Ålands lucia 2019 är Alice Andersson Stenberg från Mariehamn. Hon ser fram emot att få lussa för människor i alla åldrar tillsammans med de andra i luciagruppen.

– Jag vill ge en upplevelse av värme, ljus och kärlek. Alla ska känna att de är värdefulla, säger hon.

Från juni nästa år kan reglerna för blodgivning ändras. Enligt dagens föreskrifter får män som haft sex med andra män inom en tolvmånadersperiod, inte ge blod – nu vill man sänka gränsen till fyra månader.

Har du Ålands finaste, roligaste eller mest knasiga katt? Ta då en bild på din katt och skicka in till oss på Ålandstidningen så kan du vara med i tävlingen årets lussekatt. 

Enerexits tidigare styrelse polisanmäls av stadsdirektör Barbara Heinonen. Anmälan refererar bland annat till förskingring.

– Jag lämnar in polisanmälan innan torsdag, säger hon.

Mariehamns pensionärsförening höll adventsfest för sina medlemmar på Röda korsgården och värdpar var Kaj-Gustav och Karin Sandholm. Runt 70 personer samlades för att fira in första advent.

Säg upp avtalen om beredskap i stadens närområde och den gemensamma räddningsledarjouren med Jomala. Det föreslår infrastrukturdirektör Kai Söderlund inför infrastrukturnämndens möte nästa vecka.
– Jomala har meddelat att de inte vill ha något samarbete inom räddningsväsendet och nu måste staden se över hur vi bäst organiserar upp vår egen räddningsmyndighet.

Bristande rutiner och passivt och ineffektivt agerande ligger delvis bakom de långa handläggningstiderna. Det skriver revisionsbyrån BDO i en rapport över den specialrevision man gjort av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM).

Säg upp avtalen om beredskap i stadens närområde och den gemensamma räddningsledarjouren med Jomala. Det föreslår infrastrukturdirektör Kai Söderlund inför infrastrukturnämndens möte nästa vecka.

En ensam personbilsförare kolliderade strax efter klockan fyra på onsdagseftermiddagen med en älg på Sundsvägen i Saltvik.

Åklagarmyndigheten har beslutat att väcka åtal mot den kvinna som sedan i oktober har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Händelsen inträffade 10 oktober i Mariehamn i samband med ett polisingripande och målsägande i ärendet är polisman.

Vid rutinreparationen av ms Skarven upptäcktes ytterligare fel som måste åtgärdas. Tilläggsnotan landar på 212.000 euro.
– Det var först när man plockade isär grejerna som man såg vad som behövde göras, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

15-åringarnas kunskapsnivåer fortsätter sjunka i Finland – men eleverna är fortsättningsvis kunniga i en internationell jämförelse.

Det visar den senaste Pisa-undersökningen.

För Jukka Nurmi fanns inte många andra alternativ än att gå till sjöss då han gått ut skolan. Nästan alla hans syskon hade tagit den banan. Men under några år i mitten av 1980-talet sadlade Jukka tillfälligt om och började studera vid Ålands hotell- och restaurangskola.

Avgående Lantråd Katrin Sjögren (Lib) och hennes efterträdare Veronica Thörnroos (C) tolkar tisdagens signaler från Helsingfors som att partierna i Finland vill gå vidare med samma regeringsbas och regeringsprogram efter statsminister Antti Rinnes avgång. Isåfall bedömer ingen av dem att händelserna får några större konsekvenser för Åland.
– Men å andra sidan har jag lärt mig att inom politiken är ingenting klart förrän allting klart, säger Veronica Thörnroos.

Fler nyheter