I gamla brandkårsmuseet i Västerkalmare står luciavagnen klar för användning. En grupp herrar som kallar sig Tvärstyckarna har under flera år sett till att vagnen är i skick till luciadagen.

– Lucia är en tradition som man ska vara rädd om och bevara. Den är till för både gammal och ung, säger Kalle Rundberg.

Vem vill du se som årets lucia?

 

I dag drar årets luciaröstning i gång och håller på fram till den 30 november. Absolut sista tillfället att rösta på lucia är på lillajulmarknaden den 2 december på Jan Karlsgården.

Med ett redan fullspäckat schema får Ellen Smulter ändå in övningar och uppträdanden med årets luciagrupp.

– Det gäller att planera. Egentligen borde jag kanske välja bort något men jag tycker om allt jag gör. Dessutom är det bara ett par månader och den här chansen vill jag inte missa, säger hon.

I januari ska en av Andrea Nybergs drömmar bli verklighet. Då reser hon till Australien för att bland annat dyka i Stora barriärrevet. Men innan dess ska hon med själ och hjärta delta i årets luciakampanj och luciafirande.

I vår tar Emilia Alm studenten och sedan väntar ett år av musikstudier i Sverige. Vad det ska bli därefter har hon inte riktigt klart för sig. Helst skulle hon vilja jobba med något som har med musik att göra men om och när det blir vet hon inte ännu.


I framtiden skulle Ann-Sofi Häggblom gärna jobba som psykolog eller djurskötare eftersom hon tycker om både människor och djur. Hemma på gården finns för tillfället två hästar, en hund och två katter som alla står henne väldigt nära.
– Jag hoppas att jag en gång har en egen gård med hästar och andra djur, säger hon.

Att jobba med barn var något Julina Fagerlund visste redan tidigt att hon ville göra. Att det sedan blev studier på vårdlinjen blev en självklarhet. Hon hoppas på vidare studier någonstans i Finland och att sedan vid något tillfälle återvända till Åland, bilda familj och bo här.

Det mesta av fritiden går åt att att plugga och att umgås med vänner och familj för Felicia Jansson. Men en dag i veckan är hon också simlärare för några barngrupper. I vår tar hon studenten men är inte riktigt säker ännu på vad hon ska studera sedan.