du känner som ska resa till Åland. Genom att valsedlarna innesluts i egna separata kuvert ska valhemligheten vara säkrad.
Vill du brevrösta gäller det att inte vänta med att kontakta kommunen. Senast fredagen den 18 oktober klockan 19 måste nämligen din röst ha kommit fram till den kommunala centralvalnämnden i din kommun.
Förtidsrösta på Åland
Förtidsröstningen är redan inledd och pågår till och med tisdagen den 15 oktober. Allmänna förtidsröstningsställen finns i de flesta åländska kommuner.
Rösta på valdagen
Befinner du dig på Åland på valdagen den 20 oktober kan du rösta i din hemkommun.
Informationen är hämtad från hemsidan www.val.ax.

För att öka beläggningen på skärgårdsfärjorna ändrar landskapsregeringen avgiftssystem. Låg beläggning ska ge lägre pris, och fler bilar högre pris.
– Vi går in för att få fler att använda färjorna, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

ÅHS rapporterar på sin hemsida ytterligare ett fall av covid-19. Det innebär att 15 personer nu smittas av viruset.

Maria Hoikkala har sagt upp sig från sin tjänst som polismästare på Åland. Nu lediganslås tjänsten.

Arbetslösheten på Åland var i slutet av maj uppe i 13,4 procent. Det är 0,3 procentenheter högre än det redan historiskt höga 13,1 procent som uppnåddes i mitten av maj. Det visar en ny rapport från Åsub.

Den nya havsplanen för Åland borde gälla endast öppna havsområden, anser EU-parlamentariker Nils Torvalds som i går ställde en fråga till EU-kommissionen om saken.

– Nu gäller det för myndigheterna att stå på sig, säger han.

En enig stadsutvecklingnämnd väljer att godkänna stadsstyrelsens förslag till plan för stadsdelen Sveden i Mariehamn.

– Den stora majoriteten är positiv till planen, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Lagtingets plenum präglades i går av stundtals hätsk ordväxling i remissdebatten om landskapsrevisionen och den Liberala åtgärdsmotionen om kommunreformen. En skriftlig fråga gällande alkoholförsäljning av minderåriga hanns även med.

Högsta förvaltningsdomstolen gav landskapsregeringen (LR) bakläxa när den underkände Henrik Löthmans yrkeskvalifikationer som lärare. Nu kommer LR att tillsätta ytterligare en arbetsgrupp för att komma till rätta med problemet.

– Vi behöver titta djupare på det här, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C).

Två personbilar var involverade i en trafikolycka i Björsby, Jomala på onsdagseftermiddagen.

Trygve Eriksson, ordförande i Ömsens förvaltningsråd, ställde inte upp för omval till rådet vid gårdagens bolagsstämma. 

– Det känns enbart skönt, säger Trygve Eriksson till Ålandstidningen om att lämna rådet.

Rederiaktiebolaget Eckerös fartyg ms Finlandia kan stoppa all trafik från den 19 juni. Nya samarbetsförhandlingar har inletts och nu hotas ytterligare 50 personer med permittering.

Finlands fjärde tilläggsbudget uppgår till 5,5 miljarder euro. I den ingår bland annat ett paket för att trygga barn och ungas välbefinnande och ett kostnadsstöd till företagssektorn. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Mariehamns gymnastik förening byter namn till Gymnastics Åland, det slogs fast på föreningens årsmöte i måndags.
– Vi vill återspegla det faktum att vi är en allåländsk förening med medlemmar från hela Åland, säger föreningens huvudtränare Malin Pussinen.

Fler nyheter