Runar Karlsson (C), ledamot i ÅHS-styrelsen, stöder utlåtandet att det vore bättre med färre kommuner.
– I ÅHS-styrelsen för jag inte oppositionspolitik, jag arbetar för sjukvårdens bästa. I lagtinget bedriver jag oppositionspolitik, säger han.

Kommentarer

Högtidliga basuneringar om

Högtidliga basuneringar om likvärdig vård oavsett de vårdbehövandes hemvist, kommuntillhörighet. Det vill säga, i praktiken bör samtliga vårdbehövandes behov finansieras gemensamt av samtliga skattebetalare. Så varför i hela friden försöker man inte ens utvekla KST så att ÅHS därtill får bara en part att komma överens med – istället för ett evinnerligt nojsande om i åtminstone det specifika fallet meningslöst kommunantal?

Det visar sig klart nu att

Det visar sig klart nu att våra politiker sitter på för många stolar, finns inga klara linjer och ingen som ens kommer i närheten av att vara trovärdig. LR som gillar att stifta lagar, sätt igång o arbeta för en begränsning i politikernas hattande, idag röstar jag si och i morgon röstar jag så. Vad ger det för trovärdighet, vad skall vi som röstat på respektive veta vad vi får. Skäms på er.

Oj så rätt Du har! Två

Oj så rätt Du har! Två undervattenstunnlar – en till, och en från – Föglö (för undvikande av trafikolyckor), ett flygfält per bebodd holme i skärgården som sådan – plus ett på Asterholma, givetvis – samt minst lika många landsvägsbroar ... det är nog det minsta man som åländsk skattebetalare kan begära att den aktuella infrastrukturen, Kortrutten, innebär ... eller hur? Sjukvården – den är ju ett totalt onödigt påfund för den som är ”slage” frisk under mössan, den. Kanske vi rent av bägge försöker roa våra läsare nu?

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter