Förskingringshärvan 2008–2009 kan kosta Paf drygt 2,8 miljoner euro.
Statsåklagare Tom Laitinen yrkar både att Pafs vinst på drygt 2,1 miljoner euro förverkas till staten och att Paf döms att betala en samfundsbot på 700.000 euro.
Detta framgår av stämningsansökan som blev offentlig i går.

Kommentarer

Jag erkänner att jag många

Jag erkänner att jag många gånger, vilket redaktörn vet, inte varit ljum i mina kommentarer när det gäller Ålands penningautomatförening. Hur den uppstod och utvecklades ur Finlands penningautomatförening är det inte många längre som minns. En tid som överreglerad på sitt sett. Mjuka spel som lotter, fotbollstips och någon Pajazzo var det normala. Ingen tänkte sig människor klockan 4 på morgonen sittande vid datorn med ångest och spela bort sina eller familjens sista slantar. Det som bidrar till föreningens goda ekonomi, som visseligen sluttar ner en aning, men kan återhämta sig är internet spelandet som varken har soluppgång eller motsatsen. Nu är hästintresserade Ceder ordförande. Jag vet att hon är ekonomisk samt född med ett gott hjärta och en hjärna fylld med förnuft. Allt borde vara bra. Men önskan om att erövra världen satte företaget på en annan kurs. Varför är jag kritisk? Svaret är enkelt: jag har sett en närstående person spoliera studier och männisorelationer, ja i praktiken ett gott liv efter studentexamen. Vi är nu som samhälle mera beroende av verksamheten än spelaren, hur det slutar vet ingen.

PAF har tvättat pengar som en

PAF har tvättat pengar som en spelsugen kvinna har snott av serösa åländska företag. Det finns flera fall. Får PAF det straff företagets ledning är så välförtjänt av? Ett litet samhälle har gjort sig spelberoende. Lampi det blev som jag befarade. Var gör man? Frågar man experter så är svaret: tar inte vi pengarna tar någon annan pengarna. En klassisk motivering i många sammanhang. Knark,spel och prostitution lönar sig. Landskapsregeringen borde bredda verksamheten. Ja, verksamheterna har ett nära samband.

"Paf är ett lite annorlunda

"Paf är ett lite annorlunda spelbolag. Vi bryr oss om våra kunder – på riktigt. Därför har vi också utsetts till branschens mest ansvarsfulla spelbolag". Text kopierad från maj 2017. Det är så här PAF marknadsför sig när de söker nya medarbetare. Slim vad hette nu den där kraftfulla toolen ni hade byggt för att förhindra spelmissbruk? Ni har tagit bort reklamen gällande den från hemsidan. Du vet den med det fyndiga namnet.

Kommunerna har olika rutiner för mottagandet av flyktingar, och det är inte optimalt.
Det säger landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström. Hon efterlyser en samlad enhet för integrationsfrågor.
– Man kanske har underskattat det stöd som behövs.

Ålands delegation till Nordiska rådet, med regeringsblockets Mikael Staffas (Lib) och Tony Wikström (S), sa redan i maj nej till finskan som officiellt språk.  Ett utlåtande man fortfarande står bakom.
– Jag har ingen anledning att i dag gå in för att ändra utlåtandet som gavs i maj. Det är delegationens gällande utlåtande, säger Mikael Staffas.

Ulf Grüssner föreslår via ett medborgarinitiativ att staden låter anlägga en kombinerad gäddfarm och fosforfälla i ytteränden av utloppsdiket vid Nabben. 

I enlighet med landskapsregeringens budget för 2017 överförs ÅHS fastigheter till landskapets fastighetsverk.

Ett antal ÅHS-anställda får byta arbetsgivare och ÅHS budgetram minskar med 1,5 miljoner euro.


Projektet Åland sailing robots deltog för två veckor sedan i World Robotic Sailing Championship i Horten, Norge. I går firade man segern i navigationsskolan.
– Jätteroligt. Veckan innan tävlingen trodde jag aldrig att vi skulle ha chans, säger Åland Sailing Robots projektledare Anna Friebe.

 

Här kan du se Ålandstidningens fotograf Theresa Axéns bilder från Skördefesten under lördagen.

Under lördagen fick Åland besök av finska marinens fartyg PGG Hanko. 

– Det rör sig om ett föranmält inspektionsbesök som varar till på söndag, säger talman Johan Ehn.

Nu finns det kommunalt vatten på ÅSS gästhamn Rödhamn. I torsdags fick verksamhetschef Brage Jansson för första gången dricka färskt vatten direkt från kranen ute på bryggan.

Polisen ber alla skördefestbesökare att köra försiktigt och ta hänsyn till de olika provisoriska trafiklösningar som gäller under helgen. Under fredagen fick man in rapporter om att en del trafikanter inte gjorde det. 

Det kan bli trångt på en del ställen, men om alla kör långsamt och hänsynsfullt ska det nog gå bra. 

Johan Ehn (MSÅ) står till förfogande för att fortsätta som talman när lagtingsåret inleds igen. Men enligt en överenskommelse ska Gun-Mari Lindholm (MSÅ) överta klubban. – För mig är det väldigt viktigt att det här fungerar och att överenskommelsen hålls, säger Gun-Mari Lindholm.

Britt Lundberg beskriver sin röst i presidiet på kompromissförslaget som en medveten taktikröst. Under den beslutande sessionen 2 november tänker hon rösta på det finska och isländska förslaget.

– Det förslaget skrev jag ju under på från början.

Skördefesten, för många en av årets höjdpunkter, har inletts. 

Invigningen sker under fredagskvällen på Mattas gårdsmejeri i Finby, Sund, där  Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson står för värdskapet.

Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) åtalas för misshandel. Det skriver landskapsåklagare Peter Rikberg i ett pressmeddelande.

Fler nyheter