Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten.
I dag: Johan Dahlman, Järsöbo och pensionerad vd.

Kommentarer

Om så många ålänningar vill

Om så många ålänningar vill tillbaks till Åland efter studier , varför ger man då jobb till så många från ex Finland ? Och det är beslutsfattarna som måste stödja folk med idéer och entreprenörsanda. Titta på det senaste bråket mellan Rock Off och staden. Varför motarbeta , överhuvudtaget , folk som vill något ? Det är inte åländskt ! Tvärtom !

Några exempel:

Några exempel: stadsarkitekten Wigelius , har ej hört ett enda gott ord om henne , tvärtom . Socialchefen Lehtonen , som tyckte att det inte var socialens ansvar att ta hand om hemlösa.Polismästare Honkkala som har sökt fyra jobb ( inte fått ett enda ) för att komma bort från Åland. Så hur stabil är hon i sitt arbete. Körkkö, som blivit ovän med Trobergshemmets personal, påminner om förra Röda Kors chefen som kom på kant med alla. Heinonen, stadsdirektör som kämpar emot all utveckling . Vad har dessa personer gemensamt ? Alla kommer från Finland .Har någon som agenda att anställa folk därifrån ?

Hej Dahlman,

Hej Dahlman, Var inte du en av huvudägarna för ett tanker rederi som startade under 1990-talet men som slutade i konkursartat tillstånd. Det är nog ett betydligt större fiasko än vad Viking Line åstadkommit - det enda finländska passagerar rederi förutom Eckerölinjen som lyckats hålla sig flytande i en tuff konkurrenssituation. Ditt eviga spekulerande runt Viking och Eckerö och vad de borde ha gjort ter sig litet malplacerat efter dina egna rederimässiga fadäser.

I detta tanker bolag var

I detta tanker bolag var Johan inte involverad på något vis. Men däremot satt han i styrelsen på Eckerö som under hans tid där flaggade ut både M/S Eckerö och M/S Birka Paradise. Det gynnade ju mera den svenska arbetsmarknaden. Sensmoral i historien: man kan tydligen skriva och påstå vad som helst fastän man avböjer sig från att leva som man lär....

Sailor har fel. Det tanker

Sailor har fel. Det tanker rederi som avsågs var inte Alandia Tanker Co. Om minnet inte sviker var namnet Nordic Tanker etc och fartyget som senare övertogs av banken hette Fortuna eller något liknande. Dahlmans annars klockrena investeringskänsla slog nog fel denna gång och han fick nog ä öppna det egna lädret.

Man borde ställa frågor hur mycket det hela får kosta, hur finansieringen ska ske och hur det inverkar på underhållet av andra viktiga byggnadsminnen på Åland.

Det finns en hos delar av sittande regering som bara skapar onödiga låsningar.

Upphandlingen av trafiken på södra linjen var dåligt skött från början, den enda som inte verkar inse det är infrastrukturministern Mika Nordberg (MSÅ).

Säljägarna på Otterböte kom från nuvarande Polen. På samma sätt är vi alla som bor här i dag resultatet av vågor av invandring. Idén om ett monokulturellt Åland är lika falsk som bisarr.

Stipendieboenden för gästade konstnärer är en vinstaffär för alla inblandade. Åland ligger bra till med tre sådana boenden, men skulle kunna utveckla sitt artist in residence-system ytterligare.

Att Rederi Ab Eckerö säljer delar av sitt aktieinnehav i Alandia till Wiklöf Holding kan innebära att den omdebatterade hembudsklausulen försvinner på nästa bolagsstämma.

Sexuella trakasserier bland barn är mycket vanligare än man tror. Samtidigt är pornografin bara ett knapptryck bort.

Det finns från åländsk sida en både realistisk och nykter syn på det skärpta säkerhetsläget i Östersjön.

Debatten som förs om Ytternäs skolas beslut att ha mångkultur som tema i år visar att alla skolor borde följa efter.

Allt tyder på att mötet mellan försvarsministeriet och Åland var en framgång. Tyvärr såg ministern till att rubrikerna handlade om något annat.

”Turn on, tune in, drop out” - vilket ungefär betyder: tänd på, koppla upp dig mot alltet, slockna ut –den gamle drogromantikern Timothy Learys berömda ord beskriver ganska bra diskussionen inför den svenska valrörelsen och det allmänna debattklimatet på nätet.

#Metoo-rörelsen fungerade som en viktig ventil och helande kraft för många drabbade kvinnor, men om inte vittnesmålen får konsekvenser för förövarna kommer tyvärr övergreppen att fortsätta och debatten dö ut.

Det som behövs nu är politiskt mod att inse att den cementerade blockpolitiken har nått vägs ände.

Fler ledare