Hur många som satsade på Allras fonder nöjer sig med att få Ålandsbankens fonder i utbyte? Frågan är avgörande för om Ålandsbanken gjort en bra affär när man nu tar över Allras pensionsfonder.

Kommentarer

Ett vedertaget förfarande när

Ett vedertaget förfarande när ett bolag tar över ett annat bolags fonder är att man delar på förvaltningsarvodet över en period. 1.3 miljarder i förvaltat kapital * 0.5 % i nettoarvode ger 6.5 miljoner. Kom ihåg att det i princip inte är dyrare att förvalta en stor fond jämfört med en liten fond. För Ålandsbankens nuvarande ägare är det dock negativt med denna sammanslagning om inte avgifterna sänks. Det finns inte en enda positiv sak. Det är mycket svårare att aktivt förvalta en stor fond då man måste förkasta vissa goda investeringsmöjligheter i främst små bolag. Det är också mycket svårare att sälja mindre likvida aktier när marknaden kraschar så kommer man inte ut som man vill. Alla förvaltare säger att de stänger fonden när den blir för stor för att kunna förvalta på ett effektivt sätt. Detta är en sanning med modifikation. De stänger fonderna men då är de ”smäll feta”. Man kan inte bedöma hur stor en fond kan vara utan att förvaltningen blir ineffektiv för det är helt beroende av förvaltningsmodell. En fond som köper mycket aktier off benchmark är naturligvis mycket känsligare för storlek än en som trackar ett index.

Hur många har fonder ? I

Hur många har fonder ? I Sverige har precis alla skattebetalare pensionsfonder. Hur många känner ens till vilka fonder dom har ? Hur många känner till vad dom betalar i förvaltning ? Hur många bryr sig , det är ju hundra år tills dom går i pension. Pensionsspararna kommer från precis varenda yrke som finns .Dom flesta har inte ett hum om ekonomi. Så ser verkligheten ut .Så vad ser dom, jo just, Göran Persson, som varit statsminister i Sverige och gjorde ett bra jobb . Det är DET vanligt folk ser !

Åländska barn är mer aktiva på nätet än någonsin. Nu gäller det för vuxna i deras närhet att hänga med i svängarna. Bara genom att öka vår egen kunskap på området kan vi hjälpa barnen att orientera sig tryggt på nätet.

I dag startar kampanjen läskonditionspasset – ett utmärkt och lustfyllt tillfälle att träna såväl hjärna som kropp. Läsning i kombination med motion är rena mirakelhälsokuren –och helt gratis.

Privatiseringen har hittills inneburit en bra skärgårdstrafik till lägre kostnader, men riskerar privatiseringen att gå ut över verksamhetens långsiktighet?

Ålands demilitarisering är en nagel i ögat på militära strateger och vårt läge i Östersjön gör hela området intressant. När man åter talar om ökad militär aktivitet i Östersjön så kommer frågan om vår ögrupp garanterat åter upp.

Regeringen visar ett stort engagemang för kommunkartor och broar. Finns samma driv också för den nya självstyrelselagen?

År 1776 visade den brittiske ekonomen Adam Smith att arbetsfördelning skapar stora samhällsvinster. 241 år senare har budskapet fortfarande inte gått hem hos Moderat samling för Åland.

Många politiker och myndigheter anstränger sig i dag för att vara normkritiska. Den pågående debatten om tysthetsnormen på svenska bibliotek visar att det kan slå fel.

Den dramatiska utvecklingen i Katalonien väcker intressanta frågor om separatism. Utfallet kommer att få stora konsekvenser för hela Europa.

Många av de problem som kantat Fifax verksamhet hade inte uppstått med en bättre planering av industriverksamheten på Åland.

Märkligt är det hur lätt frågor om natur och bevarade skönhetsvärden viftas undan i det politiska beslutsfattandet.

Regeringen presenterar en analys som på avgörande punkter strider mot den egna politiken.

Varför är finlandssvenska medier så måna om att skapa en konflikt mellan Åland och Finland som inte existerar?

Talmannens sätt att sköta relationen till presidenten har väckt erkänsla även inom oppositionen. Man har överlag menat att han hanterat kontakten sakligt och skickligt.

Fler ledare