Intresset för maten i historien har för Ulrica Söderlind till Åland. Hon har varit med och grävt ut sjökrogen Kofsan väster om Stockholm och har gett ut en bok om det. Nu vill hon veta mer om den sjökrog hon tror funnits på Rödhamn sedan sen medeltid. Trots visst lokalt åländskt motstånd har hon redan gjort intressanta fynd.

FORSKNING Intresset för mat har Ulrica Söderlind från Stockholm haft sedan hon var liten. Efter att ha utbildat sig till kock och jobbat i restaurangbranschen ett antal år råkade hon ut för en arbetsplatsolycka som satte stopp för den karriären. I stället för att bli sjukpensionerad kastade hon sig in i studier och forskning.

Hittills har det resulterat i en doktorsexamen i ekonomisk historia och nu ska det bli en till, i arkeologi vid Uleåborgs universitet. Fast Ulrika inte har närkontakt med finska språket.

-Jag blev snabbt antagen som doktorand där, de tycker att mitt ämne, sjökrogar, är intressant inte minst ur tvärvetenskaplig synpunkt, säger hon.

Som handledare fungerar professorerna Eero Jarva och Tapani Toivonen.

Kapell eller krog?

Ulrika har redan länge arbetat med marinarkeologi på Åland och jobbat i team med Marcus Lindholm och Harry Alopaeus när det gäller kartläggningen av Bockholmsvraket. Hon har också fått landskapsmedel för sin undersökning av sjökrogen på Rödhamn, och då handlar det om den krog hon anser fanns på Rödö innan krogverksamheten flyttade över till Gloskär.

-Den flyttningen gjordes av praktiska skäl, det fanns ingen brunn på Rödö, säger hon.

Och det är här, när det gäller att tolka den ruin som finns på Rödö, som Ulrica hamnat på kollisionskurs med lokala åländska forskare. De anser att ruinen är rester av ett kapell men Ulrica tolkar resterna som den första krogen i området.

-Det skulle vara en sensation om det är ett kapell. Byggnaden är inte kvadratisk, som alla sjöfararkapell är, den har haft mer än ett rum och den har ingen bogårdsmur runtom, som alla nordiska sjöfararkapell har, säger hon.

Därför har det blåst motvind i hennes åländska forskning.

- Man har till exempel hävdat att jag inte har doktorerat och de säger att jag inte kan göra utgrävningar. Jag måste säga att jag blev chockerad över de beskyllningar som kastades ut mot mig i fjol i offentligheten, säger hon.

Inte undersökt

I fjol var det också strul med hennes tillstånd för utgrävning på Rödhamn. Först fick hon det, sedan drogs det tillbaka, och så fick hon slutligen tillbaka tillståndet efter det att miljövårdsbyrån gett klartecken.

-Det är som om de tror att jag tänker skada lämningarna med vett och vilja. Det gör väl ingen seriös arkeolog, påpekar hon.

Allt strul har gjort att hennes fältarbete försenats och den här sommaren har hon bara katalogiserat och arkiverat material.

Av erfarenhet från undersökningen av krogen Kofsan vet hon att lämningarna runt en sjökrog kan vara mycket givande. Ändå har man inte undersökt de fynd som finns under vatten vid stränderna nära krogen.

-Jag måste säga att jag inte förstår resonemanget för fynden på havsbotten mår inte särskilt bra ute vid Rödhamn. Det ständiga suget från färjsvallet nöter på fynden. Fast ibland är det bra med svallet för det tar fram föremål ur bottenlagret, säger hon.

Ristningarna som hon hittat under bortröjda enbuskar pekar på långväga kontakter och tidig datering. Ett polskt namn och årtalet 1601 förbryllar lite för just då var Sveriges och polens kontakter dåliga.

-Men jag antar att människor då som nu levde sitt vanliga liv med resor och handel trots dåligt politiskt klimat, säger hon.

Söker svar

Ulrica Söderlind har beskyllts för att inte kunna ge "konkreta svar" om historiska frågor. Hon fick en uppsats till Åländsk Odling refuserad med den motiveringen. Fast hennes texter publiceras i arkeologiska facktidskrifter i Sverige - och i Georgien.

-Det är ju så med forskning. Under vissa perioder när man undersöker platser och fynd så ger materialet mer frågor än svar. Men sen, när man hunnit fundera, resonera och jämföra så klarnar bilden. Men man får lov att ha tålamod, resultat får man inte bara genom att knäppa med fingrarna, säger hon.

Hon leder också ett arkeologiskt pilotprojekt som ska ge utbyte mellan Sverige och Georgien, det finansieras av antingen Swedish Research Liks program eller av Svenska institutet.

