Med anledning av en artikel i söndagens e-tidning är ett klargörande på sin plats.

Följande personer som har inbokade tider vid ÅHS ska ta kontakt med den berörda mottagningen före besöket: Personer som har varit och rest (oavsett om man har förkylningssymtom eller inte) och personer som har förkylningssymtom. Observera alltså att inte alla personer som varit utanför Åland ska kontakta ÅHS. För besök vid Hälsocentralen ska man alltid ringa först.

Under måndagen inkom ett larm om en markbrand norr om Kantarellen. Det rörde sig dock om kontrollerade brasor och ingen skogs- eller markbrand.

En person fick på söndagen 200 euro i böter för trafikförseelse efter att ha kört 67 km/tim på 50-väg i Finström.

Hammarlands frivilliga bandkår ryckte ut till Torp vid 12.40-tiden på söndagen. Det var en person som eldade ris som slog larm när brasan spred sig snabbare än planerat.

Ett cirka 40 gånger 40 meter stort markområde började brinna vid Brandkårsmuseet i Mörby i Hammarland vid 11-tiden på lördagen. Det är oklart varför det började brinna, enligt ledande brandinspektör Ted Andersson.

Polisen stoppade i fredags en paketbil med släpvagn på Hammarlandsvägen. Polisen misstänkte att släpvagnen hade för mycket last. Ekipaget fördes till landskapskajen i Möckelö för att vägas.

En ung person som framförde i fredags en moped på en gång- och cykelbana i Mariehamn. På mopeden befann sig dessutom en passagerare som inte använde skyddshjälm. 

Bägge personerna delgavs ordningsbotförelägganden av polisen.

Brandkåren ryckte vid 13-tiden i dag ut till Edlagården i Mariehamn efter att automatlarm. Enligt tf räddningschef Karl Nordlund handlade det om torrkokning i en lägenhet. Ingen brand alltså.

Lägenheten vädrades ur.

BRAND Vid halvfemtiden i onsdags eftermiddag larmades brandkåren en markbrand vid Torpvägen i Hellesby, Hammarland. Tf räddningschef Karl Nordlund bedömer ett områden på runt 30 gånger 80 meter brinner, när Ålandstidningen talar med honom runt klockan 17.
– Läget är lugnt. Vi håller på och släcker, sade han.

Försörjningsberedskapscentralen har beviljat ekonomiskt stöd till ett tredje fartyg på Finska viken, Viking Lines ms Gabriella. Avsikten med stödet är att trygga de nödvändiga lastbilstransporterna mellan Helsingfors och Tallinn.

Christian Dreyer har utsetts till ny kommundirektör i Jomala. Kommunfullmäktige tog beslutet i går. Christian Dreyer, i dag kommundirektör i Kumlinge, tillträder tjänsten den 1 juni eller enligt överenskommelse.

Åbo ansöker om att stå värd för Tall Ships Races-evenemanget år 2021. Det skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.

Traficom överväger att stoppa all passagerartrafik med sjötrafik från utlandet till Finland. Beslutet kan i så fall också komma att gälla passagerartrafiken mellan Åland och Sverige.

Fordonsmyndigheten meddelar att de kommer att begränsa antalet körkortsprov från och med den 1 april. 
”Det gäller de körkortsprov där vi ser en hög risk för smittspridning på grund av att förarprövare och kund sitter nära varandra en längre stund i ett begränsat utrymme”, skriver Fordonsmyndigheten.