Operan "Kung Karls jakt" ges nu för första gången i en version på teckenspråk. Urpremiär blir det i Mariehamn den 12 maj. Teckenspråksoperan ingår som en del i Finlands dövas förbunds kulturdagar som nu för första gången hålls på Åland, mellan den 15 till 18 maj.

MUSIK Det är Teatteri Totti som ger operan i Mariehamns stadshus och teatern är Finlands enda teckenspråkiga teater med regelbunden verksamhet.

Operan har bearbetats till teckenspråk av Salla Lähteenmäki.

-Opera med teckenspråk ger publiken helt nya visuella dimensioner, lovar hon.

Det blir fem föreställningar av operan, från premiären den 12 maj till och med den 16 maj. Alla föreställningar spelas i stadshuset.

Första operan

Operan"Kung Karls jakt", som hade urpremiär år 1852, är Finlands första opera och handlingen är förlagd till Åland år 1671. Librettot till operan skrevas av Zacharias Topelius och musiken av Fredrik Pacius.

Operan tar sin början med att den 16-årige kungen Karl XI anländer till Åland med sitt hov för att jaga. Bland hovmännen intrigeras det bakom kungens rygg och hovmännen Gyllenstjerna och Rosencrantz har en framträdande roll i konspirationen. En sidohandling är det unga älskande paret, fiskarflickan Leonora och hennes fästman Jonathan. Av misstag skjuter Jonathan en av kungens älgar, en handling som straffas med döden. Leonora måste göra ett omöjligt val, rädda riket eller fästmannen.

På en timme

Ursprungligen är operan i tre akter men den har i den här versionen bantats till en entimmesföreställning i en akt. Men allt det väsentliga finns med, skriver Teatteri Totti i sitt pressmeddelande.

Man beskriver satsningen som världens första teckenspråksopera och Marianne Aro står för regin. Suvi Oksala och Tuomas Saloniemi från Sibelius-Akademin står för föreställningens levande musik och i rollerna ses Kolbrún Völkudóttir som Leonora, Dawn Jani Birley som både Gyllenstjerna och Reutercrantz, Kalervo Salminen är kung Karl, Aliisa Lehtonen är drottningmodern och Juho Saarinen är Jonathan.

Föreställningen textas till svenska och finska.

Stor bredd

Programmet under De dövas kulturdagar ger även en bred översikt av den teckenspråkiga kulturen. Här finns pantomimföreställningar, teater, folkdans, teckenkörsframträdanden, kortfilmer och olika kulturtävlingar. Som värd för evenemanget fungerar Finlands teckenspråkiga, Ålands teckenspråkiga och landskapsregeringen.

Man vill också ge den hörande publiken en möjlighet att stifta bekantskap med "den teckenspråkiga framställningens färgstarka värld", heter det i ett pressmeddelande.

Kulturdagarna har ordnats sedan 1956 men det är första gången dagarna arrangeras utanför fastlandet.

Kulturdagarna invigs på förmiddagen den 16 maj och alla seminarier och framföranden äger rum i Baltichallen.

Det blir ett spännande möte när Ernst Billgren och Jonas Wilén möts i konstmuseets stora sal. Båda konstnärer passar på att sträcka ut i de större formaten med nya anslående oljemålningar.

Drömska motiv från Ramsholmen, Hammarudda och Kökar dominerar Sanna Hillbergs fotoutställning ”Längtan” på Stadsbiblioteket.

Bildkonstnären Rita Jokiranta har utsetts till Ålands kulturdelegations kulturpristagare. Prissumman är på 5.000 euro. 

Bildkonstnären Evelina Lindahl har en bra bit kvar innan fotoprojektet ”Borderline” är i mål. Men temat är tydligt.
– I mitt konstnärskap finns alltid syftet att synliggöra välmående, säger hon.

Författaren Carina Karlsson ska den närmaste tiden delta i både ett digitalt minnesevent och i en digital bokmässa.
Hon planerar även tre korta dokumentärfilmer om de åländska häxprocesserna, i samarbete med filmaren Per-Ove Högnäs.
– Det finns ett intresse för digital kultur nu. Vi behöver den, säger hon.

Mariehamns litteraturdagar kommer inte att arrangeras i höst utan skjuts istället fram till våren 2021.

Biblioteken upphör lämna ut fysiska material tills undantagstillståndet hävs. Den som vill läsa kan fortfarande låna e-böcker.
–  Vi har haft på känn att det var på kommande, säger bibliotekschef Fredrika Sundberg vid Mariehamns stadsbibliotek.

Karin Erlandsson är Ålands nominering till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Hon nomineras för boken ”Segraren”, den avslutande delen i serien ”Legenden om ögonstenen”.

Coronakrisstöd på upp till 5.000 euro till enskilda kulturarbetare och upp till 10.000 euro till kulturorganisationer erbjuder nu landskapsregeringen via kulturdelagationen.

I kväll klockan 19 webbsänder Nipå en konsert med danska jazzsångerskan Sinne Eeg.
Hon är först ut i Nipås satsning på att streama konserter varje fredag.

När publiken förbjuds komma av smittskyddshänsyn, drabbas de frilansande kulturarbetarna hårt.
– För en vecka sedan försvann alla mina inbokade jobb, berättar violinisten Zaida Ponthin som sedan i höstas driver eget företag och försörjer som musiker på heltid i Stockholm.

I morgon onsdag stänger alla bibliotek på Åland för att minska risken för smittspridning.
–  I dag är sista chansen att låna på en månad, säger stadens kulturchef Fredrika Sundberg.

Teaterföreställningen ”Mina två halva liv”, på Ålands sjöfartsmuseum, ställer in samtliga föreställningar på grund av risken för smittspridning.