Kortruttmotståndarnas kritik har fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Den stora majoriteten Föglöbor tycker faktiskt att landskapsregeringens förslag till kortrutt är det bästa alternativet för att trygga framtiden i Föglö – och i alla andra skärgårdskommuner.

Det säger flera barnfamiljer som Ålandstidningen träffar i Degerby.

Kommentarer

Hur många av de som önskar

Hur många av de som önskar kortrutt är markägare i de områden som för alltid förändras av kortrutten? Dagens unga människor har aldrig fått lära sig att respektera andras egendom, utan anser att deras behov och önskemål alltid skall gå först. Man bör informera sig om vilka för- och nackdelar som det innebär att bosätta sig i en skärgårdskommun, innan man flyttar dit, och inte i efterhand kräva att samhället till det yttersta skall tillgodose alla ens önskemål om de förändringar som man anser att är nödvändiga för ens välbefinnande. Den planerade kortrutten innebär sådana väsentliga förändringar i miljön, som aldrig går att återställa om de genomförs.

Dagens unga är framtiden.

Dagens unga är framtiden. Vill man att barnfamiljer skall bosätta sig i skärgården så måste det också skapas förutsättningar för det. Den typiska åländska "Det ska va som det alltid ha varri-mentaliteten" behöver förändras. Men visst, lägg ner planerna och låt skärgården avfolkas så kan alla förnäma sommarstugeägare sitta på sin öde ö och klappa varandra på axlarna.

Det är precis vad som kommer

Det är precis vad som kommer att hända även med kortrutt att Föglö blir ett sommarparadis. Efter ett tag ute i periferin flyttar man närmare tätorten. Vem i helsike vill bo i ett radhus på Föglö? I princip alla föglöbor jag känner har lägenhet i stan. Kortrutten är pengar i sjön till en handfull gaphalsar. Någon inflyttning kommer den inte att skapa, snarare tvärtom då det blir enklare att ta sig till sommarparadiset. Sommarstugetomterna blir än mer åtråvärda och stiger i pris. Då blir det även fart på försäljningen av de idag tomma sterbhusen.

Det mest ohederliga är det

Det mest ohederliga är det som centern har sysslat med. De flesta företrädarna inom centern vet att kortrutten behövs men motarbetar förslagen enbart för politisk vinning. Här är det inte snack om att se till hela Ålands intressen och att hela Åland skall leva utan det handlar om navelskådning och röstkalkylering. Tänk vad annorlunda hela processen skulle ha sett ut om centern hade varit med på tåget.

Man skall leva, och låta leva

Man skall leva, och låta leva. I dag finns ny teknik gällande skärgårdsfärjor, som man i första hand skall satsa på, i stället för att i första hand förstöra den unika åländska skärgårdsmiljön. Varför skall vi på Åland inte kunna åka el-färja, när man kan göra det på annat håll i världen? Politiker får inte låsa sig så fast vid sina idéer att de inte kan se litet längre än till nästa val. Dessutom för ministrarna vara så pålästa och kunniga att de inte hela tiden måste gå i tjänstemännens ledband.

Märklig kommentar av Findus.

Märklig kommentar av Findus. Men fjordarna i Norge blir aldrig isbelagda. Dom är för djupa .Fö nej till kortrutten ! Varför inte folkomrösta när det gäller så mycket pengar ! Hela Åland berörs ju när det gäller att betala, och då får vi spara in på något annat. Sjukvården ? Skolan ? Äldrevården ? You name it !

Sidor

Om en vecka inleds en omröstning om vilket problem på stormig.ax som ska lösas genom ett så kallat hackaton.

– De tre områden som går att rösta på är vägtrafiken, geoblockering och skattegränsens påverkan, säger projektledaren Anders Ingves.

Under torsdagskvällen, den 22 februari bryts det en isränna från Färjsundsbron till Långnäs och alla som ska bege sig ut på isarna varnas.

Elledningen mellan Tingsbacka och Norrböle överbelastades på tisdagsmorgonen. I kombination med att Finlandskabeln inte fungerade som den ska blev hela fasta Åland mörkt. 9.07 fick de sista hushållen tillbaka elen.

Med polisen hack i häl körde en man med körförbud i november 2017 i en hastighet på över 120 km/h på 70-väg i Jomala. I ovetskap, uppgav mannen när rättegången hölls i går. 

Vårdös tidigare kommunstyrelseordförande Jarl Danielsson har beslutat att flytta från kommunen. Anledningen är den hårda kritiken mot honom sedan han hösten 2016 förordade att kommunen inte skulle ta emot någon flyktingfamilj.

– Sedan dess är jag en politisk persona non grata. Man påverkas av sådant i en liten kommun, stämningen är inte vad den har varit, säger Jarl Danielsson.

 

En euro är värd fem procent mindre ombord på ms Eckerö, där den berättigar till endast 9,40 svenska kronor.

– Jag förstår att det framstår som orättvist för ålänningar just nu, men situationen har tidigare varit den omvända, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson.

 

Flera långfärdsskridskoåkare testade i lördags att frivilligt gå igenom isen och ta sig upp från vaken.

– Det var lärorikt att känna hur tung man blir, säger Lina Loikas efter det iskalla doppet.

ÅHS ska ha en överläggning med landskapsregeringen innan de går vidare med upphandlingen av ett vårdinformationssystem. 

– Vi behöver göra det, det är en stor investering som ska göras och vi behöver veta att alla är med på den linje som vi går in för, säger Annette Holmberg-Jansson, ÅHS styrelseordförande. 

I över 2.000 bostäder på Åland kan det finnas förhöjda radonhalter. Den uppskattningen gör Strålsäkerhetscentralen. Men trots att att en hög radonhalt innebär en ökad risk för lungcancer är det få som kollar upp sina bostäder. 
– Det är enkelt att bygga bort radon – om man tänker på det innan man börjar bygga, säger Leif Andersson, bygginspektör i Mariehamn. 

 

Tipsettan i Mariehamn ligger ute till försäljning. 
– Det skulle gå att driva vidare butiken med ett nytt koncept fram till att Veikkaus är tillbaka, säger Åke Lindholm. 

 

Östersjöprojektet finanserierar i år nio projekt med nästan 250.000 euro. Mariehamns stad får 35.000 för att hålla Slemmern rent från mikroplaster. 

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Fler nyheter