Under snart två intensiva månader har de sju kandidaterna övat nästan tio timmar i veckan och haft framträdanden till på det. I söndags tillkännagavs årets lucia, Linn Nylund.

Folkhälsans lokalförening i Jomala fick i tisdags besök av luciagruppen då föreningen samlades till höstmöte på Rönngården. Under ledning av musikansvariga Jenni Nurmi framförde gruppen sånger ur novemberprogrammet.

Jessica Vickström var beredd på att inte komma med i årets luciagrupp men önskade samtidigt att hon skulle få en chans. När beskedet kom att hon var en av de sju visste glädjen inga gränser. Nu ser hon fram emot allt som kommer att hända under de kommande månaderna med övingar, uppträdanden och luciafirande.

Vinter med mörker och kyla är inte något som Vilma Danielsson direkt gillar. Men däremot tycker hon mycket om luciatraditionen.
– Då får man chansen att sprida lite värme och ljus i det mörka och kalla. Lucia är till för alla, både gammal och ung, säger hon.

Efter studentexamen vill Caisa Andersson flytta till Helsingfors. Att lära sig språk, hinna resa och uppleva olika saker under ett år innan fortsatta studier är planen. Men först ska hon koncentrera sig på luciatiden och njuta av den eftersom lucia är en betydelsefull högtid för henne.

Sång och musik har alltid varit en del av Emilia Erikssons liv. Hon spelar klarinett och hoppas att hon i framtiden kan livnära sig på musiken. Luciatiden hoppas hon på att minnas med värme och glädje även i framtiden.
– Jag ska njuta så mycket jag bara kan, säger hon.

Efter att Cajsa Hallbäck slutade nian flyttade hon till Tingsryd i Skåne för att gå i musikskola. Efter ett år bestämde hon sig för att flytta hem och börja vid Ålands lyceum.
– Musiken är fortfarande ett stort intresse för mig och jag både sjunger, spelar och komponerar musik, säger hon.

Äntligen får Wilhelmina Nyback själv vara med om allt det som hon tänkt på då det gäller luciafirandet. Kröningen i kyrkan, uppträdanden och att sjunga de finaste sångerna uppväger allt arbete som nu pågår inför luciadagen.
– Jag bara njuter och gläds åt att få vara med om detta, säger hon.

När Linn Nylund var liten var hon ofta med mormor som jobbade på Gullåsen. Därför visste hon redan tidigt att det var inom vården hon skulle jobba som vuxen.
Att få vara med i luciatåget är också något hon drömt om sedan länge. Nu när drömmen blivit sann ska hon ta vara på varje minut.