Att kring 500 ålänningar åter tar plats i kommunernas fullmäktigen och nämnder är ett styrkebesked från närdemokratin.

EU-parlamentet röstade i mars 2019 för att Europa ska upphöra med att ställa om klockan. Sista året för omställning sker under 2021, men det är upp till varje medlemsstat att individuellt byta standardtid tiså att den motsvarar den nuvarande sommartiden eller vintertiden.

Landskapets position som enda ägare i Åland Post är föga avundsvärd.

Frågan om elhybridfärjan är inte till ända med landskapsregeringens beslut att säga upp avtalet. Striden lär fortsätta, men vi kan redan nu fastslå att affären går till historien som en av de sämsta det offentliga Åland gjort. Oavsett om avtalet fullföljts eller inte.

Den allt äldre befolkningen och digitaliseringen är två trender som förändrar framtidens arbetsmarknad, förutspår framtidsforskaren Elina Hiltunen.
Tillgången till kompetensbreddande vuxenutbildning kommer att vara fundamental.

Hur man än vill träna och sköta sin hälsa finns det företagare som gärna hjälper till. Marknaden till er tjänst!

De ökande sprängningarna och rånen av barn i Sverige är akuta och svåröverskattade problem.

Mariehamns stad har vidtagit en rad åtgärder för att förbättra skolelevernas välmående. Men vi kan inte lämna över allt ansvar till skolan. Vi vuxna bär ett stort ansvar för kommande generationers välmående.

Att en dömd lagtingsledamot kan skiljas från sitt uppdrag betyder inte att det bör göras.

Åland står inför en rad utmaningar. Bristande tillväxt, utmaningar med produktivitet och personalförsörjning. Detta samtidigt som hållbarhetsarbetet intensifieras. Hur ska Åland få det att gå ihop?

I går var Åland nära att slå vintervärmerekordet från 1973 på 10,9 grader. Det är på vintervädret vi här i norr först märker klimatförändringen.

Genom att agera testbädd för pilotprojekt har Åland chansen att ta täten inom hållbar utveckling. Men en viktig framgångsfaktor är att man lyckas skapa ett lokalt engagemang bland företag, organisationer och vanligt folk.

Det börjar bli dags för de åländska kommunerna att utse nya kommunstyrelser. En rad nya sammansättningar kommer de kommande veckorna att framträda. Sammansättningarna blir avgörande för det kommunala utvecklingsarbetet de kommande åren.

Fler ledare