Kortruttmotståndarnas kritik har fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Den stora majoriteten Föglöbor tycker faktiskt att landskapsregeringens förslag till kortrutt är det bästa alternativet för att trygga framtiden i Föglö – och i alla andra skärgårdskommuner.

Det säger flera barnfamiljer som Ålandstidningen träffar i Degerby.

Kommentarer

Hur många av de som önskar

Hur många av de som önskar kortrutt är markägare i de områden som för alltid förändras av kortrutten? Dagens unga människor har aldrig fått lära sig att respektera andras egendom, utan anser att deras behov och önskemål alltid skall gå först. Man bör informera sig om vilka för- och nackdelar som det innebär att bosätta sig i en skärgårdskommun, innan man flyttar dit, och inte i efterhand kräva att samhället till det yttersta skall tillgodose alla ens önskemål om de förändringar som man anser att är nödvändiga för ens välbefinnande. Den planerade kortrutten innebär sådana väsentliga förändringar i miljön, som aldrig går att återställa om de genomförs.

Dagens unga är framtiden.

Dagens unga är framtiden. Vill man att barnfamiljer skall bosätta sig i skärgården så måste det också skapas förutsättningar för det. Den typiska åländska "Det ska va som det alltid ha varri-mentaliteten" behöver förändras. Men visst, lägg ner planerna och låt skärgården avfolkas så kan alla förnäma sommarstugeägare sitta på sin öde ö och klappa varandra på axlarna.

Det är precis vad som kommer

Det är precis vad som kommer att hända även med kortrutt att Föglö blir ett sommarparadis. Efter ett tag ute i periferin flyttar man närmare tätorten. Vem i helsike vill bo i ett radhus på Föglö? I princip alla föglöbor jag känner har lägenhet i stan. Kortrutten är pengar i sjön till en handfull gaphalsar. Någon inflyttning kommer den inte att skapa, snarare tvärtom då det blir enklare att ta sig till sommarparadiset. Sommarstugetomterna blir än mer åtråvärda och stiger i pris. Då blir det även fart på försäljningen av de idag tomma sterbhusen.

Det mest ohederliga är det

Det mest ohederliga är det som centern har sysslat med. De flesta företrädarna inom centern vet att kortrutten behövs men motarbetar förslagen enbart för politisk vinning. Här är det inte snack om att se till hela Ålands intressen och att hela Åland skall leva utan det handlar om navelskådning och röstkalkylering. Tänk vad annorlunda hela processen skulle ha sett ut om centern hade varit med på tåget.

Man skall leva, och låta leva

Man skall leva, och låta leva. I dag finns ny teknik gällande skärgårdsfärjor, som man i första hand skall satsa på, i stället för att i första hand förstöra den unika åländska skärgårdsmiljön. Varför skall vi på Åland inte kunna åka el-färja, när man kan göra det på annat håll i världen? Politiker får inte låsa sig så fast vid sina idéer att de inte kan se litet längre än till nästa val. Dessutom för ministrarna vara så pålästa och kunniga att de inte hela tiden måste gå i tjänstemännens ledband.

Märklig kommentar av Findus.

Märklig kommentar av Findus. Men fjordarna i Norge blir aldrig isbelagda. Dom är för djupa .Fö nej till kortrutten ! Varför inte folkomrösta när det gäller så mycket pengar ! Hela Åland berörs ju när det gäller att betala, och då får vi spara in på något annat. Sjukvården ? Skolan ? Äldrevården ? You name it !

Sidor

JS aviation kommer sannolikt att på torsdag inleda flygtrafik till Åbo för cancerpatienter. Sedan Nextjet gick i konkurs har det funnits ett stort behov i att skapa en fungerande flygtrafik till Åbo från Åland.

Agneta E Björklund har utsetts till tf vd för Mariehamns Ab. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

I maj avrådde Världsnaturfonden WWF konsumenter från att köpa torsk från Östersjön, då Östersjöbeståndet anses hotat.
– Beståndet på Åland är jättefint och välmående. Det här kommer att drabba oss torskfiskare riktigt hårt, säger Ben Nylund.

En man som under 2015 och 2016 förskingrade över en miljon euro från sin arbetsgivare i Finland spelade bort en del av pengarna hos Paf.
Paf anmälde kunden till CKP sex gånger på fyra månader.
– Förhoppningsvis – även om vi inte har fått någon återkoppling från CKP – var det vår aktivitet som fick dem att böja nysta i ärendet, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims.

En chefstjänst försvinner från Åland Posts frimärksavdelning.
Det är resultatet av de senaste samarbetsförhandlingarna.

Övernattningar som avbokas i sista minut på grund av fullbokade färjor är ett problem på Kumlinge. Den korta sommarsäsongen försämras ytterligare av att turisterna inte kan ta sig över från Brändö till Kumlinge.

En tacka har av allt att döma rivits av en varg i Hammarland.
Det framgår av ett inlägg i Facebook-gruppen Vargobservation på Åland. Detta bekräftas också av jaktförvaltare Robin Juslin.

Ömsen nyttjar sin hembudsrätt och löser in den Alandia-aktie som Wiklöf Holding köpte av Viking Line förra månaden – i en affär som värderade Alandia till 1,5 miljarder euro.
– Vi känner oss trygga i att hembudsklausulen hanterar den här typen av överprissättning, säger Ömsens vd Dan-Erik Woivalin.

Mia Rostedts taxi skrapar i farthindren i Mariehamn och hennes passagerare blir rädda och får ont. Problemen har förvärrats sen hon bytte till nyaste typen av lift för att klara av att få in sina passagerare.
– Jag har gjort allt jag kan men bilen går inte att höja mer eller göra något annat med, säger hon.

En hund lämnades i löplina på en gård medan ägaren var bortrest i en vecka.
Tingsrätten dömer nu ägaren till 20 dagsböter för djurskyddsförseelse.

Centerns lagtingsgrupp vill ha ett extra plenum om fastighetsskatten under sommaruppehållet.
Det skriver gruppledare Harry Jansson i ett pressmeddelande.

Ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och det saknas underlag och utredningar för beslutet. Det anser flera i personalen vid ÅMHM som nu lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.

– Det är inte i enlighet med ÅMHM-lagen att styrelsen går in och ändrar i organisationsstrukturen, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.

Fler nyheter