Kortruttmotståndarnas kritik har fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Den stora majoriteten Föglöbor tycker faktiskt att landskapsregeringens förslag till kortrutt är det bästa alternativet för att trygga framtiden i Föglö – och i alla andra skärgårdskommuner.

Det säger flera barnfamiljer som Ålandstidningen träffar i Degerby.

Kommentarer

Hur många av de som önskar

Hur många av de som önskar kortrutt är markägare i de områden som för alltid förändras av kortrutten? Dagens unga människor har aldrig fått lära sig att respektera andras egendom, utan anser att deras behov och önskemål alltid skall gå först. Man bör informera sig om vilka för- och nackdelar som det innebär att bosätta sig i en skärgårdskommun, innan man flyttar dit, och inte i efterhand kräva att samhället till det yttersta skall tillgodose alla ens önskemål om de förändringar som man anser att är nödvändiga för ens välbefinnande. Den planerade kortrutten innebär sådana väsentliga förändringar i miljön, som aldrig går att återställa om de genomförs.

Dagens unga är framtiden.

Dagens unga är framtiden. Vill man att barnfamiljer skall bosätta sig i skärgården så måste det också skapas förutsättningar för det. Den typiska åländska "Det ska va som det alltid ha varri-mentaliteten" behöver förändras. Men visst, lägg ner planerna och låt skärgården avfolkas så kan alla förnäma sommarstugeägare sitta på sin öde ö och klappa varandra på axlarna.

Det är precis vad som kommer

Det är precis vad som kommer att hända även med kortrutt att Föglö blir ett sommarparadis. Efter ett tag ute i periferin flyttar man närmare tätorten. Vem i helsike vill bo i ett radhus på Föglö? I princip alla föglöbor jag känner har lägenhet i stan. Kortrutten är pengar i sjön till en handfull gaphalsar. Någon inflyttning kommer den inte att skapa, snarare tvärtom då det blir enklare att ta sig till sommarparadiset. Sommarstugetomterna blir än mer åtråvärda och stiger i pris. Då blir det även fart på försäljningen av de idag tomma sterbhusen.

Det mest ohederliga är det

Det mest ohederliga är det som centern har sysslat med. De flesta företrädarna inom centern vet att kortrutten behövs men motarbetar förslagen enbart för politisk vinning. Här är det inte snack om att se till hela Ålands intressen och att hela Åland skall leva utan det handlar om navelskådning och röstkalkylering. Tänk vad annorlunda hela processen skulle ha sett ut om centern hade varit med på tåget.

Man skall leva, och låta leva

Man skall leva, och låta leva. I dag finns ny teknik gällande skärgårdsfärjor, som man i första hand skall satsa på, i stället för att i första hand förstöra den unika åländska skärgårdsmiljön. Varför skall vi på Åland inte kunna åka el-färja, när man kan göra det på annat håll i världen? Politiker får inte låsa sig så fast vid sina idéer att de inte kan se litet längre än till nästa val. Dessutom för ministrarna vara så pålästa och kunniga att de inte hela tiden måste gå i tjänstemännens ledband.

Märklig kommentar av Findus.

Märklig kommentar av Findus. Men fjordarna i Norge blir aldrig isbelagda. Dom är för djupa .Fö nej till kortrutten ! Varför inte folkomrösta när det gäller så mycket pengar ! Hela Åland berörs ju när det gäller att betala, och då får vi spara in på något annat. Sjukvården ? Skolan ? Äldrevården ? You name it !

Sidor

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Berättelserna som publicerades på metoo.ax i fredags visar en mörk bild av åländska kvinnors verklighet. Nu hoppas initiativtagaren Mia Hanström att alla tar sitt ansvar och förändrar kulturen.
– Jag tror män behöver lyssna mycket mer på kvinnor och deras berättelser. Om de gör det kommer de att få en rikare tillvaro, säger hon.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

1.568 kvinnor har skrivit på det åländska uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
 

Ålands natur och miljö har på två månader tagit fram ett helt nytt förslag för skärgårdstrafiken. Det bygger på investeringar i snabba elfärjor och elhybridfärjor i stället för broar.
Samtidigt får skärgården två helt nya linjer med förslaget.
– Nu har vi möjliggjort en kommunsammanslagning som fungerar i praktiken, säger Christian Pleijel.

 

Emil Eriksson, it-utvecklingschef på ÅHS, dömer ut landskapsregeringens mål att flytta över it-verksamheten till Åda.
– Det blir dyrare, mindre effektivt och Åland riskerar att drabbas av en kompetensflykt.

Fler nyheter