Nu måste stadens politiker öppna ögonen för att många äldre känner sig otrygga och far illa när de, mot sina viljor, tvingas bo kvar i hemmen. Det säger en dotter till en 91-årig Mariehamnare.
– Mina vänner upplever samma sak. Stadens besked är att det finns tillräckligt med omsorgsplatser, men våra föräldrar får inga sådana, trots att de ramlar och kan bli liggande i timtal.

Kommentarer

Att bygga väggar och tak,

Att bygga väggar och tak, skall väl kunna gå... men vem skall arbeta inom äldreomsorgen? Redan nu är det brist på personal, många sjukskrivna pga pressade arbetsskift. Hemtjänsten ger den service du betalar för, där av längden osv på besöket. Är det ett tillsynsbesök du betalar för så är det vad du får.

Nej Gurra , besöken från

Nej Gurra , besöken från hemtjänsten kostar lika för alla. Däremot kan man få besök flera gånger per dag, men alla är lika korta utom dom gånger dom städar , litegrann. Ingen ont om personalen , inte deras fel att tidsramarna är så korta och att dom är överbelastade.Tyvärr får väl folk inte vad dom betalar för , för vem tror att det är gratis att tex bo på Trobergshemmet ? 85 % av pensionen betalar dom.Konstigt att man inte tror att äldre har rösträtt . Hur man tar hand om dom äldre säger mycket om samhället. Om man vill att folk skall bo hemma så måste man göra det fysikt möjligt som tex hissar .Gör det lätt för äldre.För kom ihåg att den som har tur blir äldre !

Att hjärtlöst svara med

Att hjärtlöst svara med statistiska uppgifter är oproffsigt och tyvärr det vanliga sättet stadens äldrechefer väljer att debattera. Om någon som verkligen behöver institutionsvård blir nekad det är det till föga tröst att stan har bättre medeltal än andra orter. Vissa äldre kan och ska inte bo hemma - då dör dom i olyckor, svält eller sjukdom. Den romantiska bilden av att alla vill bo hemma är falsk och används för att försvara snåla budgetar.

Finlands Meteorologiska Institut (FMI) har utfärdat en varning för gräsbrand på Åland. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Utöver de 30 miljoner som via Paf-medlen fördelades till det åländska samhället 2018-2019 sponsorerar spelbolaget åländska personer, föreningar och evenemang med cirka 400.000 euro årligen.

Flera patienter evakuerades efter en mindre brand i C-huset på sjukhusområdet i morse. Men läget är nu under kontroll och branden är släckt. Sjukhuset befinner sig dock tills vidare i beredskapsläge.

Ålands natur och miljö och Ålands landsbygdscentrum är kritiska till landskapsregeringens beslut att inte införa en åländsk ursprungsmärkning.
– Vi tycker att det är beklagligt att landskapsregeringen väljer att Åland inte ska ingå i ursprungsmärkningen, säger Simon Holmström, kansliledare på Ålands natur och miljö.

De mindre oppositionspartierna sågar under tisdagens plenum landskapsregeringens 10 euro stora höjning av det månatliga ensamförsörjartillägget i barnbidraget
– Landskapsregeringen presenterar det som en stor förbättring, men det handlar om 30 cent per dag, säger Bert Häggblom (Ob).

Samarbetsförhandlingarna vid Åland Post är avslutade. Två tjänster försvinner.

Vice lantrådet Camilla Gunell (S) beslöt förra veckan att avskriva landskapsregeringens kapitallån på 300.000 euro till Air Åland. Detta sedan Ålands tingsrätt beslutat att konkursen förfaller, eftersom konkursboets medel inte räcker till för att betala kostnaderna för konkursförfarandet.

Ålands Näringsliv vill sälja Bergkulla i Lemland. Pengarna ska användas för olika projekt inom handeln.
– Det tycks vara livets gång att man ska avyttra grejer, men för min del kändes det vemodigt när jag såg annonsen i tidningen, säger hedersmedlemmen Rolf Nordlund.

– Jag är en stor vän av EU. Men jag är inte vän av allt EU gör, säger Anton Nilsson som kandiderar på SFP:s lista i EU-valet den 26 maj
Siktet är inställt på en andraplats på listan, och därmed en möjlighet att bli ersättare i Europaparlamentet.

Rederiet Ansgar Ab från Kumlinge tar över trafiken på skärgårdstrafikens norra linje Hummelvik–Torsholma den 1 september.
Landskapsregeringens månadskostnad om 102.000 euro innebär en 38 procent stor inbesparing jämfört med dagens avtal med Nordic Jetline.

Viking Line avslutade under tisdagen samarbetsförhandlingarna som kan beröra så många som 25 landtjänster.
– Nu ska vi fatta vårt slutliga beslut om uppsägningar, säger vd Jan Hanses.

I dag sattes Skarven i torrdocka i Salo hos Teijo-varvet. Men hur länge den är ur trafik är ännu oklart.
– Jag har fått en rapport på skadorna men vi får se när den är tillbaka i trafik, säger Ansgars vd Tomas Lindqvist.

Utsiktskaféet Uffe på berget får ny innehavare i sommar. Olivia Sarling ska driva stället tillsammans med sina syskon.
– Nu är jag mogen för det här och det ska bli jätteroligt.

Fler nyheter