Man kan konstatera att Finland nu, efter riksdagsvalet, uppvisar samma politiska profil som många andra EU-länder. Valet står mellan vänsterliberala och nationalistiska partier och i många länder är det svårt att få ihop stabila regeringar. Tänk bara på de svenska våndorna denna vinter.

Kommentarer

Majoriteten av finländarna

Majoriteten av finländarna sade nu tydligt nej till mångkultur och mer invandring. De sade också väldigt tydligt att kommande mandatperiods viktigaste frågor är inte klimat och jämställdhetsfrågor utan det finns ett antal frågor som är viktigare. En majoritet av finländarna gav också ett rungande nej till grön skatteväxling med socialistiska förtecken. Vänstern gjorde ett uruselt val med tanke på förutsättningarna och det är lätt att förutspå vad som kommer att ske i nästa val då vänstern bara kommer att få igenom ytterst lite av sin politik under perioden. De måste sitta i en regering med antingen sannfinländarna eller samlingspartiet och samlingspartiet var mycket tydliga direkt efter valet. De kommer aldrig att släppa igenom politiken som vänstern gick till val på. Bara euforin lagt sig kommer vänstern att inse vilken oerhört knivig situation de befinner sig i.

Men snälla lilla vän...

Men snälla lilla vän... Socialdemokraterna vann valet. De gröna gick framåt. Vänsterförbundet gick framåt. Jo, sannfinnländarna, ledda av den för hets mot folkgrupp och brott mot griftefriden dömda Halla-Alo fick 17% av rösterna.... hur i fridens namn får du 17% till en majoritet?

Tycks vara känsligt på ÅT

Tycks vara känsligt på ÅT numera efter Igges utspel gällande kommentering. Bara för att man påpekar att Igge själv är dömd för för brott och idkat hets mot arvingar till tronen i en monarki inte alls så långt borta blir man censurerad... kan inte vara övertramp på nåt vis... fast det är väl klart att ifall Igge lyckats linda nya chefredaktören kring sitt lillfinger...

Du skriver, citat: ”Men

Du skriver, citat: ”Men snälla lilla vän” ... lilla vän – förvisso en måttangivelse, jo. Men oavsett Du åsyftar ledarskribenten B M-E, eller kommentatorn Observer – bästa högvälborne herr lagtingsman Mikael ”Igge” Holmberg – och oberoende av midjemått – Din storleksordning över lag, den framställer Du själv här och nu som sådan att Du i detta sammanhang framstår som på tok för ”kort i rocken”. I formalistiskt avseende, vill säga. I fysisk bemärkelse kan också måttet mellan marschkängor och så kallad hatthylla variera ganska så kraftigt. Och om samtliga måttangivelsers inbördes förhållande, gällande rocken, visar sig bli för svårt för konfektionsbutiken – ja, det får nog allt i sammanhanget betraktas som ett relativt lätt problem att komma tillrätta med, det – med hjälp av en gängse skräddare, helt enkelt. Förövrigt, vad gäller finska sossars segermarginal i riksdagsvalet – 0,2 procent – den marginalen torde ha en mera måttlig inverkan för ett socialistiskt övertagande av den politiska makten i riket.

Vem talar om sannfinländarna?

Vem talar om sannfinländarna? S fick 17 % och V fick 8 % och tillsammans fick de alltså 25 %. I Finland är alltså 75 % av partierna icke socialistiska och har helt andra prioriteringar än socialisterna. Med dessa förutsättningar skall Rinne bilda en regering och därtill få igenom sina vallöften. Det kommer naturligtvis inte att lyckas.

Reaktionerna på branden i Notre-Dame påminner oss om byggnadsverkens betydelse för vår gemensamma självbild. Att sörja förlusten av historiska skatter är en nyttig övning i att vara människa.

Spänningen uteblev när de åländska väljarna hade sagt sitt. Som förväntat blev listan med Mats Löfström och Johan Ehn de klara vinnarna. Övriga kandidater hade inte mycket att sätta emot och valet var redan avgjort när förhandsrösterna presenterades.

Valdagen närmar sig och i morgon söndag är det dags att välja Ålands representant till den finländska riksdagen. Riksdagsledamoten kan och ska påverka den finländska politiken i en för Åland positiv riktning. Du väljer vem du tycker är bäst lämpad för uppdraget.

Den nya psykiatriutredningen kan bli en god grund för brådskande reformer.

Att sänka den högsta tillåtna hastigheten till 50 kilometer i timmen löser inte det grundläggande feltänket bakom de så kallade traktorbilarna för 15-åringar.
Remissvaren pekar på en rad andra problem.

Den pågående processen i Högsta förvaltningsdomstolen gällande Gustaf Widéns mark på Föglö visar att äganderätten inte är av primärt intresse för landskapsregeringen. Både lagstiftningen och dess uttolkning behöver förändras för att en långsiktig förvaltning av mark ska möjliggöras.

Vattnet, denna ädelåländska naturtillgång, mår inte bra. Statusen för det ekologiska läget ligger på en måttlig nivå i mellan- och ytterskärgården medan situationen i innerskärgården är otillfredsställande, enligt en ny undersökning.

Frågan om fördelningen av samfundsskatterna och tvisten mellan landskapsregeringen och Jomala kommun är mer än juridik. Mariehamn har fått andras pengar och landskapsregeringen förefaller inte vilja ta tag i problemet. Detta samtidigt som gemene Jomalabo står ensam kvar med Svarte Petter. En Svarte Petter som bär med sig en betydande risk för högre skatter.

Årets Kastelholmssamtal kretsade kring det angelägna problemet med att politiska meningsmotståndare blir allt sämre på att förstå varandra.
Synd att ingen sådan bjöds in till panelen.

Är det något som väcker debatt så är det skärgårdstrafiken. Alla har åsikter om och hur den ska läggas upp och diskussionen fastnar ofta i teknik och tekniska lösningar. Detta samtidigt som den stora frågan om den åländska skärgårdens framtid lyser med sin frånvaro.

Åland behöver omedelbart en ny, starkare och tydligare, djurskyddslag som gör det lättare att omhänderta djur som far illa och som ger ÅMHM rätt att utfärda djurhållningsförbud. Fler djur ska inte behöva dö av svält.

När förändringens vindar blåser starkt och politiska löften avlöser varandra är det viktigt att komma ihåg vad som har byggt upp vårt samhälle, nämligen sparande och företagande. Konservatismen erbjuder en syn på samhället som både bevarar det goda och samtidigt bejakar genomtänkta förändringar.

Den här veckan inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet och den politiska temperaturen stiger. Sedan regeringen Sipilä gick i väggen ges det signaler om att en annan politisk väg måste sökas för att komma framåt. Men för att komma dit måste väljarna säga sitt och låt oss hoppas att valresultatet blir tydligt så vi slipper pinsam kohandel om viktiga vägval.

Fler ledare