Nu måste stadens politiker öppna ögonen för att många äldre känner sig otrygga och far illa när de, mot sina viljor, tvingas bo kvar i hemmen. Det säger en dotter till en 91-årig Mariehamnare.
– Mina vänner upplever samma sak. Stadens besked är att det finns tillräckligt med omsorgsplatser, men våra föräldrar får inga sådana, trots att de ramlar och kan bli liggande i timtal.

Kommentarer

Att bygga väggar och tak,

Att bygga väggar och tak, skall väl kunna gå... men vem skall arbeta inom äldreomsorgen? Redan nu är det brist på personal, många sjukskrivna pga pressade arbetsskift. Hemtjänsten ger den service du betalar för, där av längden osv på besöket. Är det ett tillsynsbesök du betalar för så är det vad du får.

Nej Gurra , besöken från

Nej Gurra , besöken från hemtjänsten kostar lika för alla. Däremot kan man få besök flera gånger per dag, men alla är lika korta utom dom gånger dom städar , litegrann. Ingen ont om personalen , inte deras fel att tidsramarna är så korta och att dom är överbelastade.Tyvärr får väl folk inte vad dom betalar för , för vem tror att det är gratis att tex bo på Trobergshemmet ? 85 % av pensionen betalar dom.Konstigt att man inte tror att äldre har rösträtt . Hur man tar hand om dom äldre säger mycket om samhället. Om man vill att folk skall bo hemma så måste man göra det fysikt möjligt som tex hissar .Gör det lätt för äldre.För kom ihåg att den som har tur blir äldre !

Att hjärtlöst svara med

Att hjärtlöst svara med statistiska uppgifter är oproffsigt och tyvärr det vanliga sättet stadens äldrechefer väljer att debattera. Om någon som verkligen behöver institutionsvård blir nekad det är det till föga tröst att stan har bättre medeltal än andra orter. Vissa äldre kan och ska inte bo hemma - då dör dom i olyckor, svält eller sjukdom. Den romantiska bilden av att alla vill bo hemma är falsk och används för att försvara snåla budgetar.

Den numera partilöse lagtingsmannen Fredrik Fredlund överklagar misshandelsdomen från tingsrätten. Han dömdes till 75 dagar villkorligt fängelse i september. Tidsfristen för besvär i ärendet gick ut på måndagen.

Ålands vattens vd Christian Nordas bemöter kritiken från ÅMHM om dålig beredskap med försiktighetsmått.
– Att bygga om pumpanläggningen i ett kritiskt läge medför nya risker.

Filmer som visar hur man säkert seglar in i flera mindre hamnar håller på att tas fram inom Central Balticprojektet ”Port Mate”.
Från Åland deltar Sottunga och Kökar.

En oroad person tillkallade under söndagen polis då en okänd person bultade på dennes bostad.

Slakthallarna är fulla till februari och merparten av det överskott som Dahlmans slaktar på grund av årets foderbrist säljs till Finland med förlust.
– Det kommer att bli ett väldigt tufft år för Dahlmans, säger vd Johannes Dahlman.

Snart fortsätter förhören med de elva Åland Post-anställda som alltjämt misstänks för brott efter Tullens tillslag i Sviby för ett år sedan.
– Att det dröjer så länge beror på att Tullen letar efter något som inte har hänt, säger Åland Posts vd Henrik Lundberg.

Johan Karrentos film om den åländska penningtvättshärvan, ”Att sminka en gris”, vann under lördagen pris som bästa feature-dokumentär vid Warszawa Film Festival.
– Överraskande och superkul. Förhoppningsvis innebär priset att fler festivaler får upp ögonen för filmen, säger Johan Karrento.

Långtidssjukskrivningar och övertidskostnader väntas tynga Räddningsverkets resultat med 50.000 euro i år.
– Långtidssjukskrivningarna är yrkes- och åldersrelaterade, säger tillförordnade räddningschefen Karl Nordlund.

287 personer bänkade sig under lördagskvällen för supé på Arken, när Ålands cancerförening för elfte året i rad ordnade gala till förmån för Rosa Bandet och Blå Bandet.
Efter maten dansade än fler till tonerna av Conny Henrix, Tonfixarna och Sunrize.

En cyklist fördes vid 17.15-tiden på lördagseftermiddagen till sjukhuset efter att ha krockat med en personbil på Lillåkersvägen i Strandnäs.

Tre frivilliga brandkårer släckte under lördagseftermiddagen en 300 kvadratmeter stor markbrand i Bertbyvik, Saltvik.
Två brandkårer släckte samtidigt en mindre markbrand i Tranvik, Sund.

Det blev rena rama Hitchcock-filmen när Viking Line Cinderella passerade Marhällan tidigare i veckan. På grund av den täta dimman flög hundratals fåglar rakt in i fartyget.

Under fredagen anmäldes bland annat klottrande ungdomar samt stökiga hemmafester till polisen.

Fler nyheter