Kortruttmotståndarnas kritik har fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Den stora majoriteten Föglöbor tycker faktiskt att landskapsregeringens förslag till kortrutt är det bästa alternativet för att trygga framtiden i Föglö – och i alla andra skärgårdskommuner.

Det säger flera barnfamiljer som Ålandstidningen träffar i Degerby.

Kommentarer

Hur många av de som önskar

Hur många av de som önskar kortrutt är markägare i de områden som för alltid förändras av kortrutten? Dagens unga människor har aldrig fått lära sig att respektera andras egendom, utan anser att deras behov och önskemål alltid skall gå först. Man bör informera sig om vilka för- och nackdelar som det innebär att bosätta sig i en skärgårdskommun, innan man flyttar dit, och inte i efterhand kräva att samhället till det yttersta skall tillgodose alla ens önskemål om de förändringar som man anser att är nödvändiga för ens välbefinnande. Den planerade kortrutten innebär sådana väsentliga förändringar i miljön, som aldrig går att återställa om de genomförs.

Dagens unga är framtiden.

Dagens unga är framtiden. Vill man att barnfamiljer skall bosätta sig i skärgården så måste det också skapas förutsättningar för det. Den typiska åländska "Det ska va som det alltid ha varri-mentaliteten" behöver förändras. Men visst, lägg ner planerna och låt skärgården avfolkas så kan alla förnäma sommarstugeägare sitta på sin öde ö och klappa varandra på axlarna.

Det är precis vad som kommer

Det är precis vad som kommer att hända även med kortrutt att Föglö blir ett sommarparadis. Efter ett tag ute i periferin flyttar man närmare tätorten. Vem i helsike vill bo i ett radhus på Föglö? I princip alla föglöbor jag känner har lägenhet i stan. Kortrutten är pengar i sjön till en handfull gaphalsar. Någon inflyttning kommer den inte att skapa, snarare tvärtom då det blir enklare att ta sig till sommarparadiset. Sommarstugetomterna blir än mer åtråvärda och stiger i pris. Då blir det även fart på försäljningen av de idag tomma sterbhusen.

Det mest ohederliga är det

Det mest ohederliga är det som centern har sysslat med. De flesta företrädarna inom centern vet att kortrutten behövs men motarbetar förslagen enbart för politisk vinning. Här är det inte snack om att se till hela Ålands intressen och att hela Åland skall leva utan det handlar om navelskådning och röstkalkylering. Tänk vad annorlunda hela processen skulle ha sett ut om centern hade varit med på tåget.

Man skall leva, och låta leva

Man skall leva, och låta leva. I dag finns ny teknik gällande skärgårdsfärjor, som man i första hand skall satsa på, i stället för att i första hand förstöra den unika åländska skärgårdsmiljön. Varför skall vi på Åland inte kunna åka el-färja, när man kan göra det på annat håll i världen? Politiker får inte låsa sig så fast vid sina idéer att de inte kan se litet längre än till nästa val. Dessutom för ministrarna vara så pålästa och kunniga att de inte hela tiden måste gå i tjänstemännens ledband.

Märklig kommentar av Findus.

Märklig kommentar av Findus. Men fjordarna i Norge blir aldrig isbelagda. Dom är för djupa .Fö nej till kortrutten ! Varför inte folkomrösta när det gäller så mycket pengar ! Hela Åland berörs ju när det gäller att betala, och då får vi spara in på något annat. Sjukvården ? Skolan ? Äldrevården ? You name it !

Sidor

Foto: Christoffer Virtanen

Christoffer Virtanens foto utanför Bergö, Vårdö, fångade med stor sannolikhet vraket efter galeasen Naima, slopad 1932. Det säger antikvarie Marcus Lindholm vid landskapsregeringens kulturbyrå.

Klagomålen har gett resultat. Nu börjar arbetet med ett nytt färjfäste i Åva, Brändö för trafiken till Jurmo.
– Det ska vara färdigt före jul, säger bro- och hamningenjör Anders Sundblom.

Havsvidden i Geta är en anläggning som i stor utsträckning ägs och drivs av svenska affärsmän och deras bolag.
Just nu pågår en rättegång där en tidigare delägare i Havsviddens driftsbolag stämmer Havsviddens fastighetsbolag.
På spel står 200.000 euro.

I tisdags gick tiden ut för att söka tjänsten som vd för Långnäs hamn Ab, som ägs av Ålands landskapsregering.

Åländsk Demokrati har meddelat att man inte stöder Moderaternas förslag med Gun-Mari Lindholm som nästa talman. I en rundringning som Ålandstidningen gjort tar Liberalerna och Socialdemokraterna öppet ställning medan övriga partier inte gått in för någon linje. Enligt uppgifter till Ålandstidningen kan dessutom flera ledamöter gå emot partilinjen.

Storby byalag polisanmäler Fifax för att ha byggt en för stor stenpir på samfällighetens vatten.
– Pirens totala yta överstiger långt det byalagets styrelse har gett tillåtelse för, säger byalagets ordförande Niklas Berlin.

Dagens industris uppgift att pensionssparare har drabbats av högre avgifter sedan Ålandsbanken tog över Allras premiepensionsfonder i somras är helt felaktig.
Och någon panik över fredagens häktning av tidigare Allra-vd:n och ÅAB-kunden Alexander Ernstberger, som Expressen rapporterar om, råder absolut inte inom Ålandsbanken. Det säger vd Peter Wiklöf.

Ovanligt många mörka åskmoln så här sent på säsongen i kombination med rester av orkanen Ofelia. Det är förklaringen till mörkret efter solens uppgång i dag.

Någon gång under november hoppas Eckerö kommun få till ett möte med den landbaserade fiskodlingen Fifax.
– Huvudfokuset kommer att vara på reningsverket och vilka åtgärder man vidtagit med anledning av skogsförstörelsen, säger kommundirektören Arsim Zekaj.

Ett av landskapets närmare 300 kända strandvrak syns tydligt i det klara vattnet utanför Bergö, Vårdö.
– Vattnen är ganska klara sedan ett par veckor tillbaka, bilden är tagen från en drönare på 38 meters höjd, säger fotografen Christoffer Virtanen.

Räddningsområde Ålands landskommuner (Rål) tar initiativ till nya diskussioner om en gemensam räddningsmyndighet på frivillig väg.
– Hur stora chanserna är att lyckas går inte att veta förrän man har försökt, säger ordföranden Kristian Aller (MSÅ).

Svenskan är utmanad på många fronter av regeringen Sipilä.
Det menar tidigare Yle-journalisten Anne Suominen som i går talade på Mariehamns stadsbibliotek.
– Det som är dåligt för svenskan, är också dåligt för Åland.

Aldrig tidigare har så mycket åländsk lök drabbats av gråmögel.
– För vissa odlare kan halva skörden vara angripen, säger lökinköpare Peter Nordqvist vid Ålands trädgårdshall.

Fler nyheter