Det sista polisen behöver just nu är extra arbetsuppgifter som kan undvikas med lite sunt förnuft och fler vuxna på stan.

Kommentarer

Ungdomarna är så uppkäftiga

Ungdomarna är så uppkäftiga och aggressiva i berusat tillstånd nuförtiden.Kanske problemet också borde letas i dagens föräldrar ? Vad gör dom när barnen är ute på stan och dricker ?Hur många sitter hemma eller på stugor och festar ? Ansvaret är dom vuxnas !Det sägs ju att ungdomsdrickandet har minskat kraftigt , månne det ?

"Vi bör alla dra vårt strå

"Vi bör alla dra vårt strå till stacken", säger du Fredrik. Men hur ofta går du ut på stan och ägnar dig åt uppsökande verksamhet, och leder hem berusade ungdomar? Alla har vi ett ansvar för det uppväxande släktet, men det är nog i första hand föräldrarnas sak att ta ansvar för sina egna barn.

Många föräldrar idag

Många föräldrar idag trakasserar även barnens lärare när föräldrarna inte är nöjda med betygen. Lärare tar sabbats år och hemligt telefonnummer , föräldrar ringer dygnet runt och skall ställa läraren till svars . Föräldrarna skall skärpa sig ! Själva tillhör dom också en generation som inte klarar sig själva .

Lagen är tandlös när det

Lagen är tandlös när det gäller föräldrarnas ansvar. Låt oss ta ett exempel. Pappan till gullponken trimmar den nyköpta mopeden som förpestar omgivningen med ett herrans oljud. Ponken blir tagen på bar gärning av ordningsmakten och tilldelas ordningsbot. Det blir några euro som pappa betalar och så rullar det på igen. Istället för att ordningsboten skulle baseras på föräldrarnas sammanlagda inkomster eftersom personen ifråga är omyndig. Månne inte föräldrarnas intresse att stävja olagligheter skulle vakna när det sved i skinnet.

Klimatet, klimatförändring och klimatpolitik är begrepp vi stöter på dagligen. Klimatförändringen och planetens framtid hör också till de ämnen som intresserar de unga allra mest. Och inte bara dem utan också näringslivets och politikens toppar.

En genuint glädjande nyhet är att Svenska Akademien genom att välja in den finlandssvenska poeten Tua Forsström som medlem återställer ordningen från förr och återknyter de avklippta språkbanden mellan de två rikshalvorna.

Nya rön pekar på att insekternas biomassa minskar med 2,5 procent per år. I värsta fall kan 40 procent av alla arter dö ut under det här århundradet.

Att ersätta regnskog med palmoljeplantage är inte bra för miljön, men frågan om vi bör bojkotta palmoljan är trots det långt ifrån enkel att svara på.

Egendomligt är det hur suget efter modernitet går som en röd tråd genom alla diskussioner om bebyggelse i centrala Mariehamn. Så var det på stadsarkitekten Folke Wickströms tid och så är det för efterträdaren.

Även den åländska skolan kan dra nytta av tydligare regler och en mindre ängslighet i frågor om elevers rätt till studiero.

Vissa av reaktionerna på uppgörelsen om ett nytt ekonomiskt system för Åland slår nya bottenrekord i kunskap om självstyrelsen.

Skrinlägg förslaget om att låta 15-åringar köra riktiga bilar i upp till 60 kilometer i timmen. Säkerhetsriskerna för den omgivande trafiken är för stora.

Landskapsregeringen – uppbackad av ett enigt lagting – vägrade kompromissa ytterligare om självstyrelselagen och Ålands finansiering.
Det fick regeringen i Helsingfors, och de mäktiga tjänstemännen i Finansministeriet, att backa.
1–0 till självstyrelsen, och kanske en läxa att lära för framtiden.

Ömsen har gått ut med detaljerna kring sitt jätteprojekt i Mariehamns centrum, vilket innebär att hård press sätts på stadens politiker i arbetet med den nya delgeneralplanen.

Februari är årets kortaste månad, det vet vartenda skolbarn att månaden har 28 dagar. När det gäller att lämna yttranden om fyra lagar ger landskapsregeringen de åländska kommunerna en dryg månad för att avge remissutlåtanden om ändringar i sociallagen och den månaden är just februari.

Fotbollsklubben HJK:s anfallare Riku Riski blev känd internationellt när han i januari tackade nej till att delta i landslagslägret i Qatar. Han uteblev av etiska skäl, han ville hålla fast vid sina värderingar, och inte resa till ett land där tusentals migrantarbetare fått sätta livet till när de under omänskliga förhållanden byggt arenor för fotbolls-VM 2022.

Årets EU-val är återigen ett ödesval. Flera av de europeiska länderna skakas av inre strider, samtidigt som behovet av gränsöverskridande samarbete är större än någonsin.

Fler ledare