Kommentarer

På Åland är alla djur förutom

På Åland är alla djur förutom människan satte på undantag av olika påhittade orsaker? På vilka grunder kan man fråga sig? Allt från kanadagäss till skogsbässar skall skjutas bort. I olika jägarforum pratas vitt och brett om Sgt om I stort sett allt. Detta verkar vara ett accepterat begrepp på holmen. Man skäms tammefan. Djurägare I farozonen kunde ju börja med att sätta upp viloga viltstängsel istället för att lipa på farstukvisten tycker jag. Skärpning Åland!

Bästa Pravda, som den sanna

Bästa Pravda, som den sanna djurvän Du verkar vara – Du behöver knappast oro Dig så hjärtskärande som Du gör för vargens väl och ve, nej. Med lite tur ligger isen kvar över sommaren, mellan Åland och riket. Och förhoppningsvis kommer just därför nästa vinters spårsnö visa att Din skyddsling har knallat hem och följdakligen klarat sig undan den stora stygga ålänningen. De' Du!

Förövrigt,

Förövrigt, myndighetsinformation? Förutom Pravda, givetvis, vilken åländsk myndighet är kompetent som rådgivare angående allas vårt åländska vargläge? Den enda Gräsrot kan tänka sig så tillvida – efter vad som hittills har framkommit i ärendet – det är fd jakt- och naturvårdskonsulent Jens Harberg. Det han inte visste på sin tid – det tog han reda på och stod upp för.

Den infekterade situationen kring Brexit är en direkt följd av vår dubbla digitala verklighet där poltik bedrivs med nya och oerhört potenta verktyg direkt riktade mot känslocentrum.

Runar Karlsson (C) ger i bästa fall uttryck för stor okunskap och i värsta fall en usel människosyn när han uttalar sig om sambandet mellan våldtäkter och invandring.

Det är med en trött suck man tar del av vissa nyheter eftersom de inte är några nyheter utan bara ett gammalt omtugg av åsikter som funnits i evinnerligheter. Som den som framförts av Sannfinländarnas ungdomsförbund, Finsk ungdom, om vilka som är äkta finländare och vilka som inte är det.

Fortfarande hänger ändringen av självstyrelselagen när det gäller Ålands framtida finansiering i luften. Risken är att den inte avgörs förrän en domstol behandlat frågan.

För många är det mest effektiva sättet att bekämpa klimatförändringen att se över sitt eget sparande.

När man inte längre respekterar olika åsikter breder fanatismen ut sig.

Åsub har utvecklat en modell för att analysera hur de klimatpåverkande utsläppen påverkas av den ekonomiska utvecklingen. Ett viktigt verktyg för framtiden.

För de flesta av oss är det en bra idé att avstå från alkohol en månad per år. De studier som gjorts visar på tydliga hälsoeffekter.

Slutet på fjolåret bjöd på ett par rapporter om hur illa det står till med jämställdheten, kvinnors mänskliga rättigheter och våldet mot kvinnor i världen.

Ännu en olycka har inträffat i fjällvärden, i den norska Tamokdalen. Fyra personer är försvunna och troligen bortsopade av en lavin. Man kan se olyckan som ännu ett exempel på det ökande antalet olyckor i samband med vad som kallas äventyrsturism.

Sommarens torka och vinterns storm visar att klimatförändringarna inte längre är ett hot utan en verklighet vi redan nu måste anpassa oss till.

Stormen Alfridas framfart över Åland förskräcker.

Den hårda stormen kom som en hårdhänt påminnelse om hur sårbart vårt elektrifierade samhälle är. Den visade även med skrämmande tydlighet på Ålands radios bristande krisberedskap.

Fler ledare