Paf gynnas av att Sverige inför spellicenser. Men klarar man av att hänga med i den kapprustning som just nu pågår och fixar man konkurrensen från ett privatiserat Svenska spel?

Kommentarer

Inom en tid kommer säkerligen

Inom en tid kommer säkerligen Finland att följa efter. Och nej, Paf har under många år satsat på att marknadsföra att man tar ett spelansvar men i praktiken inte gjort något konkret. "Att de Maltabaserade bolagen efter 2019 måste börja betala skatt samt ägna sig åt både ansvarsfullt spelande och ansvarsfull marknadsföring innebär en stor chans för Paf att knipa marknadsandelar". Mycket konstigt påstående. Måste avses att övriga spelbolag inte sysslat med ansvarsfull marknadsföring i så fall. Måste ärligt säga att detta vet jag inget om. Eftersom Paf tillhör de minst förmånliga på marknaden kommer de att bli utkonkurrerade, eftersom spelarna överlag är rätt insatta på odds och återbetalningsprocenter, om de inte rättar sig i ledet. Odds är lika med pris och få konsumenter betalar mer för en exakt likadan produkt om de enkelt kan välja det billigare alternativet. När de utländska bolagen får licens i Sverige blir det exakt lika enkelt att välja dem som Paf och inom kort kommer detta också att gälla på den finska marknaden. Allt detta kommer att innebära att konkurrensen ytterligare hårdnar då även vardagsspelarna enkelt kan välja från ett smörgårdsbord av spelbolag.

Många av mina kommentarer

Många av mina kommentarer bygger på fakta. Denna kommentar bygger mer tyckande, sant. Det är däremot välkänt att "proffs" spelarna inom exempelvis poker inte väljer PAF som första alternativ. Orsakerna är många men det handlar om omsättning och potter. I framtiden kan vardagsspelarna i Sverige enkelt välja vilket spelbolag som helst. Det är fullständigt självklart att detta leder till hårdare konkurrens. Du har säkert också noterat vilka enorma satsningar dessa bolag gör på marknadsföring. Mycket av denna marknadsföring sker på det dyraste mediet, TV. Detta är en bransch som följer den klassiska frasen, syns du inte så finns du inte. För att PAF skall lyckas på den svenska marknaden måste de högst antagligen marknadsföra sig lika aggressivt som övriga bolag. Detta kostar mycket pengar och risken är denna marknadsföring leder till högre kostnader än intäkter. På kort sikt? Alldeles säkert. På långs sikt? Det vet nog ingen. Jag antar att dessa frågor upptar mycket tid för PAFs ledning för tillfället. Den öppnade svenska marknaden innebär nya möjligheter förknippade med stora risker. Tror ni champagnekorkarna flög runt på PAF efter beslutet? Njaa men viss optimism

Uppgifterna om att Paf skulle

Uppgifterna om att Paf skulle vara mindre förmånligt för kunderna stämmer inte. Vi har samma återbetalningsprocent som våra internationella konkurrenter. Till stor del har vi samma leverantörer av spel online som våra konkurrenter och därmed samma återbetalning. Exempelvis våra spelautomater på nätet har en återbetalning som ligger runt 97%. Slumpmässigheten och återbetalningsprocenten i våra spel kontrolleras årligen av det oberoende kontrollorganet eCOGRA. Ville bara påpeka det så att den felaktiga uppgiften i ledaren inte börjar spridas som en sanning. /Anders Sims, kommunikationsdirektör på Paf

Allt fler kunder väljer bort engångsplastpåsar till förmån för återanvändbara kassar av textil eller papper.
Informationskampanjerna fungerar. Vi kan minska plastberget.

Åland har inte varit jätteframgångsrikt på att locka hit turister de senaste åren, men att tala om en bransch i kris är överdrivet. Det är också fel att skylla på Visit Åland för de uteblivna besöken.

Samma fara lurar också på de historierevisionister som försöker skriva om Ålandsrörelsens historia och fästa vikt vid detaljer som hittills varit just detaljer.

En berättigad fråga är varför statsåklagaren inte också prövar ansvaret hos Björn Wahlroos och Casper von Koskulls Nordea.

Mycket tyder på att kortruttsprojektet på västra Föglö är en dålig investering för hela Åland.

Slutligen är det dags för domstolen att avgöra Pafs ansvar i förskingringshärvan. Ett tydligt besked om det landskapsägda bolagets ansvar är nödvändigt för att kunna gå vidare.

Två profilfrågor för regeringen underkänns nu. Frågan är om paradfrågan nummer ett är bättre genomarbetad.

Det är bra att engagemanget för hållbarhet är stort bland de åländska företagen, men det får inte bli för mycket fokus på symbolhandlingar och rapportskrivande.

Intressant blir det att se om årets orkansäsong för med sig en mer nyanserad syn på klimatfrågorna. Det skulle i så fall vara en välkommen bieffekt.

Åländsk demokrati har gjort en intressant ideologisk resa från främlingsfientlighet till drogliberalism.

Få åtgärder har fått så mycket kritik som driftsprivatiseringen av skärgårdstrafiken, men hittills har den varit en stor framgång.

Landskapets finansiella situation är förhoppningsvis på väg mot det bättre. Men utvecklingen bryts sannolikt snabbt om man nu lindrar sparplanerna.

Via flödena på sociala medier översköljs vi av information, lögner och trams i en salig blandning.
Ett pågående forskningsprojekt lär unga källkritik på nolltid.

Fler ledare