I dag inleds den traditionella Vikingamarknaden i Kvarnbo, Saltvik. De åländska vikingarna har några svettiga förberedelsedagar i bagaget, och den senaste tidens torka medför eldningsförbud även för dem, men de ser fram emot att ta emot gäster i dag – särskilt då man erbjuder nya matmenyer i år. 

Kommentarer

En uppdatering av menyerna

En uppdatering av menyerna skriver man... jag kanske inte är så kulturell men jag har ändå i många år bidragit med lite pängar i form av entrébiljett fast mitt största mål har varit att få i sig en Ledholmare och en Bolstaholmare. Nå nu hörde jag till min besvikelse att dessa gourmetförsäljare inte får vara där i år. Vad vet jag, men det verkar som om man är rädd för konkurrens. Så nu när man vet det så kan man ju spara pängarna till nån annan entré nån annanstans istället. Och jag vet att det finns många andra som tänker som jag, nämligen att det blev en ordentlig nedvärdering av menyerna...

I kväll hålls en föreläsning på Ålands konstmuseum om hur teman som berör homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner gestaltats i konsten under historien. Ted Chikasha, konsthistoriker och intendent vid Eckerö post- och tullhus, visar publiken hur hbtq-frågor symboliserats i både antikens måleri och nutidens fotokonst.
– Mycket hbtq-konst har tyvärr skuggats genom åren.

Spotify är Pride-aktuella, norråländska punkbandet Hemoglobins senaste steg på vägen mot målet att nå fler lyssnare med de samhällskritiska texterna.
– Och vi vill locka fler unga till låtskrivande, säger sångaren och gitarristen Lukas Lantz.

I dag inleds den 19:e upplagan av musikfestivalen Katrina Kammarmusik. 333 år har förflutit sedan kompositören Johann Sebastian Bach föddes, och tillsammans med ett stort antal kvinnliga tonsättare och musiker ur musikhistorien, bland andra den åländska pianisten Alie Lindberg, utgör han temat för årets Katrinafestival.

Första gången Alexandra Sjöblom såg någon elddansa var under en resa till Thailand. Hon började öva på egen hand med ett kvastskaft utan eld hemma på Åland, och i dag, några år senare, uppträder hon på både festivaler och möhippor med sin glödande dans.
– Eld är något som både fascinerar och trollbinder många människor.

I kväll öppnar utställningen ”Pplats” på Fotocentrum Peri i Åbo. I samband med vernissagen släpps även onlinepublikationen med samma namn. Både utställningen och magasinet har låtit vem som helst bidra med material som beskriver relationen till ön som plats.
– Lite senare i höst tar vi också publikationen och utställningen till Åland, säger Nayab Ikram, som fungerar som kurator.

Felicia Lindbäck har under två års tid hunnit hitta sitt plagg i sömnadsdjungeln – spetsklänningen. I sin lilla ateljé i huset på Bergö, Finström skapar hon med inspiration från haute couture-modet och gör aldrig något hon måste.
– Ju mindre styrd jag är, desto bättre blir mina prestationer.

Åländska Julia Carlsson, som tidigare gått under artistnamnet ”Julia Clara” och skrivit svävande solomusik med elgitarrslingor, synthar och stämmor i lager, har lagt den egna musiken på is ett tag. Nu fokuserar hon i stället på framtidens stora musiknamn genom jobbet på det Stockholmsbaserade skivbolaget Amuse.

I år är det 50 år sedan fartyget ms Irma försvann spårlöst någonstans norr om Åland. Elva personer fanns ombord, men bara en har hittats. Nu skriver finlandssvenska Cecilia McMullen en dokumentation av den tragiska olyckan.
– Många ålänningar har en relation till händelsen.

I år pågår performancekonstprojektet Nordic Islands Action in Nature – ett samarbete mellan fem konstnärsdrivna organisationer i Norden. Åland Action Art är en av dem, och åländska Ursula Sepponen deltog i projektträffen på Färöarna förra veckan.
– Jag tror verkligen att projektet har utvecklingspotential.

Den svenska inredningsarkitekten och möbeldesignern Johanna Moe var residenskonstnär på Källskär förra veckan. Ålandstidningen ringde henne för att prata om ytterskärgården, intryck och den kala kollektivtrafiken i Stockholm.
– Min konst handlar på många sätt om omsorg och att skapa platser för människor.

Se Ålandstidningens fotograf Hülya Tokur-Ehres bilder från ”Back to the 60's - The big reunion”.

17-åriga Oscar Johansson från Föglö har ett säreget intresse. Han åker nämligen Åland runt på sin moped för att fotografera och skriva om de otaliga gårdar, torp och husgrunder som lämnats åt sitt öde. Till sin hjälp har han gamla kyrkoböcker och lokalbefolkningen.
– Jag vill att något ska finnas kvar när husen förfaller.

Med underfundiga texter och, slutligen, ett böljande dansgolv firas Visor så in i Norden mycket på Kumlinge under lördagskvällen.

– Det är som under romantiken, människor träffas och njuter av kultur i naturen, säger Frej Högberg i publiken.