Var försiktig med att låta dagsaktuella åsikter sätta agendan för godkänd kultur.
Censur gör oss ofrånkomligen dummare.

Kommentarer

DAGSAKTUELL CENSUR VID

DAGSAKTUELL CENSUR VID KONSTMUSEET DÖDAR ÅLÄNDSK AMATÖRKONST ! Märkligt förhållningssätt man har vi Ålands Konstförening vid val av utställare. De liknar mer ett snobberi än en verksamhet där åländska konstnärer skall få möjlighet att ställa ut sin konst. Visst tycker man att "eliten" inom Konstföreningen skall ha möjlighet men inte amatörer, som idag utgör merparten av medlemmarna i föreningen och som inte får tillträde i landskapets konstmuseum. Märkligt och synd om alla hundratals "amatörmålare" som är aktiva på Åland. Frågor som man funderar över är, Vem bestämmer vem/vilka som skall få ställa ut i konstmuseet ? Politiker ? Tjänstemän ? Kulturbyrån ? Fundera om nu och släpp till utrymme till en vår- eller höstutställning med möjlighet även för de åländska "amatörerna" att få ställa ut. Till sist, vad är bra konst i förhållande till proffs och amatörer ? Svara på det den som kan...

Åland har alla möjligheter att bli en framstående it-nation men vi har inte tagit steget. Vi behöver ett samhällskontrakt där alla strävar åt samma håll. Allt från skolor till näringsliv.

När invånarna själva får ranka hur nöjda och lyckliga de är med livet hamnar Finland i topp. Det visar FN:s nya rapport World Happiness.
Vad är det vi gör så rätt?

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius utmanar gränserna för hur en tjänsteman får uttrycka sig, men på samma gång är vi alltid i behov av människor som inte är rädda för att säga sanningen.

Vem vinner och vem kanske till och med försvinner i det stundande riksdagsvalet? Och hur kan en kommande regering i Helsingfors se ut, en regering som de åländska politikerna ska förhålla sig till?

Då var det åländska startfältet inför riksdagsvalet klart. Ett startfält med goda kandidater och där utgången kanske är säkrare än någonsin.

Om det nya vindkraftstödet blir verklighet gynnar det både näringslivet och miljön, utan att notan för skattebetalarna behöver bli speciellt stor.

Åland ska vara ett öppet samhälle. Ett samhälle som inte stänger ute kompetens och inte stänger dörrar för sina egna medborgare. Att ställa finska behörighetskrav inom socialvården på Åland är därför djupt olyckligt.

I måndags klubbade en nästa tom riksdag lagpaketet som ger underrättelsetjänsterna utökade möjligheter att avlyssna medborgarna.

Bland fjolårets nyord hittar man ”flygskam” och ”klimatångest”. Båda två indikerar att fenomen relaterade till klimatet skapar både ångest och skam – frågan är om det inverkar på klimatfrågorna.

Att den Europeiska centralbanken (ECB) skjuter upp sin planerade räntehöjning och inför nya stöd för banksektorn är ett illavarslande tecken för den europeiska ekonomin.

Sagan om det framgångsrika Åland lever fortsättningsvis kvar, men är det faktiskt en korrekt bild?

Enväldigt meddelade Juha Sipilä i går att regeringen avgår. Var står nu de åländska frågorna som landskapsregeringen förhandlat fram med sittande regering i Helsingfors?

Ålands synlighet måste stärkas. Det handlar om identitet men lika mycket om att få potentiella samarbetspartners att få upp ögonen för landskapet. Vi har mycket att vinna på att stärka bilden av oss själva utanför Ålands gränser.

Fler ledare