Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten.
I dag: Johan Dahlman, Järsöbo och pensionerad vd.

Kommentarer

Om så många ålänningar vill

Om så många ålänningar vill tillbaks till Åland efter studier , varför ger man då jobb till så många från ex Finland ? Och det är beslutsfattarna som måste stödja folk med idéer och entreprenörsanda. Titta på det senaste bråket mellan Rock Off och staden. Varför motarbeta , överhuvudtaget , folk som vill något ? Det är inte åländskt ! Tvärtom !

Några exempel:

Några exempel: stadsarkitekten Wigelius , har ej hört ett enda gott ord om henne , tvärtom . Socialchefen Lehtonen , som tyckte att det inte var socialens ansvar att ta hand om hemlösa.Polismästare Honkkala som har sökt fyra jobb ( inte fått ett enda ) för att komma bort från Åland. Så hur stabil är hon i sitt arbete. Körkkö, som blivit ovän med Trobergshemmets personal, påminner om förra Röda Kors chefen som kom på kant med alla. Heinonen, stadsdirektör som kämpar emot all utveckling . Vad har dessa personer gemensamt ? Alla kommer från Finland .Har någon som agenda att anställa folk därifrån ?

Hej Dahlman,

Hej Dahlman, Var inte du en av huvudägarna för ett tanker rederi som startade under 1990-talet men som slutade i konkursartat tillstånd. Det är nog ett betydligt större fiasko än vad Viking Line åstadkommit - det enda finländska passagerar rederi förutom Eckerölinjen som lyckats hålla sig flytande i en tuff konkurrenssituation. Ditt eviga spekulerande runt Viking och Eckerö och vad de borde ha gjort ter sig litet malplacerat efter dina egna rederimässiga fadäser.

I detta tanker bolag var

I detta tanker bolag var Johan inte involverad på något vis. Men däremot satt han i styrelsen på Eckerö som under hans tid där flaggade ut både M/S Eckerö och M/S Birka Paradise. Det gynnade ju mera den svenska arbetsmarknaden. Sensmoral i historien: man kan tydligen skriva och påstå vad som helst fastän man avböjer sig från att leva som man lär....

Sailor har fel. Det tanker

Sailor har fel. Det tanker rederi som avsågs var inte Alandia Tanker Co. Om minnet inte sviker var namnet Nordic Tanker etc och fartyget som senare övertogs av banken hette Fortuna eller något liknande. Dahlmans annars klockrena investeringskänsla slog nog fel denna gång och han fick nog ä öppna det egna lädret.

En genuint glädjande nyhet är att Svenska Akademien genom att välja in den finlandssvenska poeten Tua Forsström som medlem återställer ordningen från förr och återknyter de avklippta språkbanden mellan de två rikshalvorna.

Nya rön pekar på att insekternas biomassa minskar med 2,5 procent per år. I värsta fall kan 40 procent av alla arter dö ut under det här århundradet.

Att ersätta regnskog med palmoljeplantage är inte bra för miljön, men frågan om vi bör bojkotta palmoljan är trots det långt ifrån enkel att svara på.

Egendomligt är det hur suget efter modernitet går som en röd tråd genom alla diskussioner om bebyggelse i centrala Mariehamn. Så var det på stadsarkitekten Folke Wickströms tid och så är det för efterträdaren.

Även den åländska skolan kan dra nytta av tydligare regler och en mindre ängslighet i frågor om elevers rätt till studiero.

Vissa av reaktionerna på uppgörelsen om ett nytt ekonomiskt system för Åland slår nya bottenrekord i kunskap om självstyrelsen.

Skrinlägg förslaget om att låta 15-åringar köra riktiga bilar i upp till 60 kilometer i timmen. Säkerhetsriskerna för den omgivande trafiken är för stora.

Landskapsregeringen – uppbackad av ett enigt lagting – vägrade kompromissa ytterligare om självstyrelselagen och Ålands finansiering.
Det fick regeringen i Helsingfors, och de mäktiga tjänstemännen i Finansministeriet, att backa.
1–0 till självstyrelsen, och kanske en läxa att lära för framtiden.

Ömsen har gått ut med detaljerna kring sitt jätteprojekt i Mariehamns centrum, vilket innebär att hård press sätts på stadens politiker i arbetet med den nya delgeneralplanen.

Februari är årets kortaste månad, det vet vartenda skolbarn att månaden har 28 dagar. När det gäller att lämna yttranden om fyra lagar ger landskapsregeringen de åländska kommunerna en dryg månad för att avge remissutlåtanden om ändringar i sociallagen och den månaden är just februari.

Fotbollsklubben HJK:s anfallare Riku Riski blev känd internationellt när han i januari tackade nej till att delta i landslagslägret i Qatar. Han uteblev av etiska skäl, han ville hålla fast vid sina värderingar, och inte resa till ett land där tusentals migrantarbetare fått sätta livet till när de under omänskliga förhållanden byggt arenor för fotbolls-VM 2022.

Årets EU-val är återigen ett ödesval. Flera av de europeiska länderna skakas av inre strider, samtidigt som behovet av gränsöverskridande samarbete är större än någonsin.

Det pågår just ny ett högintressant spel om Ålands del i landskaps- och vårdreformen i Finland, där utgången framstår som synnerligen oviss.

Fler ledare