Se till att stöden hamnar där de gör mest nytta - landsbygdens kommuner måste bli attraktiva för inflyttare.

Kommentarer

Hela Åland kan leva. Men för

Hela Åland kan leva. Men för att det skall lyckas krävs flera små och "självständiga" kommuner. En liten kommun landar alltid mjukare än en stor och klumpig massa om det börjar krisa. Små kommuner kan överleva eftersom människorna där vill överleva. Ett Norge system vore knappast fel. Läste på YLE igår att Pargas stad krisar djupt. Om jag inte missminner mig så slogs de små kommunerna samman i Åboland. Politikerna där liksom våra liberaler och socialdemokrater här lovade att allt skulle bli så mycket bättre och billigare, servicen skulle stärkas osv. Så blev det naturligtvis inte. Det blev en stad i kris och ett lamt Åboland. Mycket märkligt att flera av våra politiker vill kopiera detta misslyckande. Ett svagt och lamt Åland är iallafall inte min dröm.

Att locka tillbaka studerande

Att locka tillbaka studerande Ålänningar är nog svårt. Vad man främst vill ha som nyexaminerad är ett bra jobb med bra framtidsmöjligheter. Har man en högteknologisk examen så finns det inte många Åländska företag att välja mellan och karriärsutvecklingen kan vara tveksam. Lägg därtill en löneutveckling långt under den internationella marknaden. De som flyttar tillbaks gör det troligen mer av nostalgiska skäl än något annat.

Röstning över internet är ett naturligt nästa steg. Det vore olycligt om landskapets försök faller på en teknikalitet.

Glöm inte bort den enskillde individen i frågan om vem som ska finansiera vårdplatser.

All heder åt Föglös kommunstyrelse som pausade planerna på en enkät om kommunsammanslagning, efter relevanta invändningar från statsvetarprofessor Göran Djupsund.
Enkäten är ett trubbigt verktyg om den används slarvigt.

I valtider är det lätt att tro att det behövs mer centraliserat beslutsfattande och fler stora projekt för att samhället ska fungera. Så är det inte. Se bara på älgjakten.

Skördefesten har lyft landskapets livsmedelsindustri och besöksnäring. Hur maten marknadsförs fortsätter att bli en allt viktigare fråga.

Debatten om kortrutten fortsätter för fullt och landskapsregeringens informationstillfälle förra veckan väckte många känslor och frågor bland åhörare samt intresserade. Tekniken är vald av landskapsregeringen men målen med skärgårdens framtid är fortfarande höljd i dunkel.

Den finlandssvenska språkkampen är en annan än den åländska. Charm och sänkta förväntningar räcker inte långt för att bevara en kultur.

Mina damer och herrar – låt showen börja. Det närmar sig val med stormsteg och i sedvanlig ordning börjar vallöften rulla in. Valfläsk blandas hej vilt med utspel och satsningar såväl ute i kommuner som i landskapsborgen. Vi vet aldrig vad som kan komma ut ur den politiska löftestombolan men ett är säkert - billig brukar den inte vara för oss skattebetalare.

EU-kommissionens nytillträdda ordförande Ursula von det Leyen har nu presenterat sina förslag på nya EU-kommissionärer. Det är 13 kvinnor och 14 män, helt i enlighet med det jämställdhetslöfte hon gav när hon tillträdde.

Gör vägen från svensk lärarexamen till behörig klasslärare på Åland glasklar, men håll fast vid principen om komplettering.

Åländsk lag är självstyrelsens kärna. Oberoende av självstyrelserevisionens utfall kan nästa lagting förbättra dagens situation.

Återigen väljer Justitieministeriet att behandla den åländska självstyrelsen i strid med Finlands internationella förpliktelser. Denna gång är det en begäran om yttrande gällande en ändring av offentlighetslagen som skickats på finska till Ålands landskapsregering. Det måste Åland kraftfullt agera på.

Debatten i lagtinget om medieavgiften och finansieringen av Ålands radio och tv var en uppvisning i märklig diskussion. Framför allt för den totala rädsla för att våga ha en åsikt om vart skattepengar går och hur de påverkar samhället.

Fler ledare