Arbetslösheten är rekordlåg och de åländska företagen ser mer positivt på framtiden än på flera år. Trots detta finns det mycket som pekar på att sämre tider kan vänta runt hörnet. Är landskapsregeringen beredd på att vidta stimulansåtgärder i fall så skulle ske?

Kommentarer

köpkrat = Värdet av en valuta

köpkrat = Värdet av en valuta uttryckt genom den mängd varor och tjänster som en enhet pengar kan köpa. Köpkraften påverkas mycket av valutakurs och tillverkningskostnader. Det har ekonomie doktorn tydligen glömt. Alla anseda ekonomer anses att det inte går att stimulera köpkraften i ett land längre och det är bättre att låta bli. Effekten uteblir på grund av import och de två ovannämnda faktorerna som mig veterligen inte regeringen kan påverka. En lågkonjunktur innebär att företagen säljer mindre produkter och således behöver mindre personal. Hur tänker doktorn att en Åländsk skattesänkning gör att Lundkist rederierna, Viking Line, Eckerö Line, Ålandsbanken osv säljer mer och att Åland såtillvida undviker en lågkonjunktur. Ett synnerligen obegåvad analys, som vanligt måste jag tillstå.

"Det är också välkommet att

"Det är också välkommet att ECB slutar subventionera i synnerhet de sydeuropeiska staternas skuldsättning på pensionsspararnas bekostnad". Denna måste du bara förklara för den är alldeles för briljant för att släppas. Roligt att få veta att aktiekurserna påverkas negativt av räntan. Doktorn blandade nog med obligationer. Fastighetsaktier och dagligvaror påverkas negativt av en höjd ränta. Ex bankerna skulle antagligen må bra av en räntehöjning. De flesta branscher påverkas inte så länge vi inte talar om extremränta. Banklån ja, en familj med lån 250 000 betalar 2500 i ränta då räntan är 1%. 7500 då räntan är 3% så Geta bör sänka kommunalskatten med 5000 euro per familj eller gäller detta bara för de som har lån doktorn? Kul att du anser att det är regeringen som ansvarar över kommunalskatten. Ingen regering i världen tänker och handlar utifrån doktorns premisser för de är på gymnasienivå. Älskar slutklämmen om regeringen tänkt på.... nu när de bara tänker på kortrutt och kommunsammanslagning. Doktorn har inte förstått att detta är de två största reformerna under modern tid kopplade ekonomi...med tanke på att förbereda sig för en lågkonjunktur.

Ledaren går rakt in på en

Ledaren går rakt in på en toppplacering på skämslistan. Klar etta är fortfarande ledaren som behandlar alla fördelar av att Mariehamsstad lånar ut pengar till hamnbolaget och hur man hittat på en money mashine som gör stadens invånare förmögna.

Tack, Fredrik Rosenqvist! En

Tack, Fredrik Rosenqvist! En så ansträngande arbetsbörda som Landskapsregeringen (LR) nu verkar ha, med just sin fördelning av gracerna mellan kortrutt och kommunbestyr ... ja, frågan är om det inte är hög tid att LR unnar sig en avstressande picknick uti det gröna. Där finns emellertid risken för upptäckt av åtminstone synbart betydligt tydligare arbetsuppgifter. En bokstavligen ”grön” rastplats att packa upp kaffekorgen på, den finns invid ett ”vattendrag” från landskapets fiskyngelstation i Guttorp. Ett vattendrag berikat av både fiskmat och folk-avföring. Huvudsaken med den ”grönheten” är tydligen att ”Lumparns vänner”, liksom – i sin storsinthet inte utser någon som helst syndabock – åtminstone inte inom LR! En alternativ picknick-plats i fråga finns i skuggan av en osedvanligt ”pittoresk” ladugård ett stenkast ifrån Ålands Folkhögskola, inom vars väggar våra förfäders omsorg ledde till att vi ålänningar överlag – folkviljan att tillhöra Sverige till trots – liksom ”fick” allas vår självstyrelse! Dess innebörd tycks dock ha gått våra nuvarande makthavare spårlöst förbi. Förövrigt, hur kunde vi annars ha blivit ”begåvade” med allas vår fru ”kommunminister”?

