Nu måste stadens politiker öppna ögonen för att många äldre känner sig otrygga och far illa när de, mot sina viljor, tvingas bo kvar i hemmen. Det säger en dotter till en 91-årig Mariehamnare.
– Mina vänner upplever samma sak. Stadens besked är att det finns tillräckligt med omsorgsplatser, men våra föräldrar får inga sådana, trots att de ramlar och kan bli liggande i timtal.

Kommentarer

Att bygga väggar och tak,

Att bygga väggar och tak, skall väl kunna gå... men vem skall arbeta inom äldreomsorgen? Redan nu är det brist på personal, många sjukskrivna pga pressade arbetsskift. Hemtjänsten ger den service du betalar för, där av längden osv på besöket. Är det ett tillsynsbesök du betalar för så är det vad du får.

Nej Gurra , besöken från

Nej Gurra , besöken från hemtjänsten kostar lika för alla. Däremot kan man få besök flera gånger per dag, men alla är lika korta utom dom gånger dom städar , litegrann. Ingen ont om personalen , inte deras fel att tidsramarna är så korta och att dom är överbelastade.Tyvärr får väl folk inte vad dom betalar för , för vem tror att det är gratis att tex bo på Trobergshemmet ? 85 % av pensionen betalar dom.Konstigt att man inte tror att äldre har rösträtt . Hur man tar hand om dom äldre säger mycket om samhället. Om man vill att folk skall bo hemma så måste man göra det fysikt möjligt som tex hissar .Gör det lätt för äldre.För kom ihåg att den som har tur blir äldre !

Att hjärtlöst svara med

Att hjärtlöst svara med statistiska uppgifter är oproffsigt och tyvärr det vanliga sättet stadens äldrechefer väljer att debattera. Om någon som verkligen behöver institutionsvård blir nekad det är det till föga tröst att stan har bättre medeltal än andra orter. Vissa äldre kan och ska inte bo hemma - då dör dom i olyckor, svält eller sjukdom. Den romantiska bilden av att alla vill bo hemma är falsk och används för att försvara snåla budgetar.

Andelsbanken för Åland har i sin första delårsrapport för 2018 ett liknande resultat som föregående år. Rörelsevinsten landar på 2,916 miljoner euro en minskning med 20.000 euro, eller 0,6 procent, jämfört med fjolårets resultat för perioden 1 januari till 30 juni.

Parterna i den blodiga misshandel som skedde i Strandnäs förra veckan har nu blivit förhörda av polisen.

Den aggressivt träddödande svampen stubbdyna har nu för första gången upptäckts i Mariehamns lindar.
Flera lindar i Storagatans östra ände är angripna och åtminstone en är fallfärdig, enligt en undersökning i går.

Roger Höglund (C), kommunstyrelseordförande i Finström, vill lägga ner arbetet med samgångsavtalet och istället titta på alternativa lösningar.
– Finström och Geta som en kommun har länge varit min favorit.

Sommarens utgrävningsfynd från Långbergsöda håller som bäst på att analyseras. Utgrävningens syfte var att kontrollera fornlämningens gränser men ledde också till 100 kilo nytt fyndmaterial.

Efter att ha hoppat av samgångsarbetet med Sund och Finström fortsätter Geta att bevaka sin intressen i kommunreformskarusellen. Vilken väg kommunen väljer att gå beror bland annat på Finströms beslut nästa vecka.

Viking Line förbättrade resultatet för första halvåret jämfört med förra året, trots att omsättningen minskade. För helåret sänker dock bolaget prognosen.

Sunds kommunstyrelse vill att kommunen tillsammans med Finström ska fortsätta arbetet med att gå samman. Det beskedet ger kommunstyrelsen efter måndagens möte.

På grund av misshandeln av påfågeln Felix har det inte blivit några nya påfåglar födda på Lilla holmen i år. Djurskötare Diana Holm tycker att det känns skönt att polisen nu har en misstänkt.
– Men Felix får ju inte fjädrarna tillbaka för det.

Under tisdagen informerade Ab Chipsters Food Oy sin personal i Mariehamn om att man inleder samarbetsförhandlingar. Totalt 15 tjänster hotas att dras in på företaget.
– Det handlar om för dålig lönsamhet och nu måste vi vända på varje sten, det gäller inte bara Åland, säger VD Timo Vetriö.

Polismästare Maria Hoikkala är nöjd med det politiska stödet men efterlyser tätare kontakter mellan landskapsförvaltningen och inrikesministeriet.
– Det är dags för ett möte. Jag har väckt frågan i polisstyrelsen, säger hon.

Extremvärmen i sommar har drabbat många jordbrukare, så även äppelodlarna även om något mer skonsamt. På Karl–Ers i Tjudö har skördetiden nyligen börjat och det ser trots allt optimistiskt ut.
– Sommarfrukten ser ut att bli en liten besvikelse men vintern verkar i stället bli bättre än förväntat, säger odlaren Kristian Karlsson.

En man åtalades i går för grov misshandel mot sin dåvarande sambo. Bland annat ska mannen ha piskat henne med en laddarkabel och tagit strypgrepp på kvinnan flera gånger.

Fler nyheter