För några år sedan var det få som trodde att världen på allvar kunde ställa om till förnyelsebara energikällor, men just nu är det precis vad som håller på att hända.

Kommentarer

Vad roligt att du också såg

Vad roligt att du också såg på TV igår. En bra sammanfattning av programmet. Du glömde att nämna att även Saudiarabien ställer om. ”Om man räknar bort alla former av subventioner är de billigaste energiformerna i både USA och de flesta andra länder av världen just nu solenergi och vindkraft. Detta enligt investmenbanken Lazard”. Njaa detta missförstod du. Detta gäller i delar av USA då de bara satsat på vindkraft. Det måste blåsa serru. Gällande solkraft så talade man om Indien, Kina och arabvärlden. Det är enbart där man kommit upp i storskalighet och priset för solenergi är billigare än kol. Tysklands roll som lok och pådrivande nämndes men Tysklands övergång finansierades med subventioner. Men du missade en stor point. Varför har hänt den senaste tiden? Var är problemet med förnyelsebar energi? Jo Fredrik den går inte att lagra. Vad betyder det? Jo att man det vara svårt att ha en stad att lysa hela natten. Detta håller på att lösas via främst Teslas utveckling av batterier som kan lagra förnyelsebar energi. Detta leder också till en revolution på bilmarknaden.

Man kan lägga till att priset

Man kan lägga till att priset på solpaneler följer vad USA upptäckte när de byggde bombplan under andra världskriget. Varje dubblering ger en 20% kostnadsbesparing. Det andra jämfört med det första, det fjärde jämfört med det andra osv. Bättre en vanligt Fredrik men.....

Åländska barn är mer aktiva på nätet än någonsin. Nu gäller det för vuxna i deras närhet att hänga med i svängarna. Bara genom att öka vår egen kunskap på området kan vi hjälpa barnen att orientera sig tryggt på nätet.

I dag startar kampanjen läskonditionspasset – ett utmärkt och lustfyllt tillfälle att träna såväl hjärna som kropp. Läsning i kombination med motion är rena mirakelhälsokuren –och helt gratis.

Privatiseringen har hittills inneburit en bra skärgårdstrafik till lägre kostnader, men riskerar privatiseringen att gå ut över verksamhetens långsiktighet?

Ålands demilitarisering är en nagel i ögat på militära strateger och vårt läge i Östersjön gör hela området intressant. När man åter talar om ökad militär aktivitet i Östersjön så kommer frågan om vår ögrupp garanterat åter upp.

Regeringen visar ett stort engagemang för kommunkartor och broar. Finns samma driv också för den nya självstyrelselagen?

År 1776 visade den brittiske ekonomen Adam Smith att arbetsfördelning skapar stora samhällsvinster. 241 år senare har budskapet fortfarande inte gått hem hos Moderat samling för Åland.

Många politiker och myndigheter anstränger sig i dag för att vara normkritiska. Den pågående debatten om tysthetsnormen på svenska bibliotek visar att det kan slå fel.

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien väcker intressanta frågor om separatism. Utfallet kommer att få stora konsekvenser för hela Europa.

Många av de problem som kantat Fifax verksamhet hade inte uppstått med en bättre planering av industriverksamheten på Åland.

Märkligt är det hur lätt frågor om natur och bevarade skönhetsvärden viftas undan i det politiska beslutsfattandet.

Regeringen presenterar en analys som på avgörande punkter strider mot den egna politiken.

Varför är finlandssvenska medier så måna om att skapa en konflikt mellan Åland och Finland som inte existerar?

Talmannens sätt att sköta relationen till presidenten har väckt erkänsla även inom oppositionen. Man har överlag menat att han hanterat kontakten sakligt och skickligt.

Fler ledare