Kommentarer

På Åland är alla djur förutom

På Åland är alla djur förutom människan satte på undantag av olika påhittade orsaker? På vilka grunder kan man fråga sig? Allt från kanadagäss till skogsbässar skall skjutas bort. I olika jägarforum pratas vitt och brett om Sgt om I stort sett allt. Detta verkar vara ett accepterat begrepp på holmen. Man skäms tammefan. Djurägare I farozonen kunde ju börja med att sätta upp viloga viltstängsel istället för att lipa på farstukvisten tycker jag. Skärpning Åland!

Bästa Pravda, som den sanna

Bästa Pravda, som den sanna djurvän Du verkar vara – Du behöver knappast oro Dig så hjärtskärande som Du gör för vargens väl och ve, nej. Med lite tur ligger isen kvar över sommaren, mellan Åland och riket. Och förhoppningsvis kommer just därför nästa vinters spårsnö visa att Din skyddsling har knallat hem och följdakligen klarat sig undan den stora stygga ålänningen. De' Du!

Förövrigt,

Förövrigt, myndighetsinformation? Förutom Pravda, givetvis, vilken åländsk myndighet är kompetent som rådgivare angående allas vårt åländska vargläge? Den enda Gräsrot kan tänka sig så tillvida – efter vad som hittills har framkommit i ärendet – det är fd jakt- och naturvårdskonsulent Jens Harberg. Det han inte visste på sin tid – det tog han reda på och stod upp för.

Att en majoritet i riksdagen motsätter sig att Finlands extra plats i EU-parlamentet ska gå till Åland är en obegriplig och rent av skamlig ståndpunkt.

Så länge säkerhetsfrågorna inte är lösta och vi inte haft en grundlig offentlig genomlysning av hela förslaget bör det stoppas.

EU:s nya fiskekvoter innebär inte den begränsning av torskfisket i östra Östersjön som det rejält ansträngda torskbeståndet hade behövt.

Att göra det enklare och billigare att bygga i Mariehamns centrum bör ha hög prioritet, men om staden växer måste även antalet parkeringsplatser göra det. Frågan blir då vems ansvar det är att bygga dem.

Flickorna är vår framtid. Därför är det bra med jippon som den internationella flickdagen den 11 oktober som firas för att lyfta de problem som möter flickor i vår värld.

Det går att minska utsläppen tillräckligt för att stoppa klimatförändringen, men då krävs en mycket snabb teknologisk utveckling inom miljöområdet.

Landskapsregeringen har beslutat att klassa om samtliga 150 flaskor vrakchampagne från livsmedel till museiföremål, vilket i praktiken betyder att man vaskar världens dyraste champagne.

När soldater medvetet och på order begår övergrepp är det för att visa motparten vad de kan göra utan att någon kan hindra dem.

Finland är tredje bäst i världen på att skapa de politiska förutsättningarna för att motverka ekonomisk ojämlikhet. Det visar hjälporganisationen Oxfams nya rapport.
Stabila demokratiska samhällen ligger i topp.

Det är trist att det inte blir någon ny självstyreslelag den här gången, men det är helt rätt att inte baxa igenom en halvmesyr.

Om människor upplever läget som hopplöst kanske de drabbas av klimatångest och bryr sig ännu mindre och tänker det är för sent. Det är fel väg att gå, det går att förbättra i liten skala.

Ålands framtid kan gå mot ett historiskt svagt valresultat nästa år, vilket inte minst innebär en chans för Centern att återigen blir största parti i lagtinget.

Det har blivit en etablerad sanning att åländska ungdomar dricker mindre alkohol, men har en sådan åsikt verkligen stöd i statistiken?

Fler ledare