Dräkter från Badhusepoken bjuder Ålands kulturhistoriska museum på i sin nya specialutställning ”Då farfars mormor var ung”. Djärva besökare kan prova att sätta på sig en tidstypisk korsett. 

Efter fyra slutsålda konserter på Alandica i våras tar Ålands projektkör sin Elvisföreställning till Stallhalla i Finström. Samtidigt passar kören på att fira tio år som verksam musikgrupp.
– Det var många som inte hann se konserten i våras och ville ha mer. Nu händer det, säger Johanna Grüssner, producent och dirigent.

Det är tredje året i rad som Föglö Sommarteater bidrar till Föglös kulturliv med en sommarpjäs på Brandkårshuset i Degerby. I år är det Astrid Lindgrens lustiga familjeföreställning ”Serverat, Ers Majestät” som gäller.
– Det är kul att det har hållit i sig. Till femårsjubileet kanske vi gör en tvåaktare, säger regissör Daniel Lindström.

Sedan midsommardagen kan besökare på Kastelholms slott gå en vandring tillsammans med museiguider iklädda rollen av tre historiska karaktärer: en slottsfogde, drottning Katarina Stenbock och den häxanklagade bondkvinnan Ebba från Finby.
– Det är ett jättekul lyft för verksamheten, säger intendent Silvana Fagerholm-Sjöblom.

Komiker från Sverige, Finland och USA ska få ålänningarna att skratta under sommarens komedishow LÅL Standup i Badhuspaviljongen. I morgon är det dags för den första omgången.
– Det är enkelt, man behöver bara komma dit och skratta, säger konferencier och projektledare Joacim Björkvall.

Under sommaren visar den åländska konstnären Qandra Henriksson sin utställning ”Association” på Café Wilda i Raseborg – en abstrakt serie tavlor som hjälpte henne hitta till målarglädjen igen.
– Det kom som en bomb – jag satt i två timmar och lyckades måla säkert 15 tavlor.

Den åländska regissören och författaren Robert Liewendahl ger ut 10 av sina 45 skådespel i bokformat, tillsammans med fotomaterial från pjäserna.
– Det känns förstås lite pirrigt. Det här är en helt annan sak än att se orden gestaltas på scen.

Keramikern Judy Kuitunen ställer ut sin samling ”Chacun a son goût” på Galleriet i Mariehamn – en titel hon själv, rätt och slätt, har översatt till ”Smaken är som baken”.
– De här sakerna har kommit till av sig själva utan någon speciell tanke, vilket har gjort skapandeprocessen väldigt rolig.

I dag släpper den åländska electropopgruppen Birdpeople sin nya singel ”Uncanny Valley”.

Nästa vecka har Teater Gårdens tolkning av David Mamets skådespel ”Oleanna” premiär – ett relations- och samhällsdrama som inte är mindre aktuellt för att det uruppfördes 1992.
– Det finns mark för den här typen av skådespel på Åland, säger regissör Marc Svahnström.

I sommar kan läsare uppleva Åland genom att läsa böcker som utspelar sig här, och samtidigt delta i bibliotekens läsutmaning ”Läs Åland runt”. Victoria Lundgren på Mariehamns stadsbibliotek hoppas att utmaningen återkommer i framtiden.
– Man vinner på att lära känna Åland via skönlitteraturen.

För Karin Erlandsson är skrivandet ett hantverk – det kräver disciplin och system, vilket triggar kreativiteten. Om det, författarskapet och sådant som hör till ett skrivliv handlar den nya boken ”Alla orden i mig”.
– När jag skriver mina romaner finns det tusen detaljer att hålla reda på. Här har jag bara behövt hålla reda på mig själv.

Efter att ha bott och målat i ett drygt år på Åland, kliver nu den australiska konstnären Danelle Bergstrom fram och presenterar sig med utställning ”Våga” på Önningebymuseet.

Åsa Lind har just kommit ut med två nya bilderböcker: ”Brum, skogens djur i ord och bild” med illustrationer av Anna Bengtsson, och ”Tiger, Tiger, Tiger” illustrerad av Joanna Hellgren.