- Det är därför jag har Nikoloz Tskvitinidze från Tiblisi med på Åland i sommar. Han är arkeolog och en skicklig tecknare. Dessutom är hans språkkunskaper ovärderliga när det gäller att tolka inskrifter, säger hon.

- Dessutom har Åland inga kostnader för hans arbete, påpekar hon.

Tyvärr har teamets arbete störts av krigssituationen i Georgien och av att Nikoloz fick en inkallelseorden. Nu har han fått förlängt uppehållstillstånd från Sverige.

-Jag hoppas han får stanna så han hinner följa med på ett tvärvetenskapligt symposium i Norge där vi tänkt presentera resultat från Rödhamn, säger Ulrica.

FAKTA

ULRICA SÖDERLIND

Yrke: fil.dr i ekonomisk historia, fil.mag i marinarkeologi vid Stockholms universitet samt doktorand i arkeologi vid Uleåborgs universitet. Undervisar vid ekonomisk-historiska fakulteten vid Stockholms universitet

Aktuell med: undersökning av sjökrog på Rödhamn

Specialintresse: mat, både laga, utforska och skriva om, sitter i styrelsen för Grythyttans måltidsmuseum

Publicerade böcker i urval: Skrovmål, om kosthåll och matlagning i den svenska flottan från 1500-tal till 1700-tal (doktorsavhandling, publicerad av Carlssons förlag 2006. Nobels middagar, 2005, Smaker från förr, om 1700-talets gastronomi, På krogen med Linné, om sjökrogen Kofsan väster om Stockholm, 2008

På gång: att starta en marinarkeologisk utbildning i Georgien bara läget där stabiliserar sig.

Ett gäng unga författare fick stolta ta emot sina utmärkelser när vinnarna av niornas skrivtävling Skratch tillkännagavs. Årets bidrag bjöd på både noveller och dikter, och de går att läsa under denna artikel.

”Punkt på vägg”
Av: Adam Isaksson

Vann: Litteraturpriset - en vecka på Biskops Arnö författarskola

Juryn motiverar: ”För en intrikat och Orwellsk skildring av ett ofritt samhälle där till och med en liten punkt kan vara livsfarlig.”

”Bryta sig fri”
Av: Alva Lobråten.
Vann: Litteraturpriset - en vecka på Biskops Arnö författarskola samt att få novellen utgiven.
Juryn motiverar: ”För en mogen berättelse om att bryta sig fri ur dåliga relationer, med en säker stil och egen röst.”

”Livet långt borta”

Av: Andreas Sjöstrand

Vann: Berättarpriset på 100 euro.

Juryn motiverar: ”För en unik flyktskildring där historiens vingslag talar dialekt.”

”Illusion”

Av: Liva Österklint

Berättarpriset 100 euro.

Juryn motiverar: ”För en genomtänkt thriller i psykvårdens korridorer. ”

”Aurora”

Av: Ana-Maria Cepeha.

Vann: Musikpriset - få texten tonsatt och framförd.

Juryn motiverar: ”För modet att göra friheten längtansfullt komplicerad”.

”En resa till Grekland”

Av: Stella Donning.

Vann: Berättarpriset på 100 euro.

Juryn motiverar: ”För en komedi som ger mersmak, om vänskap och kriminalitet över generationsgränserna.”

”Frihet”

Av: Tilde Gullans.

Vann: Berättarpriset på 100 euro.

Juryn motiverar: ”För en komprimerad poetisk skildring av ett uppbrott.” 

Den nu spikade ensemblen i Teater Alandicas senaste och största musikalsatsning My Fair Lady samlar 60 skådespelare på Alandicas stora scen. – Ensemblen har svält något eftersom auditionerna höll hög kvalitet och jag har svårt att säga nej, men allt är hemåt, säger regissören Robert Liewendahl.

Djungelboken i Alexander Mörk Eidems version regisserad av Nicklas Lantz är som vårens första dopp. Uppfriskande och efterlängtad. Med skillnaden att man stiger upp varm i kroppen efter föreställningen i stadshuset. 

”Tro hopp och kärlek” heter sjöfartsmuseets nya utställning om sjömanstatueringar. En bildrik exposé över en sjömanskultur som spred sig upp genom samhället till dagens modeuttryck för alla.

Unga musiker som vill lära sig praktiskt om hur livet som proffsmusiker fungerar har möjlighet i sommar när Ålands sång och musikförbund (Ålsmf) erbjuder en betald tre veckors sommarkurs med både repetitioner och konserter.

Med lekfullhet och ömhet skildrar Erica Signell familjelivet i sin nya utställning Still life på Galleriet. Det handlar om vardagslivets kontraster.