Bild

ÅHS öppnar coronamottagning

Det kan finnas skäl att ändra reglerna om sjukintyg, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth på den presskonferens som landskapsregeringen höll på fredagen. Detta med anledning av att man uppmanar till att stanna hemma från jobbet om man känner sig endast lite dålig.
ÅHS säger också att de öppnar en särskild telefonlinje för frågor om corona och en coronamottagning.

Finns inga konkreta belägg för att det pågår en samhällssmitta i Finland, även om man tror att det kommer att bli så, säger landskapsläkare Knut Lönnroth. 
Man kommer att ställa in större evenemang, med mer än 500 deltagare i Finland. Det är upp till Åland att bestämma själva. Det är ännu inget beslut fattat men det mesta tyder på att det blir likadant på Åland. Många arrangörer har redan börjat ställa in. 
- Vi kommer att göra en lista över alla evenemang, säger Knut Lönnroth. 
Knut Lönnroth säger att de uppmanar till att arbeta hemma. 
När det gäller fritidsaktiviteter får var och en göra en egen bedömning. Man ska vara noggrann med hygien om man medverkad. 
Om man är sjuk ska man vara hemma, även om man har milda symptom. 
Ribban för när man ska stanna hemma från jobbet läggs nu lågt. Även om man känner att man kan jobba ska man inte gå till arbetet om man känner sig dålig. 
Det kan finnas skäl att rucka på regeln om sjukintyg, detta ska man återkomma till. 
Inget besöksförbud på äldreboenden finns, även det här kan komma att ändras. 
En särskild telefon på ÅHS för coronafrågor kommer att öppna på lördag klockan 9.00. Det säger Tora Woivalin, klinikchef. 
ÅHS kommer också att öppna en coronamottagning med start från måndag. 
ÅHS inför nu ett besöksförbud på sjukhuset. Undantag finns, i första hand BB, och barn- och ungdomsavdelningen. Här får nära anhöriga finnas. Samma sak gäller också för personer i livets slutskede, här får också besök komma. 

Petra Dahlgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss