Landskapet har reserver på 70 miljoner euro i form av Pafmedel. De vill man nu använda för att motverka de negativa effekterna av coronaviruset.
– Alla partier anser att det är ett gott syfte att använda Pafpengar för att reda upp den här situationen, säger finansminister Torbjörn Eliasson (C).

Landskapsregeringen mötte lagtingsgrupperna under tisdagen.

– Vi hade ett mycket bra möte med samtliga partier. Vi är överens om att det är stora insatser som kommer att krävas. Lagtinget är berett att fatta snabba beslut, säger  Torbjörn Eliasson.

Reserver på 70 miljoner euro kan användas, säger han.

– Alla partier anser att det är ett gott syfte att använda Pafpengar för att reda upp den här situationen.

Höjd dagpenning

Pengarna fördelas i en trestegsraket, enligt Torbjörn Eliasson. Det första steget är den kommande tilläggsbudgeten.

– Där finns några akuta insatser.

Han tillräckliga resurser för ÅHS och Ams. Eftersom det blir permitteringar och ”ebb i kassan” för hushållen ska man även höja dagpenningens minimibelopp. Den är i dag 36 euro per dag och blir nu dubbelt så mycket.

– Det minskar trycket på utkomststöd från kommunerna.

Landskapsregeringen ska även be om en fullmakt på 20 miljoner euro av lagtinget, som man vill använda för garantier till företag genom Finnvera.

Steg två i raketen är andra typer av stöd till företagen.

– Det arbetet behöver starta ganska snart.

Det tredje steget ska tas i landskapets budget 2021.

– Vi hoppas att alla försöker se ljuset i tunneln. Vi kommer i alla fall att göra allt vad vi förmår, säger Torbjörn Eliasson.

Ska trygga behov

Landskapsregeringen har även informerat försörjningsberedskapscentralen i Helsingfors om Ålands behov av transporter.

Enligt landshövding Peter Lindbäck, som är ordförande i samrådsdelegationen för beredskapsärenden, är det samrådsdelegationens uppgift att se till att Ålands behov av bland annat mat och bränsle blir tillgodosett.

Viking Line är registrerat i försörjningsberedskapscentralens resursregister och kan åläggas att utföra vissa transporter för att trygga försörjningsbehovet på Åland, säger Peter Lindbäck. Även landskapet har en betydande flotta, nämner han.

– Orsaken till att Viking Line är med är att de får statligt stöd, sjöfartsstöd. Man har låtit sig stå till förfogande om en sådan här situation skulle uppstå. Vilket man från deras sida säkert har räknat med inte skulle uppstå.

Åländska företags möjligheter att exportera produkter utanför Åland är däremot inte samrådsdelegationens bord, enligt Peter Lindbäck. Näringslivets främjande är en uppgift för landskapsregeringen.

Permitteringar och skärgårdstrafik

Landskapsregeringen har hittills inte tagit ställning till frågan om permittering av landskapsanställda när vissa verksamheter stängs.

– Vi har inte diskuterat det. Det är en viktig fråga men annat har haft prioritet under dagen, säger lantråd Veronica Thörnroos (C).

Om skärgårdstrafiken säger hon att den fortsätter som vanligt och att ingen förändring sker tillsvidare. Om det blir neddragningar i trafiken kommer det att ske med lång framförhållning, enligt Veronica Thörnroos.

Från och med i går får restauranger i Finland ha öppet enligt vanliga tillståndsregler. Nu öppnar bland annat Indigo inomhusbaren och har öppet till klockan fyra.
– Det känns väldigt hoppfullt, säger Indigos ägare Stig Grönlund.

Stenhuset på Lilla torget i Mariehamn blir en del av restaurang Indigos verksamhet. På lördag slår man upp dörrarna till nedre våningen, där en enkel bar har installerats.
– Det ska vara ett trevligt ställe att hänga på, säger Stig Grönlund.

Anita Häggblom från Godby Rotaryklubb är guvernör för Sydvästra Finland och Åland och leder arbetet i distriktet det kommande året.
Distriktet har drygt 1.900 medlemmar i 58 olika rotaryklubbar.

I dag avskaffas restriktionerna för restauranger gällande öppethållningstider, serveringstillstånd och kundmängd. Fortsättningsvis gäller att alla gäster ska ha en sittplats, och folksamlingar på över 500 personer är tillsvidare förbjudna. 

Ålandstidningen direktsände landskapsregeringens presskonferens om coronaläget på Åland. Se presskonferensen i efterhand här.

Semesterloppet i Käringsund, Eckerö, samlade ett hundratal löpare till start på fyra olika distanser. Av förklarliga skäl saknades i år de svenska deltagarna men i stället slog man ett troligt rekord i antalet löpvilliga ålänningar.

– Vi är positivt överraskade över uppslutningen, säger Ia Colérus från arrangörshåll.

Den makliga turistsäsongen 2020 präglas av pandemins effekter men finska och estniska kryssningsresenärer piggar upp gatubilden i Mariehamn på lördagsförmiddagen. Många kommer nu till Åland för första gången – och resorna verkar ge mersmak.

Ett stort lagpaket om socialvården och en ny grundskolelag skapar ökade utgifter för kommunerna. Av den anledningen vill nu landskapsregeringen höja landskapsandelarna.

Skatteförvaltningen gör gemensam sak med åklagarna och överklagar de friande domarna i det uppmärksammade Cdon-målet.

Också tre av de i tingsrätten friade ansvariga i Cdon har valt att överklaga, och söka större ersättningar för sina juristkostnader.

I ett läge där spänningarna alltjämt ökar mellan de tre största länderna finns ett område som är hetare än andra – Arktis och Östersjön.
Det menar Patrik Oksanen, en av Sveriges främsta debattörer om säkerhetspolitik.
– Vi lever i en farlig tid, 2020-talet kommer att vara stormigt.

Arbetsnamnet är ”Torgfesten” och den pågår under samma period som Rockoff skulle ha gått av stapeln. I stället för de inbokade artisterna blir det musik av videojockeys på en 44 kvadratmeter stor skärm.
– Det känns kul och sommarkänslan är nu återställd, säger Dennis Jansson.

Drunkning är den vanligaste orsaken till allvarliga olyckor hos barn i åldern ett till sex år, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.
– Som förälder måste man alltid avgöra om barnen kan hålla sig till de badregler man har kommit överens om, säger Alexandra Grahnström som är barnförsäkringsspecialist på Trygg-Hansa.

Musse Westerlund löper från Åland högsta berg, Orrdalsklint, till Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Målet är att samla in pengar till sjuka barn och samtidigt utmana sig själv fysiskt och psykiskt.

Fler nyheter