Nattpäron är en utställning och en bok.

Nattpäron är barnkulturell kommunikation och Nattpäron landar i en egen "kapsel" på torget i Mariehamn nästa vecka.

BARNKULTUR Det är Riksutställningar i Sverige som tagit fram produkten Nattpäron och det var tänkt att projektet skulle vara ett halvår. Det var 2006 det. Utställningen har sedan dess blivit så populär att den inte gått att lägga ner!

Att den kommer till Åland beror på kontakt och på tur.

-För ett år sedan gick jag en kurs i utställningsbygge och då var Armin Scholler från Riksutställningar där och berättade om Nattpäron. Jag frågade om det gick att få utställningen till Åland men han sa nej, eftersom utställningen skulle läggas ner, säger bibliotekarie Gunilla Jansson.

På vårkanten i fjol ringde Scholler upp och frågade om Gunilla fortfarande ville ha utställningen till Åland. Utställningstiden hade förlängts. Det bestämdes att utställningen skulle komma i september 2008 men utställningen gick sönder och besöket på Åland ställdes in. Men nu blir det av, den 22 januari är utställningen på plats.

Nattpäron?

Men vad är egentligen Nattpäron?

- Nattpäron är namnet på figuren i boken. En figur som vaknar på natten och är med om osannolika historier. Man kan säga att Nattpäron är ett annat namn för det fantastiska som fantasin skapar, säger Gunilla Jansson.

Författaren Johan Althoff står för manus både till utställningen och boken och Johan Killgren har gestaltat manuset så det blev en utställning. Nattpäron är ett gränsöverskridande samarbete mellan utställningsproducenten och två rivaliserande barnboksförlag, Rabéns och Bonnier Carlsen.

Till boken hör också ett arbetshäfte där barnen kan fortsätta med att utveckla idéer från Nattpäron.

Treor och fyror

Det är Ålands biblioteksförening som tar hit Nattpäron och Gunilla Jansson är projektansvarig.

- Vi har skickat ut inbjuda via skolmailen till elever och lärare i årskurserna tre och fyra i åländska skolor och vi hoppas att de kan ordna tid för ett besök på utställningen för de kommer aldrig att få se något liknade, säger Jansson.

Hon har gjort upp ett preliminärt schema för besök och hoppas få gensvar på hur tiderna passar. Varje klass får 90 minuter besökstid i utställningsbussen och det brukar visa sig att tiden blir knapp.

- Vi har inte kunnat informera tidigare eftersom vi inte haft exakta datum. Nu vet vi att utställningen är här från 22 januari till den 15 mars, säger hon.

Sedan går utställningen vidare på turné i Sverige och avslutas i Vimmerby i maj.

För allmänheten

Nattpäron ska också vara tillgänglig för allmänheten tre kvällar i veckan plus söndagseftermiddagar.

- Nattpäron passar alla åldersgrupper egentligen. Fantasin har ju inga åldersbegränsingar. Det går bra att barn som varit på utställningen med skolan kommer tillbaka i sällskap med föräldrarna. De kommer inte att ångra sig för det finns massor med interaktivitet att utforska, säger Jansson.

Hon hoppas också att lärare och dagispersonal tar sig tid att komma till Nattpäron eftersom hon tror att ett besök sätter igång kreativiteten.

Det kommer också att finnas utställningsguider på plats. Medlemmar ur biblioteksföreningen och Jan-Erik Berglund.

Kostnaderna för Nattpäron ligger på cirka 2.000 euro och utställning får stöd från Nordens institut och man har också ansökt om bidrag från kulturdelegationen och Svenska kulturfonden.

Biblioteket erbjuder nu alla låntagare att se gratis streamad film på sajten cineasterna.se.
En film i veckan går att se.

Musikern Judit Deáki har livet igenom hyst ett brinnande intresse för att sy historiska kläder. Nu ställer hon för första gången ut några av sina skapelser, med förlagor från mellan 1300-tal och 1900-tal.

I kväll öppnar bildkonstnären Kjell Ekströms utställning ”Akryl och akvarell – nya målningar” på Föglö bibliotek i Degerby. De färska tavlorna, som alla har målats 2018, är inspirerade av miljöer i samma kommun.
– För att vara ett så litet bibliotek har det fantastiska utställningsmöjligheter, säger Kjell Ekström.

Fotografen Nayab Ikram från Mariehamn, numera bosatt i Åbo, är med på Hufvudstadsbladets lista ”Svenskfinlands framtidshopp – 40 under 40”.

Nu börjar det bli klart vilka författare som deltar i nästa omgång av Mariehamns litteraturdagar. Bland annat kommer Agnes Lidbeck, Alex Schulman och
Jack Werner.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.