Kyrkorådets initiativ skyddar församlingens präster från repressalier samtidigt som samkönade par får vigas, om än borgerligt, i kyrkan. Mariehamns modell för vigsel av samkönade par är ett bevis på att det går att tänka nytt även i en traditionstyngd värld.

Kommentarer

Det handlar om utanförskapet.

Det handlar om utanförskapet. Och det handlar om jämlikt förfarande. Menar man allvar med normaliseringstanken så är konstiga särlösningar inte det som efterfrågas! Ska vi ta bort segregeringen runt HBTQ-frågan så är det en exakt jämlik hantering som ska till! J-E Karlström har säkert goda intentioner, men det räcker inte på långa vägar när! Någon måste alltid gå i första ledet, ta smällen som leder till förändring, och det har nu blivit lästernas uppgift. Menar ni allvar med ett gränsöverskridande kärleksbudskap så är det ER förbannade plikt att stå i kyrkan och viga trots hot om repressalier från destruktiva krafter i kyrkoledningen! Det är nu det avgörs vilket värde man kan tillmäta er! Det krävs mod, ja! Men livet är mer än att äta sockerkaka och dricka kaffe i församlingshemmet!

Privatiseringen har hittills inneburit en bra skärgårdstrafik till lägre kostnader, men riskerar privatiseringen att gå ut över verksamhetens långsiktighet?

Ålands demilitarisering är en nagel i ögat på militära strateger och vårt läge i Östersjön gör hela området intressant. När man åter talar om ökad militär aktivitet i Östersjön så kommer frågan om vår ögrupp garanterat åter upp.

Regeringen visar ett stort engagemang för kommunkartor och broar. Finns samma driv också för den nya självstyrelselagen?

År 1776 visade den brittiske ekonomen Adam Smith att arbetsfördelning skapar stora samhällsvinster. 241 år senare har budskapet fortfarande inte gått hem hos Moderat samling för Åland.

Många politiker och myndigheter anstränger sig i dag för att vara normkritiska. Den pågående debatten om tysthetsnormen på svenska bibliotek visar att det kan slå fel.

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien väcker intressanta frågor om separatism. Utfallet kommer att få stora konsekvenser för hela Europa.

Många av de problem som kantat Fifax verksamhet hade inte uppstått med en bättre planering av industriverksamheten på Åland.

Märkligt är det hur lätt frågor om natur och bevarade skönhetsvärden viftas undan i det politiska beslutsfattandet.

Regeringen presenterar en analys som på avgörande punkter strider mot den egna politiken.

Varför är finlandssvenska medier så måna om att skapa en konflikt mellan Åland och Finland som inte existerar?

Talmannens sätt att sköta relationen till presidenten har väckt erkänsla även inom oppositionen. Man har överlag menat att han hanterat kontakten sakligt och skickligt.

I dag tillkännages vem som får årets Nobelpris i litteratur. En högtidsstund för bokälskare, och en nyttig påminnelse om att böcker och läsning faktiskt är allvarliga saker.

Diskussionen i staden om vad som ska hända med WHA kompliceras av särintressen på både sidor i debatten.

Fler ledare