På söndag avtäcks en informationstavla i Lövö, Vårdö som informerar om den fredskongress som pågick i byn under 18 månader 1718-1719.

-Den största politiska händelsen någonsin på Åland, säger Bengt-Olof Olofsson i Vårdö kulturstiftelse.

EVENEMANG Under Stora nordiska kriget 1700-1721, eller Stora ofreden som det också kallas, kom Lövö by i Vårdö att under en tid bli skådeplatsen för storpolitiska förhandlingar. En separat fred mellan Ryssland och Sverige skulle förhandlas fram i byn.

Det var på ryskt initiativ som Lövö utsågs till kongressort, berättar Björn-Olof Olofsson. Lövö låg intill den stora postvägen mellan Stockholm och Åbo och avståndet från de båda städerna var ungefär lika långt till den lilla byn. Förutsättningar för en bra hamn bidrog till valet av kongressort.

Åland var tomt

1718 kom byggnadsarbetena igång. Arbetsfolk togs in från Finland eftersom ålänningarna 1714 hade flytt till Sverige för att undgå den ryska flottans härjningar.

Redan i april 1718 var byggnaderna så färdiga att diplomaterna med sviter kunde tas emot. I maj öppnades kongressen men byggnadsarbetena fortsatte - behoven växte allt eftersom allt fler strömmade till. År 1719 uppgick den sammanlagda personalstyrkan till cirka 2.000 personer.

Lövö - en större stad

- Lövö var en av Sveriges största städer under dessa månader. Man byggde en hamn och man forslade hit mat, berättar Olofsson.

Någon fred lyckades de båda delegationerna dock inte förhandla fram i Lövö.

- Svenska kungen Karl XII blev skjuten 1718 och förhandlingarna gick i stå. Freden slöts i Nystad 1721 och Ålandskongressen föll i glömska, säger Bengt-Olof Olofsson.

Text på fyra språk

Det ska han och de övriga i Vårdö kulturstiftelses styrelse nu råda bot på. En informationstavla om Lövökongressen avtäcks på söndag vid Seffers hembygdsgård. Tavlan är 1 x 2,3 meter stor och har text på svenska, ryska, engelska och finska.

Vårdömarthorna ställer mark till förfogande för tavlan på Kvarnberg som börjar vid Seffers hembygdsgård. Kulturminister Britt Lundberg (C) håller avtäckningstalet på söndag. Allmänheten bjuds på förfriskningar och tilltugg.

Biblioteket erbjuder nu alla låntagare att se gratis streamad film på sajten cineasterna.se.
En film i veckan går att se.

Musikern Judit Deáki har livet igenom hyst ett brinnande intresse för att sy historiska kläder. Nu ställer hon för första gången ut några av sina skapelser, med förlagor från mellan 1300-tal och 1900-tal.

I kväll öppnar bildkonstnären Kjell Ekströms utställning ”Akryl och akvarell – nya målningar” på Föglö bibliotek i Degerby. De färska tavlorna, som alla har målats 2018, är inspirerade av miljöer i samma kommun.
– För att vara ett så litet bibliotek har det fantastiska utställningsmöjligheter, säger Kjell Ekström.

Fotografen Nayab Ikram från Mariehamn, numera bosatt i Åbo, är med på Hufvudstadsbladets lista ”Svenskfinlands framtidshopp – 40 under 40”.

Nu börjar det bli klart vilka författare som deltar i nästa omgång av Mariehamns litteraturdagar. Bland annat kommer Agnes Lidbeck, Alex Schulman och
Jack Werner.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.