Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen kan ställa upp för Svenska folkpartiet (SFP) i riksdagsvalet nästa år.
– Det är en chans som inte kommer ofta, säger hon till Åbo Underrättelser.

Kommentarer

Hoppas hon lämnar Åland.

Hoppas hon lämnar Åland. Hennes devis verkar ha varit , gör man ingenting så gör man inga fel.Gå ej efter teoretiska meriter nästa gång man anställer en stadsdirektör. Anställ en ålänning som känner Åland och dess särart ! Låt sunda förnuftet styra ! Stadsarkitekten, polismästaren, stadsdirektören, socialchefen, kvinnor från Finland, som ej blivit ålänningar. Varför har man anställt dom överhuvudtaget ? Tag ålänningar !

Sapienria, Nu tycker jag du

Sapienria, Nu tycker jag du är onödig. Det finns otroligt många inflyttade, både från Finland & Sverige som har blivit riktiga Ålänningar i både själ och tänk, att dra alla över samma kam är inte juste. Men håller dock med att många inte annammar våra specifika ålandsfrågor och syn på vårt fantastiska örike. Det finns bl.a. flera stycken i landskapsregeringen som jag inte tycker har det rätta ”Ålandstänket”

Det finns massor med

Det finns massor med kompetenta och välutbildade ålänningar som ej får jobb på Åland ! Så vem eller vilka anställer dessa personer som ej varken vill eller passar på Åland ? Och alltid kommer dom från Finland.! Visst finns det åländska politiker som är en nagel i ögat på folk och dom kommer minsann också främst från Finland och anpassar sig ej till åländska förhållanden. Detta är ett örike med egen självstyrelse och detta har en del från Finland svårt att acceptera !

Sidor

Landskapsregeringen, räddningsledningen, Brand- och räddningsförbundet och Landskapsalarmcentralen går i dag ut med en gemensam uppmaning till mycket stor försiktighet när det gäller all aktivitet som kan orsaka gnistor och brand i skog och mark. Här är hela pressmeddelandet:

I strålande solsken puttrade deltagarna i går kväll in i Sjökvarteret och avslutade efter fem dagar årets snipäventyr. Ett äventyr med både nya och gamla destinationer. Bland annat besökte man Storklubb i Föglö.
– Vi försöker vidga våra vyer och åka till både nya och gamla ställen, säger Monica Bengts som var med för elfte gången.

På relativt kort tid har Föglö kommun tappat både sin byggnadsinspektör och socialsekreterare. Nu jagar kommunen ersättare.

För att kunna fatta ett beslut om den ekonomiska insatsen för att möta torkan krävs lagtingets godkännande. Men inget plenum är planerat förrän i september.

Landskapsregeringen väljer att inte förlänga avtalet på södra linjen med Nordic Jetlines estniska dotterbolag.
– Den existerande avtalspartnern har haft ekonomiska problem, säger Sten Schauman, upphandlare på infrastrukturavdelningen.

Enligt prognoser från de senaste dagarna förekommer ovanligt kraftig blågrön alblomning i Finska viken och delar av Skärgårdshavet. I Finska viken är det årtiondets kraftigaste och även runt Åland förekommer riklig algblomning.
– Det är inte lika akut som i Finska viken men vi har ovanligt mycket algblomning, säger Mikaela Mäkilä, extra miljöskyddsinspektör på ÅMHM.

Det är inte bara jordbruk och hushåll som har det jobbigt med sommarvärmen utan även Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) och äldreomsorgen påverkas av värmen.
– Det är viktigt att man tänker på vätskan och ser till det inte blir någon vätskebrist, säger Paulina Körkkö, äldreomsorgschef i Mariehamn.

Brandbilarna går heta mellan markbränderna under extremtorkan. En vanlig orsak till bränder är gnistor från bruksmaskiner, och nu avråder räddningstjänsten allmänheten från att använda redskap som lätt orsakar antändningar av skog och mark.
– Den som vill slå gräs ska kunna övervaka det som sker och vara i beredskap med släckningsutrustning, säger jourhavande brandbefäl Karl Nordlund.

En läkare vid ÅHS misstänks för brott mot tjänsteplikt. Det handlar om ytterligare ett fall av misstänkt journalintrång. Läkaren i fråga arbetar fortfarande kvar.
– ÅHS, är ingen domstol, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS.

Det åländska jordbruket lider förluster i miljonklassen på grund av den svåra torkan. Det säger näringsminister Camilla Gunell (S) efter gårdagens krismöte. Nu ska två arbetsgrupper titta närmare på foder- och bevattningssituationen för att snabbt hitta en lösning.
– Det är force majeure på alla sätt och vis nu. Alla måste lägga manken till och gör vad man kan i ett svårt läge, säger Camilla Gunell.

Det är inte bara jordbruk och hushåll som har det jobbigt med sommarvärmen utan även Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) och äldreomsorgen påverkas av värmen.
– Det är viktigt att man tänker på vätskan och ser till det inte blir någon vätskebrist, säger Paulina Körkkö, äldreomsorgschef i Mariehamn.

I går kväll ska en kvinna ha misshandlats i Västra hamnen av en annan kvinna och hennes två barn, som båda var minderåriga.
Samtliga parter är identifiierade och modern till barnen är gripen.

Det bästa för Finland – och resten av världen – med måndagens möte är att USA och Ryssland nu har inlett en dialog som förhoppningsvis håller i sig. Det säger president Sauli Niinistö.

Fler nyheter