Har du aktier i Ålansbanken

Har du aktier i Ålansbanken så sälj illa kvickt då diktorn säger att de sjunker då räntan stiger. Tänk också på ekonomiska muskler, fetare lönecheck, plånboksfrågor, fetare lönekuvert. Tjafs men se till språket. Hör hemma i en serietidning inte i tidningsledare. Säkert jag som är gammalmodig med detta språk används inte i DI, DN eller Svenska dagsbladet. Men ni vet alla var ni hittar uttrycken, i de svenska kvällstidningarna.

”Diktorn”, bör också den

”Diktorn”, bör också den företeelsen månne beaktas som ett både bankmanna- och ett politiskt stordåd? Synonym för en stort oanad auktoritet, liksom? Hur som helst med den saken – ingen debattör överhuvudtaget ... telefonledes i bussen, eller inte ... torde kunna överträffa Findus-fenomenets varken verbala struktureringskonst eller ”flyt” i bokstavsflödet. Dessutom verkar ”man” ha skapat sitt krypteringsprogram helt och hållet för egen hand!

Må så vara men findus har

Må så vara men findus har grundläggande kunskaper i ekonomi. Varje redaktion med självaktning och professionalism bör vid varje redaktionsmöte noggrannt analysera sakfel och fundera ut hur man kan förhindra att de sker i framtiden. Korrekturläsning med inriktning på innehåll verkar inte förekomma. Crosskey bidrog possitivt till Ålandsbanken resultat. Deras intäkter steg med.... hoppsan det säger inget för deras kostnader kan ha stiget mer än intäkterna. Det glömde doktorn men vaa fan inte är det så noga. Sålde de mer kan man GiSSA att de bidrog possitivt.

Findus-fenomenet, citat: "Må

Findus-fenomenet, citat: "Må så vara men findus har grundläggande kunskaper i ekonomi", citat slut. Vad är månne det som; "Må så vara ..."? Men i övrigt, så rätt Du har angående de fenomenalt grundläggande kunskaper i ekonomi som Finus-fenomenet besitter ... de är nog inte av denna världen de, nej!

Åländska barn är mer aktiva på nätet än någonsin. Nu gäller det för vuxna i deras närhet att hänga med i svängarna. Bara genom att öka vår egen kunskap på området kan vi hjälpa barnen att orientera sig tryggt på nätet.

I dag startar kampanjen läskonditionspasset – ett utmärkt och lustfyllt tillfälle att träna såväl hjärna som kropp. Läsning i kombination med motion är rena mirakelhälsokuren –och helt gratis.

Privatiseringen har hittills inneburit en bra skärgårdstrafik till lägre kostnader, men riskerar privatiseringen att gå ut över verksamhetens långsiktighet?

Ålands demilitarisering är en nagel i ögat på militära strateger och vårt läge i Östersjön gör hela området intressant. När man åter talar om ökad militär aktivitet i Östersjön så kommer frågan om vår ögrupp garanterat åter upp.

Regeringen visar ett stort engagemang för kommunkartor och broar. Finns samma driv också för den nya självstyrelselagen?

År 1776 visade den brittiske ekonomen Adam Smith att arbetsfördelning skapar stora samhällsvinster. 241 år senare har budskapet fortfarande inte gått hem hos Moderat samling för Åland.

Många politiker och myndigheter anstränger sig i dag för att vara normkritiska. Den pågående debatten om tysthetsnormen på svenska bibliotek visar att det kan slå fel.

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien väcker intressanta frågor om separatism. Utfallet kommer att få stora konsekvenser för hela Europa.

Många av de problem som kantat Fifax verksamhet hade inte uppstått med en bättre planering av industriverksamheten på Åland.

Märkligt är det hur lätt frågor om natur och bevarade skönhetsvärden viftas undan i det politiska beslutsfattandet.

Regeringen presenterar en analys som på avgörande punkter strider mot den egna politiken.

Varför är finlandssvenska medier så måna om att skapa en konflikt mellan Åland och Finland som inte existerar?

Talmannens sätt att sköta relationen till presidenten har väckt erkänsla även inom oppositionen. Man har överlag menat att han hanterat kontakten sakligt och skickligt.

Fler ledare