Efter att ha behövts i nära 40 år var självstyrelsegården klar. För att projektet skulle förverkligas revs stadens societetshus.

En onödig konsekvens, tycker Eivor Lindström som har skapat utställningen projekt 77.

UTSTÄLLNING Vi kan alltid lära av historien heter det. Den som besöker utställningen projekt 77 som öppnade i Ålands museum i tisdags kväll kan också ta med sig viktiga reflektioner inför framtiden. Projekt 77 är en historia om tröga administrativa kvarnar. Kvarnar som malde på så långt att en älskad byggnad inte skulle få stoppa dem.

Men vi och utställningen börjar på 1940-talet. Landstinget och stadsfullmäktige trängdes i stadshuset. Alla var överens om att självstyrelsen behövde egna lokaler. Därför började politikerna se på olika lösningar till placering. Valet föll på platsen intill torget på grund av dess centrala läge. Under planeringens startskede fanns en tanke om att ett landskapsmuseum skulle inrymmas i landskapsgården.

Parallellt med utredandet om landskapsgårdens placering vaknade tankarna på att ett turisthotell behövdes på Åland. Tanken fick gehör i Helsingfors där inställningen var att fler turister borde lockas till Finland.

Skulle varit större

År 1964 utlystes en nordisk arkitekttävling för byggnationen av självstyrelsegården, turisthotellet och museet. Vann gjorde arkitekt Helmer Stenros från Helsingfors.

- Hans ursprungsförslag var en 3.000 kubikmeter större självstyrelsegård än i dag. Men det fick bakläxa i Helsingfors. I nästa version bantades byggnaden ner, förklarar Eivor Lindström.

Det är onekligen ironiskt när det i dag återigen diskuteras att självstyrelsen behöver större lokaler.

Byggherren blev densamma som för Alandica kultur- och kongresshus i dag: Ålands Bygg AB.

Första byggnaden var klar 1973, det var hotell Arkipelag. Därefter väntade ett beslut som föranledde stora protester. Nämligen det att riva stadens societetshus "Socis" för att ge plats åt självstyrelsegården.

- Sent omsider presenterade faktiskt stadsarkitekten ett förslag som innebar att självstyrelsegården skulle roteras så att societetshuset skulle kunna stå kvar. Men då hade den politiska processen redan gått så långt att man inte vågade tänka om, säger Eivor Lindström.

Det hade tagit många år att få politikerna i Helsingfors att gå med på att finansiera projektet. Nu ville landskapet inte riskera att stöta på mothugg.

Bevara historien

Societetshuset jämnades med marken och självstyrelsegården byggdes färdigt. Den invigdes 1978.

Sista byggnaden att bli färdig var Ålands museum och Ålands konstmuseum. Det stod klart 1981, alltså fyra år efter planerna.

Eivor Lindström påbörjade sina efterforskningar om projekt 77 under sin avslutande praktik på kulturvetarlinjen. Hon fann så mycket material att museet bad henne att göra en utställning. Den grafiska utformningen står Carina Sommarström för.

Vad kan vi dra för lärdomar av projekt 77?

- Jag tycker att samhället måste tänka efter innan man river gamla hus. Kanske ångrar men sig först i efterhand. Det är viktigt att det också finns äldre bebyggelse i en stad så att vi ska kunna se hur man har levat genom historien, svarar Eivor Lindström.

Biblioteket erbjuder nu alla låntagare att se gratis streamad film på sajten cineasterna.se.
En film i veckan går att se.

Musikern Judit Deáki har livet igenom hyst ett brinnande intresse för att sy historiska kläder. Nu ställer hon för första gången ut några av sina skapelser, med förlagor från mellan 1300-tal och 1900-tal.

I kväll öppnar bildkonstnären Kjell Ekströms utställning ”Akryl och akvarell – nya målningar” på Föglö bibliotek i Degerby. De färska tavlorna, som alla har målats 2018, är inspirerade av miljöer i samma kommun.
– För att vara ett så litet bibliotek har det fantastiska utställningsmöjligheter, säger Kjell Ekström.

Fotografen Nayab Ikram från Mariehamn, numera bosatt i Åbo, är med på Hufvudstadsbladets lista ”Svenskfinlands framtidshopp – 40 under 40”.

Nu börjar det bli klart vilka författare som deltar i nästa omgång av Mariehamns litteraturdagar. Bland annat kommer Agnes Lidbeck, Alex Schulman och
Jack Werner.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.