Mediekonsumenterna blir alltmer villiga att betala för nyheter på nätet. – Och det är kvalitetsjournalistik som säljer bäst, säger Poul Madsen, chefredaktör för danska Ekstrabladet, I veckan höll fyra stora mediebolag konferens på Åland.

Kommentarer

Intressant mediamöte på Åland

Intressant mediamöte på Åland där man samtalade om hur ett framtida media kunde se ut. Här kunde även de lokala medierna ta efter och sitta ned och diskutera hur det lokala mediautbudet skall utvecklas här på kobben. När det gäller lokaltidning kontra riksdrakar skiljer de sig markant, men gemensamt har de ändå om de skall vara med på banan att de levererar kvalitativa artiklar och reportage, samt att de får ett eget mediaID och blir unika. Det kommer läsarna vara beredda att betala för. Vad gäller pappersformatet kommer det förmodligen att fasas ut till att småningom helt försvinna när de yngre generationerna blivt fler. I takt med nya generationer tar det digitala över mer och mer, en utveckling som kommer oavsett om man tycker om den eller ej. Och varför skall man i det hållbara samhället skövla skog för att tillverka papper och slösa på denna råvara i onödan. Dessutom sparar man mycet pengar på att slopa tryckerier, distributioner m.m.

Utställningen Norm Form på Arkitektur och designcentrum ArkDes i Stockholm provocerar välgörande tankemönstren kring hur design både förstärker och avslöjar de normer som upprätthåller samhällets maktstrukturer.

Det nyrenoverade lagtinget har försetts med nya konstverk.  Gårdagens guidade rundvandring lockade storpublik.

Lena Andersson och Gunilla Nilsson får Mariehamns kulturstipendium för sitt mångåriga arbete med att designa och sy scenkläder åt den åländska teatern.

Karin Erlandssons äventyrsroman ”Pärlfiskaren”, med illustrationer av Tuuli Toivola, är nominerad till Runeberg junior-priset.

Lumparlab bjöd på en vacker och stämningsfull kväll kring Robert Desnos dikter tolkade i musik och ord.  

Tre kvinnor stöter ihop i hyreshusets tvättstuga. De är av olika generationer och kommer från olika håll med olika erfarenheter. Det är upplägget för Kappsäcksteaterns nya pjäs ”Omtumlad” med premiär nästa vecka.

Rökslingans föränderliga skepnader inspirerade fotograf Daniel Eriksson till utställningen ”Rök” på Galleri Skarpans. Här möter röken den nakna kroppens linjer och skuggor.

Carina Karlssons nya bok ”Algot” är en ovanligt helgjuten roman med fullständig samklang mellan språk och innehåll.

Teater, föredrag, bokcirklar, kramdjursövernattning och en unik affischutställning – det är bara några av programpunkterna i stadsbiblioteks höstprogram.

Japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur. 

Kazuo Ishiguro, född 1954, är kanske mest känd för romanen ”Återstoden av dagen”.

Ett spännande möte mellan klassiska höga motiv och moderna och låga material uppstår när Ålands konstmuseum sammanför Villu Jaanisoo och Berit Talpsepp-Jaanisoos skulpturer i sin nya höstutställning.

Svenska medier öser beröm över de två åländska operasångarna som haft premiärer på svenska scener under veckoslutet: Frida Österberg i ”Carmen” på Uppsala Stadsteater och Sofie Asplund som Christine i ”The Phantom of the Opera” på Göteborgsoperan.

Med sin nya roman ”Pärlfiskaren” ger Karin Erlandsson ut ett klassisk  sagoäventyr för bokslukare av alla åldrar. – Ett rent lustprojekt, beskriver hon.