Man kan konstatera att Finland nu, efter riksdagsvalet, uppvisar samma politiska profil som många andra EU-länder. Valet står mellan vänsterliberala och nationalistiska partier och i många länder är det svårt att få ihop stabila regeringar. Tänk bara på de svenska våndorna denna vinter.

Kommentarer

Majoriteten av finländarna

Majoriteten av finländarna sade nu tydligt nej till mångkultur och mer invandring. De sade också väldigt tydligt att kommande mandatperiods viktigaste frågor är inte klimat och jämställdhetsfrågor utan det finns ett antal frågor som är viktigare. En majoritet av finländarna gav också ett rungande nej till grön skatteväxling med socialistiska förtecken. Vänstern gjorde ett uruselt val med tanke på förutsättningarna och det är lätt att förutspå vad som kommer att ske i nästa val då vänstern bara kommer att få igenom ytterst lite av sin politik under perioden. De måste sitta i en regering med antingen sannfinländarna eller samlingspartiet och samlingspartiet var mycket tydliga direkt efter valet. De kommer aldrig att släppa igenom politiken som vänstern gick till val på. Bara euforin lagt sig kommer vänstern att inse vilken oerhört knivig situation de befinner sig i.

Men snälla lilla vän...

Men snälla lilla vän... Socialdemokraterna vann valet. De gröna gick framåt. Vänsterförbundet gick framåt. Jo, sannfinnländarna, ledda av den för hets mot folkgrupp och brott mot griftefriden dömda Halla-Alo fick 17% av rösterna.... hur i fridens namn får du 17% till en majoritet?

Tycks vara känsligt på ÅT

Tycks vara känsligt på ÅT numera efter Igges utspel gällande kommentering. Bara för att man påpekar att Igge själv är dömd för för brott och idkat hets mot arvingar till tronen i en monarki inte alls så långt borta blir man censurerad... kan inte vara övertramp på nåt vis... fast det är väl klart att ifall Igge lyckats linda nya chefredaktören kring sitt lillfinger...

Du skriver, citat: ”Men

Du skriver, citat: ”Men snälla lilla vän” ... lilla vän – förvisso en måttangivelse, jo. Men oavsett Du åsyftar ledarskribenten B M-E, eller kommentatorn Observer – bästa högvälborne herr lagtingsman Mikael ”Igge” Holmberg – och oberoende av midjemått – Din storleksordning över lag, den framställer Du själv här och nu som sådan att Du i detta sammanhang framstår som på tok för ”kort i rocken”. I formalistiskt avseende, vill säga. I fysisk bemärkelse kan också måttet mellan marschkängor och så kallad hatthylla variera ganska så kraftigt. Och om samtliga måttangivelsers inbördes förhållande, gällande rocken, visar sig bli för svårt för konfektionsbutiken – ja, det får nog allt i sammanhanget betraktas som ett relativt lätt problem att komma tillrätta med, det – med hjälp av en gängse skräddare, helt enkelt. Förövrigt, vad gäller finska sossars segermarginal i riksdagsvalet – 0,2 procent – den marginalen torde ha en mera måttlig inverkan för ett socialistiskt övertagande av den politiska makten i riket.

Vem talar om sannfinländarna?

Vem talar om sannfinländarna? S fick 17 % och V fick 8 % och tillsammans fick de alltså 25 %. I Finland är alltså 75 % av partierna icke socialistiska och har helt andra prioriteringar än socialisterna. Med dessa förutsättningar skall Rinne bilda en regering och därtill få igenom sina vallöften. Det kommer naturligtvis inte att lyckas.

En långsiktigt hållbar miljö- och klimatpolitik måste –liksom andra strategier –beakta en mångfald av politiska intressen.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Karl Nordlund, tf räddningschef i Mariehamn

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. I dag: Emilia Ekström, jordbrukare i Jomala.

Kaj Grüssners gästledare i Ålandstidningen i onsdags har rivit upp många känslor. Därmed var det en särdeles lyckad ledare, oavsett vad man tycker om innehållet.

Antalet arbetsplatser inom det offentliga har ökat markant på Åland under 2000-talet. Det gör att finansieringen av den offentliga servicen sätts under press. Att inte frågan diskuterats mer bland de åländska politikerna är direkt underligt.

Tack vare Pafs guldregn över de åländska föreningarna blommar det åländska kulturlivet på bredden. Men det saknas en framsynt och djärv kulturpolitik. Kulturen debatteras inte ens i lagtinget.

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. I dag: Kaj Grüssner.

Nationaldagar i Norden infaller ofta på försommaren. Norges 17 maj, Sveriges den 6 juni och vår egen självstyrelsedag den 9 juni. Det gör att de här dagarna får en vacker ram av blommor och försommargrönska. Finlands nationaldag den 6 december har en annan, mer högtidlig karaktär.

Politiker och tjänstemän behöver inte tycka likadant, men tjänstemännen ska inte ha en egen politisk agenda. Det är politikernas uppgift att fatta övergripande beslut, och tjänstemännens förslag ska inte motarbeta dessa.

När vi i morgon firar Ålands självstyrelse är det en viktig påminnelse för oss alla om möjligheterna som givits oss genom självstyrelsen. Möjligheter att själva bestämma över hur vi vill utforma vårt samhälle.

Att Åland tar plats och för sin talan även utanför Åland är viktigt. Det är viktigt för vår självstyrelse och självbild att ta vår rättmätiga plats. Därför är självstyrelsepolitiska nämndens besked om Stockholmskontoret välkommet.

Svenska folkpartiets Thomas Blomqvist, 54 år från Raseborg blir Finlands nya jämställdhetsminister. Han har en del att ta tag i, enligt jämställdshetsombudsmannens berättelse om jämställdhetsläget 2018, som just överlämnats till riksdagen.

Gårdagens glädjande artikel om de tre ungdomarna som startat glasskiosk i Lemland kombinerar två av de mest somriga fenomenen av alla, nämligen sommarjobb och glasskiosker.

Fler ledare