Foto:

Självstyrelsedagen som ledig dag och inbesparingar

John Holmberg har helt rätt när han ifrågasätter att anställda inom det offentliga Åland får en betald ledig dag varje år den 9 juni. Till kostnaden av en svindlande summa. Tyvärr tror jag inte att så många faktiskt firar dagen fastän de får vara lediga, så den kunde lika gärna vara en vanlig dag.

Vad har landskapsregeringen för svar på det? Är ni villiga att förhandla bort den lediga dagen för era anställda? När ska LR vidta inbesparingar för sina anställda? Man kan väl ironiskt fråga om det inte blir billigare för LR om man permitterar eller säger upp folk? Ifall det är ni som också står för finansieringen av dagpenningen? Det mesta betalas ju av LR. Bostadsbidrag, studiebidrag, Ams och så vidare. Dagpenningen blir mycket lägre än lönen, men alla arbetslösa betalar skatt.

Man kunde tycka att nånting inom LR också måste ha minskat under pandemin som borde lett till en minskning av ärenden eller annan arbetsmängd. Påstå inte att ”alla” har fullt upp med pandemin eller annat under tidigare år när vi inte hade någon pandemi att förhålla oss till. De ni ministrar har kontakt med är väl i regel avdelningschefer och andra chefer, budgetberedare, jurister och lagberedare. Många i den övriga personalen jobbar med vanliga löpande arbetsuppgifter, handlägger ärenden som kommer in och dylikt. Man ska vara försiktig med att använda orden ”alla” och ”vi” om man inte är insatt i andras arbete.

Det är inte klädsamt att bara ömka för de egna, samtidigt som väldigt många arbetsplatser på Åland tvingats permittera eller säga upp folk som fortfarande är arbetslösa. Er uppgift torde vara att jobba för hela Åland, men samtidigt ta ansvar för att ert eget arbete och era kostnader inte ökar eller undgår besparingar. Bara för att ni jobbar med jämställda löner inom LR och ÅHS betyder det inte att andra lågavlönade kvinnor på Åland får högre eller rättvis lön för sitt jobb.

Efterlyser en mediagranskning av hur lönerna är uppbyggda inom LR och andra skattefinansierade arbetsplatser. Vi vet alla att LRs anställda har mycket högre löner än inom den kommunala sektorn och inom statliga jobb på Åland. Varför? För att kunna göra inbesparingar ska inte era löner öka, ni behöver göra en genomlysning och ta ansvar för en mer neutral lönesättning.

Vad ingår i landskapslönerna, som inte ingår i kommunala sektorns löner? Vad syns och vad är numera inbakat och osynligt? LR bakade in sitt dyrortstillägg i grundlönen under 2014. Före det införde ni även ett allmänt lönetillägg på ca 120 euro som fortfarande betalas varje månad och läggs på den ordinarie lönen. Utöver det har ni mycket frikostigare ålderstillägg än andra, vilket ger en betydande löneökning för den enskilde. Den kommunala sektorn måste hålla tillbaka för att kunna existera, medan LR frikostigt förser sina anställda med allehanda löneförmåner. Var finns återhållsamheten?

Vill också ha högre och mer rättvis lön

Hittat fel i texten? Skriv till oss