I kväll klockan 19 webbsänder Nipå en konsert med danska jazzsångerskan Sinne Eeg.
Hon är först ut i Nipås satsning på att streama konserter varje fredag.

I kväll, fredag, är det premiär för Nordens institut på Ålands satsning på att webbsända konserter på nätet. Syftet är att hjälpa musiker nå ut till sin publik nu när smittskyddsreglerna utesluter publika tillställningar.

Först ut är en inspelad konsert med danska jazzvokalisten Sinne Eeg. Konserten hölls ursprungligen på Alandica 2017.

Nästa fredag, den 27 mars klockan 19, blir det åländsk musik då Nipå livestreamar en konsert med Robert Zetterqvist & Quasimondo.

Konserterna går att se på nipalive.ax.

Att njuta av gryningsljuset i en båt på fjärden, redo att låta kameran fånga intryck och stämningar – det tillhör naturfotograf Gustav Franzéns högtidsstunder.

Uppropet för Finlands kulturbransch har hittills skrivits under av över 4.600 personer. På fredag överlämnar Therese Karlsson, som är en av initiativtagarna, namnlistorna till kulturminister Annika Saarikko (C).

Dickie Rosén och Kjell Hedman tilldelas hedersomnämnandet Chiewitz pris för sin renovering av Södragatan 18a.

Hanna Hagmark, Ålands sjöfartsmuseums chef och vd för stiftelsen bakom, tilldelas årets Glete-pris för sina insatser inom sjöhistorisk forskning.

Både folkliv och byggnadskultur från Åland delas i grupper på sociala medier som växer hela tiden. Ett viktigt sätt att föra vidare det åländska arvet tycker bland andra Oscar Johansson, administratör för Facebookgruppen ”Gamla hus på Åland”.
– Jag hoppas att trenden håller i sig.

Att skriva diktsamlingen ”Genom ett hål i väggen”, som tar avstamp i sexuellt våld i hemmet, blev en bearbetning av Gerd Karin Nordlunds egna barndomstrauman. Nu ger hon ut verket igen, 22 år senare.
– Det behövs när det är så många som far illa.

Att ta sig igenom svårigheter är centralt i Alexandra Triznas utställning ”Everything is connected” – en samling konstverk som grundar sig i hennes egen själsliga resa, men också i stormen Alfrida 2019. Extra aktuell blir den i relation till den rådande coronapandemin.

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning har behandlat årets stipendieansökningar och delar ut totalt 13.500 euro till 6 ansökande, enligt ett pressmeddelande. 

När Jomalas nya kommunbibliotek nu har öppnat visar bibliotekarie- och konstnärskollegorna Minna Öberg och Annica Andersson den gemensamma utställningen ”Ellens spår”. Konsten är inspirerad av romanen ”Jag är Ellen”, av den åländska författaren Johanna Boholm.

Lasses Fartygsmuseum har öppnat en liten tillfällig filial på Vårdö bibliotek.
Men hans ordinarie museum i Grundsunda håller öppet som vanligt.

Literarum betyder bokstäver på latin. Ett passade tema för en grafikutställning på biblioteket, tycker nio grafiker som från och med i dag visar upp sina alster på Mariehamns stadsbibliotek.

”Everything is connected” (Allt hänger ihop), kallar Alexandra Trizna sin kommande utställning där hon lämnat plexiglaset för att i stället måla på trä från Alfridafällda stockar

Om två veckor släpper Sofia Ullman sitt nya album ”Vår väg är havet” med inspiration av ett citat på monumentet Havets folk i Esplanaden i Mariehamn.
– Orden kom så starkt till mig, säger 40-åringen som namngav titelspåret efter inskriptionen.