Var försiktig med att låta dagsaktuella åsikter sätta agendan för godkänd kultur.
Censur gör oss ofrånkomligen dummare.

Kommentarer

DAGSAKTUELL CENSUR VID

DAGSAKTUELL CENSUR VID KONSTMUSEET DÖDAR ÅLÄNDSK AMATÖRKONST ! Märkligt förhållningssätt man har vi Ålands Konstförening vid val av utställare. De liknar mer ett snobberi än en verksamhet där åländska konstnärer skall få möjlighet att ställa ut sin konst. Visst tycker man att "eliten" inom Konstföreningen skall ha möjlighet men inte amatörer, som idag utgör merparten av medlemmarna i föreningen och som inte får tillträde i landskapets konstmuseum. Märkligt och synd om alla hundratals "amatörmålare" som är aktiva på Åland. Frågor som man funderar över är, Vem bestämmer vem/vilka som skall få ställa ut i konstmuseet ? Politiker ? Tjänstemän ? Kulturbyrån ? Fundera om nu och släpp till utrymme till en vår- eller höstutställning med möjlighet även för de åländska "amatörerna" att få ställa ut. Till sist, vad är bra konst i förhållande till proffs och amatörer ? Svara på det den som kan...

I grund och botten är satsningen på att lansera Åland som Finlands Toscana positiv, men vi måste vara ärliga med att vi har många svagheter som står i vägen för att vi ska bli en matdestination att räkna med.

Under devisen En marche (”På väg”) skapades bilden av Emmanuel Macron som ett alternativ till det franska etablissemanget. De som röstade för Macron i presidentvalet fjol hade lyssnat på hans tal om att han som skulle förändra Frankrike. Nu är fransmännen åter på marsch - men som protest mot Macron.

I dag kommer Lucia med sitt efterlängtade ljus och en välbehövlig påminnelse om att det är bättre att bjuda varandra på glögg och lussebullar, än att strida om vem som äger jultomten.

Det är olyckligt att koppla ihop landskapsregeringens skatteavdrag med fattigdom, frågorna har absolut inget med varandra att göra.

Ensamhet påverkar vår hälsa på flera olika sätt. En finländsk vetenskaplig undersökning visar på en stark koppling mellan ensamhet och isolering och ökad risk att dö i cancer. Men i ensamhetens spår kommer också ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och depression.

Det FN-ramverk som var tänkt att innebära en mer human global migrationspolitik har i stället blivit ett tecken på hur starka de extrema åsikterna om flyktingar och deras rättigheter vuxit sig på bara några år.

Det behövs mer fakta och mindre känslor i debatten om var Mariehamns energi ska placeras.

En rapport om hur våra matvanor ger utslag på klimatet presenterades i veckan och den är gjord av forskaren Vilma Sandström. Hennes siffror, som berör hela EU, ställer många av våra föreställningar på huvudet.

De autonoma fartygen är snart här och de lär förändra Ålands viktigaste bransch i grunden.

Alla röster behövs i en balanserad debatt, så väl unga som gamla, kvinnor som män.

Vi har den gångna veckan återigen påmints om hur många människor det finns på Åland som för en imponerande kamp mot den mest skrämmande av sjukdomar.

Om ålänningar vill spela på Lotto är det klart att de ska få göra det, men hur mycket energi är det rimligt att lägga ner på att få tillbaka Veikkaus till Åland?

En generösare familje- och invandringspolitik behövs när Finlands befolkning blir äldre och krymper.

Fler ledare