Var försiktig med att låta dagsaktuella åsikter sätta agendan för godkänd kultur.
Censur gör oss ofrånkomligen dummare.

Kommentarer

DAGSAKTUELL CENSUR VID

DAGSAKTUELL CENSUR VID KONSTMUSEET DÖDAR ÅLÄNDSK AMATÖRKONST ! Märkligt förhållningssätt man har vi Ålands Konstförening vid val av utställare. De liknar mer ett snobberi än en verksamhet där åländska konstnärer skall få möjlighet att ställa ut sin konst. Visst tycker man att "eliten" inom Konstföreningen skall ha möjlighet men inte amatörer, som idag utgör merparten av medlemmarna i föreningen och som inte får tillträde i landskapets konstmuseum. Märkligt och synd om alla hundratals "amatörmålare" som är aktiva på Åland. Frågor som man funderar över är, Vem bestämmer vem/vilka som skall få ställa ut i konstmuseet ? Politiker ? Tjänstemän ? Kulturbyrån ? Fundera om nu och släpp till utrymme till en vår- eller höstutställning med möjlighet även för de åländska "amatörerna" att få ställa ut. Till sist, vad är bra konst i förhållande till proffs och amatörer ? Svara på det den som kan...

Så länge säkerhetsfrågorna inte är lösta och vi inte haft en grundlig offentlig genomlysning av hela förslaget bör det stoppas.

EU:s nya fiskekvoter innebär inte den begränsning av torskfisket i östra Östersjön som det rejält ansträngda torskbeståndet hade behövt.

Att göra det enklare och billigare att bygga i Mariehamns centrum bör ha hög prioritet, men om staden växer måste även antalet parkeringsplatser göra det. Frågan blir då vems ansvar det är att bygga dem.

Flickorna är vår framtid. Därför är det bra med jippon som den internationella flickdagen den 11 oktober som firas för att lyfta de problem som möter flickor i vår värld.

Det går att minska utsläppen tillräckligt för att stoppa klimatförändringen, men då krävs en mycket snabb teknologisk utveckling inom miljöområdet.

Landskapsregeringen har beslutat att klassa om samtliga 150 flaskor vrakchampagne från livsmedel till museiföremål, vilket i praktiken betyder att man vaskar världens dyraste champagne.

När soldater medvetet och på order begår övergrepp är det för att visa motparten vad de kan göra utan att någon kan hindra dem.

Finland är tredje bäst i världen på att skapa de politiska förutsättningarna för att motverka ekonomisk ojämlikhet. Det visar hjälporganisationen Oxfams nya rapport.
Stabila demokratiska samhällen ligger i topp.

Det är trist att det inte blir någon ny självstyreslelag den här gången, men det är helt rätt att inte baxa igenom en halvmesyr.

Om människor upplever läget som hopplöst kanske de drabbas av klimatångest och bryr sig ännu mindre och tänker det är för sent. Det är fel väg att gå, det går att förbättra i liten skala.

Ålands framtid kan gå mot ett historiskt svagt valresultat nästa år, vilket inte minst innebär en chans för Centern att återigen blir största parti i lagtinget.

Det har blivit en etablerad sanning att åländska ungdomar dricker mindre alkohol, men har en sådan åsikt verkligen stöd i statistiken?

Axel Jonsson har, trots sin ungdom, har gjort ett bra jobb som politiker och opinionsbildare. Han är en god debattör och han undviker hätskhet och talar i resonabla termer utan att ge avkall på skärpa.

Fler ledare