Runar Karlsson (C), ledamot i ÅHS-styrelsen, stöder utlåtandet att det vore bättre med färre kommuner.
– I ÅHS-styrelsen för jag inte oppositionspolitik, jag arbetar för sjukvårdens bästa. I lagtinget bedriver jag oppositionspolitik, säger han.

Kommentarer

Högtidliga basuneringar om

Högtidliga basuneringar om likvärdig vård oavsett de vårdbehövandes hemvist, kommuntillhörighet. Det vill säga, i praktiken bör samtliga vårdbehövandes behov finansieras gemensamt av samtliga skattebetalare. Så varför i hela friden försöker man inte ens utvekla KST så att ÅHS därtill får bara en part att komma överens med – istället för ett evinnerligt nojsande om i åtminstone det specifika fallet meningslöst kommunantal?

Det visar sig klart nu att

Det visar sig klart nu att våra politiker sitter på för många stolar, finns inga klara linjer och ingen som ens kommer i närheten av att vara trovärdig. LR som gillar att stifta lagar, sätt igång o arbeta för en begränsning i politikernas hattande, idag röstar jag si och i morgon röstar jag så. Vad ger det för trovärdighet, vad skall vi som röstat på respektive veta vad vi får. Skäms på er.

Oj så rätt Du har! Två

Oj så rätt Du har! Två undervattenstunnlar – en till, och en från – Föglö (för undvikande av trafikolyckor), ett flygfält per bebodd holme i skärgården som sådan – plus ett på Asterholma, givetvis – samt minst lika många landsvägsbroar ... det är nog det minsta man som åländsk skattebetalare kan begära att den aktuella infrastrukturen, Kortrutten, innebär ... eller hur? Sjukvården – den är ju ett totalt onödigt påfund för den som är ”slage” frisk under mössan, den. Kanske vi rent av bägge försöker roa våra läsare nu?

Andelen lokalproducerad förnyelsebar elenergi som förbrukas på Åland är endast 4,5 procent, medan resten, ungefär 15 procent, exporteras. Det skriver Henrik Lindqvist, vd för Allwinds Ab, i ett pressmeddelande.

Ett åtal om grovt narkotikabrott har väckts, skriver landskapsåklagare Ina Johansson i ett pressmeddelande.

Livsmedelsbutiken Hugos i Hammarland testar e-handel med hemleverans av matvarorna, i samarbete med Åland post.
– Brevbäraren ställer kassen på trappan, säger handelsman Sture Andersson på Hugos.

Polisen mottog under söndagsnatten en anmälan om ett pågående försök till dråp.

2.328 hektar. Det är arealen på de områden som landskapet Åland via fastighetsverket arrenderar ut för jakt. För tillfället behandlas ansökningarna för jakträtten 
på stora delar av landskapets jaktmarker. Ålandstidningen har kartlagt områdena.

Polisen har nu avslutat sin tekniska undersökning av branden vid Godby hotell.
Nu går man vidare med förhör av misstänkta.

I barn- och familjeloppet i Hero Homerun är det samarbete som gäller. I en del av loppet ska man till exempel hålla bollar mellan allas händer. Men svårt är det inte, säger barnen som Ålandstidningen pratar med.
– Det var mer lätt, säger Juni Norrmén.

Arbetet med att samordna bolagen Mariehamns elnät och Mariehamns energi fortsätter.
Bolagsordningen för nya Enerexit Ab godkändes av stadsstyrelsen i torsdags. Enerexit ska först överta Mariehamns energis reservkraftsproduktion och sedan avveckla den.

Bror Gammals har just kommit hem från kyrkomötet i Åbo, vilket som väntat lät initiativet om att tillåta samkönade äktenskap förfalla. Kyrkomötet beslutade att be biskopsmötet att: ”främja en respektfull diskussion och fortsättningsvis utreda alternativ för att finna lösningar på den rådande oenigheten om äktenskapssynen som finns i kyrkan.”

Ålandstidningens familjedag lockade många barn och deras familjer till Strandgatan på lördagen. Här är fotografen Robert Janssons bilder från evenemanget.

Genom att arrangera skräpplockarvandringar längs den lettiska kusten väcker man människors intresse för miljön, städar stränderna och samlar in data som används vetenskapligt i miljöarbetet.
– Tanken är enkel. Genom att få människor att besöka kusten väcker vi en kärlek som skapar engagemang, säger Zane Rugeva från kampanjen Mana Jura.

Geta sätter den planerade sammanslagningen med Finström och Sund på paus. Nu ska kommunen utreda om arbetet med ett samgångsavtal ska avbrytas.
– För Getas del kan landskapsregeringens alternativ med fem kommuner enligt högstadiedistriktet vara bättre, säger fullmäktigeledamoten Anders Jansson.

En begagnad färja för 50 bilar är landskapsregeringen (LR) på jakt efter.
– Ejdern är ett fartyg som borde ersättas och som kanskre redan borde ha ersatts, säger trafik- och infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Fler nyheter