Om Åland vill älskas av turisterna måste man bjussa lite också. Debatten om att husbilarna på kajen mot Lilla holmen tar upp parkeringsplatserna är både snål och kontraproduktiv.

Kommentarer

Förtjänstfull och viktig

Förtjänstfull och viktig ledare som pekar på fundamentala brister inom den åländska besöksnäringen. Dags att branschen vidtar åtgärder så att gubben Söderman kan bytas ut med en ny generation med serviceinriktade personer inom besöksnäringen som älskar sitt jobb och som behandlar sina gäster som de själva skulle vilja bli bemötta när de är på främmande ort. Men frågan är om det idag finns både ekonomiska och personella resurser på Åland för att kunna vända denna negativa trend ?

Jag tycker att alla som

Jag tycker att alla som jobbar inom servicenäringen på Åland är otroligt duktiga på att ge en bra ypperlig service. I Mariehamn är alla problem kopplade till politisk- och tjänstemannanivå. Se bara på hur den driftiga entreprenören Dennis Jansson gång på gång stoppas av ren avundsjuka samt pga han har varit engagerad politisk. Det sistnämnda skall inte ha någon inverkan men sossarna i Mariehamn blandar ihop politik och privat näringsverksamhet. I dag konkurrerar Åland om besökarna med hela Europa, i och med lågprisflygen intrång på marknaden. Om man inte utvecklas i samma takt som sin omvärld så tappar turisterna intresset för Åland. Både Östra och Västra hamnens småbåtshamnar har fått ett lyft som jag inte trodde var möjligt. Men vad finns det för småbarnsföräldrar? Golfen var ett stort lyft men inte vill de spela golf varje dag. Förr räckte det kanske med Röde orm tåget, Pommern och sjöfartsmuseet men tiderna förändras.

Bra Findus. Mariehamn som

Bra Findus. Mariehamn som stad har idag inte mycket att erbjuda barnfamiljer. Att konstruera smartpark, lekland och andra onaturliga attraktioner är inte vad som behövs på Åland. Här täcker närregionerna upp detta med råge och det är omöjligt att tävla med dem. Satsa istället på¨naturliga förutsättningar som finns på ön. Naturupplevelser, vandringsleder, "Barnens ö" (ett kolloområde på Kökar, Kumlinge, Brändö eller annan lämplig plats) Det är en bra satsning som kommer att betala sig långsiktigt. Hit kunde familjer skicka sina barn 1-2 månader under sommarmånaderna där de kunde ha olika temaläger, såsom måla, rida, fotboll m.m. Vad som också skulle passa för Åland är idrottsturism och kulturturism. (Litteraturdagarna är ett bra exempel). Att starta internationella återkommande tävlingar ( körtävlingar, orientering, målarläger i Önningeby eller Eckerö, För att inte tala om olika idrottstävlingar som kunde återkomma årligen. Se på Alandia-Cupen), Elbilrace kunde man fixa med en slinga i Mariehamn. Det skulle vara något det...

Jag återkommer till Lilla

Jag återkommer till Lilla holmen, en nedgången anläggning där det inte ens finns ett kaffe. Måste uppskattas av alla förmögna människor i lyxbåtarna som ligger i hamnarna. En mindre vattenpark mellan Lilla holmen och Gröna Udden skulle vara ett enormt lyft för Åland men det är klart, där finns ju turistattraktionen KANONEN som absolut inte kan flyttas för då för vi en utdragen process led av Wickström och han team. Wiklöf erbjöd sig att arrendera Lilla holmen och då skulle vi sett ett lyft utan dess like. Givetvis stoppades det av politikerna i Mariehamn. Att ge ifrån sig ngt som man kan styra över är lika med förlorad makt och det går inte för sig.

Bedrövligt? Intressant, det

Bedrövligt? Intressant, det är vad det är, det! Och Findus-fenomenet, med sin utsökt fenomenalt akademiska formuleringsförmåga ... förklara Ni som ju kan ... hur många turistrutter "Möckelö & Seglis" finns det, citat: "På alla andra ställen i Norden ..." ?

Här kunde Ålandstidningen

Här kunde Ålandstidningen göra ett granskande reportage. Slutresultatet vet vi, allt har vuxit igen. Vilka politiker motsatte sig att Dennis skulle få ta över driften. Gör en uppföljning och intervjua dem igen. Följ också upp om samma politiker har varit emot många andra satsningar och vilket parti de tillhör. Mer granskande journalistik och mindre skrivbordsjobb och tyckande skulle inte skada.

Sidor

Åländska barn är mer aktiva på nätet än någonsin. Nu gäller det för vuxna i deras närhet att hänga med i svängarna. Bara genom att öka vår egen kunskap på området kan vi hjälpa barnen att orientera sig tryggt på nätet.

I dag startar kampanjen läskonditionspasset – ett utmärkt och lustfyllt tillfälle att träna såväl hjärna som kropp. Läsning i kombination med motion är rena mirakelhälsokuren –och helt gratis.

Privatiseringen har hittills inneburit en bra skärgårdstrafik till lägre kostnader, men riskerar privatiseringen att gå ut över verksamhetens långsiktighet?

Ålands demilitarisering är en nagel i ögat på militära strateger och vårt läge i Östersjön gör hela området intressant. När man åter talar om ökad militär aktivitet i Östersjön så kommer frågan om vår ögrupp garanterat åter upp.

Regeringen visar ett stort engagemang för kommunkartor och broar. Finns samma driv också för den nya självstyrelselagen?

År 1776 visade den brittiske ekonomen Adam Smith att arbetsfördelning skapar stora samhällsvinster. 241 år senare har budskapet fortfarande inte gått hem hos Moderat samling för Åland.

Många politiker och myndigheter anstränger sig i dag för att vara normkritiska. Den pågående debatten om tysthetsnormen på svenska bibliotek visar att det kan slå fel.

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien väcker intressanta frågor om separatism. Utfallet kommer att få stora konsekvenser för hela Europa.

Många av de problem som kantat Fifax verksamhet hade inte uppstått med en bättre planering av industriverksamheten på Åland.

Märkligt är det hur lätt frågor om natur och bevarade skönhetsvärden viftas undan i det politiska beslutsfattandet.

Regeringen presenterar en analys som på avgörande punkter strider mot den egna politiken.

Varför är finlandssvenska medier så måna om att skapa en konflikt mellan Åland och Finland som inte existerar?

Talmannens sätt att sköta relationen till presidenten har väckt erkänsla även inom oppositionen. Man har överlag menat att han hanterat kontakten sakligt och skickligt.

Fler ledare