Mediekonsumenterna blir alltmer villiga att betala för nyheter på nätet. – Och det är kvalitetsjournalistik som säljer bäst, säger Poul Madsen, chefredaktör för danska Ekstrabladet, I veckan höll fyra stora mediebolag konferens på Åland.

Kommentarer

Intressant mediamöte på Åland

Intressant mediamöte på Åland där man samtalade om hur ett framtida media kunde se ut. Här kunde även de lokala medierna ta efter och sitta ned och diskutera hur det lokala mediautbudet skall utvecklas här på kobben. När det gäller lokaltidning kontra riksdrakar skiljer de sig markant, men gemensamt har de ändå om de skall vara med på banan att de levererar kvalitativa artiklar och reportage, samt att de får ett eget mediaID och blir unika. Det kommer läsarna vara beredda att betala för. Vad gäller pappersformatet kommer det förmodligen att fasas ut till att småningom helt försvinna när de yngre generationerna blivt fler. I takt med nya generationer tar det digitala över mer och mer, en utveckling som kommer oavsett om man tycker om den eller ej. Och varför skall man i det hållbara samhället skövla skog för att tillverka papper och slösa på denna råvara i onödan. Dessutom sparar man mycet pengar på att slopa tryckerier, distributioner m.m.

Under vernissagen i lördags belönades Henrika Lax med Önningebymuseets sommarsalongs pris för sina tavlor Pilgrim II och Pilgrim III. 

Lördagkväll öppnar sommarsalongen på Önningebymuseet. 33 juryutvalda verk av 20 åländska konstnärer skildrar på olika sätt temat Flykt.

Planerna för Kökart –  Kökars nya kulturfestival med workshops och konserter – börjar klarna, liksom tidpunkten: 20-25 augusti.

Nu är Sofia Romberg klar med boken om Anni Blomqvist och konstnärshemmet Strömmen på Simskäla.
Hur fångar man ett liv? frågar hon sig och presenterar ett mångfacetterat svar i ord, bild, ljud och video.

Runt 200 elever på Medis kurser i konst och konsthantverk visar nu upp sina prestationer på Medis vårsalong.
Nytt i år är verken i blandteknik.

En mikrostat som Åland måste ju ha en mikrosåpopera, en musikalisk såpa, tycker musikern och författaren Michael Hancock vars band Poporkestern Åland strax släpper skivan ”Balladen om Marja-Leena och Johan P”.

Kulturredaktören och hembygdseldsjälen Eva Nyberg är årets mottagare av landskapets kulturpris.

Linda Smith är mitt uppe i arbetet med att välja ut vilka konstverk hon ska ta med till Art 8 – konstfestivalen i engelska Cornwall där hon ställt ut flera år i rad.

Guy Frisk är först ut när stadsbiblioteket på torsdag inviger sitt nya utställningsrum. Det blir ett litet urval ur hans enorma produktion.

I kväll är det premiär för filmen om konstnären Jonas Wilén.
– Ett fint personporträtt, om jag får säga det själv, säger filmaren Lucas Åsbacka.

Sedan starten 1968 har över tusen åländska barn och ungdomar spelat i Mariehamns ungdomsorkester. 50-års jubileet firas med både en nyutgiven historik och traditionell vårkonsert på söndag.

Titte Törnroth-Sarkkinen har utsetts till landskapets filmkommissionär.
– Hon har en gedigen erfarenhet inom området, säger avdelningschef Rainer Juslin.

I maj släpper svensk-åländska trion Birdpeople debut EP:n.
– Nu är vi redo att visa upp vad vi gjort på riktigt, säger Amanda Blomqvist.