Ett automatlarm utlöstes just innan klockan 14 i dag i Vikingaåsens skola i Jomala. Räddningsledare Lennart Johansson vid Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL) säger dock att ingen brand hade brutit ut.

Nordöstra Åland har drabbats av elavbrott, skriver Ålands elandelslag på sin hemsida. Felet ska bero på att en skogsmaskin har dragit ner trådar i backen. 

Sundqvist Investments Ab inleder trafik på Enklingelinjen med fartyget ms Östern.

Ms Knipan ersätter ms Skarven på Föglölinjen när den senare tas ur trafik den 5 oktober. Skarven återgår i trafik den 18 oktober.

Ånga från köket utlöste i morse ett automatlarm vid Godby högstadieskola. Det berättar brandinspektör Thomas Mattsson.

En ny styrelse utsågs under Ålands Posts bolagsstämma i dag.

Skarven kommer att ersättas av Knipan från den 5 oktober till den 18 oktober. Under den perioden rekommenderas resenärer att lämna bilen hemma.

LARM Strax innan niotiden på måndagsmogonen kom ett larm om en rökpelare som misstänktes komma från Sjöpromenaden i Mariehamn. Men röken visade sig komma från en riseldning från Möckelö.

ALARM Tidigt på måndagsmorgonen kom ett larm om svag röklukt från Lotsgatan.

– Vi har gått igenom alla utrymmen visuellt och hittar ingenting, säger räddningschef Lennart Johansson.

Svenska Utrikesdepartementet har lyft sin reseavrådan gentemot Finland och Slovakien. Avrådan att resa till de båda länderna hänfördes tidigare till att de hade restriktioner mot svenska resenärer. 

ALARM På måndagskvällen vid 19.30-tiden kom ett automatlarm in från Allaktivitetshuset på Skeppargatan i Mariehamn.

Den farled där Amorella ligger efter grundstötningen är avstängd för tillfället. Farleden används bland annat som reservrutt för Skarven, framför allt när Skarven har flera tunga fordon ombord och det är lågt vattenstånd.

På grund av asfaltsarbeten kommer framkomligheten i korsningen Skarpansvägen-Skeppargatan vara begränsad under hela den här veckan, vecka 39.