Klagomål har inkommit till redaktionen angående det nya konstverkets placering framför Alandicas entré. Man anser att det skymmer själva ingången.

-Jag tycker snarare att konstverket förgyller entrén, säger Susanne Procopé-Ilmonen i arbetsgruppen för Alandicas utsmyckning.

KULTUR Den 20 december avtäcks Satu Kiljunens konstverk "Swing" på torget utanför Alandica.

Men redan nu kan man se konturerna av skulpturen som består av två höga aluminiumplåtar, böjda i en öppen S-form.

Verket som är placerat strax utanför ingång till Alandica har väckt missnöje bland några betraktare. De tycker att konstverkets placering är felaktig. Att "Swing" på det här sättet skymmer entrén och tar bort stora delar av torgets funktion. Det stör helhetsintrycket av byggnaden.

Personen som kontaktat Ålandstidningen poängterar att detta inte är en kritik mot själva konstverket, utan man anser helt enkelt att "Swing" skulle ha placerats åt någon sida av torget och inte stå i mitten som det gör nu.

Diskussioner med alla partners

-Vi har diskuterat i arbetsgruppen tillsammans med konstnären och arkitekterna om placeringen och kommit fram till ett gemensamt beslut, svarar konstmuseets konstintendent Susanne Procopé-Ilmonen angående kritiken.

-Swings mjuka och böljande vågformer är tänkta att skapa en dynamisk konstrast till byggnadens kubistiska form och jag tycker att konstverket snarare drar blickarna till Alandica än skymmer byggnaden, säger hon och menar att byggnaden och namnskylten på Alandica ändå syns från Nygatan.

Konsttävling

Alandica är ett verk av den danska arkitektbyrån Kjaer & Richter som vann den arkitekttävling som utlyses. Utsmyckningen av Alandica skedde även genom en tävling bland konstnärer.

- Vi har noga fört dialoger om att allting ska smälta fint ihop och skapa en vacker helhet, säger Procopé-Ilmonen.

-Detta är ett jättefint konstverk som tillför någonting bra till byggnaden, säger hon.

Biblioteket erbjuder nu alla låntagare att se gratis streamad film på sajten cineasterna.se.
En film i veckan går att se.

Musikern Judit Deáki har livet igenom hyst ett brinnande intresse för att sy historiska kläder. Nu ställer hon för första gången ut några av sina skapelser, med förlagor från mellan 1300-tal och 1900-tal.

I kväll öppnar bildkonstnären Kjell Ekströms utställning ”Akryl och akvarell – nya målningar” på Föglö bibliotek i Degerby. De färska tavlorna, som alla har målats 2018, är inspirerade av miljöer i samma kommun.
– För att vara ett så litet bibliotek har det fantastiska utställningsmöjligheter, säger Kjell Ekström.

Fotografen Nayab Ikram från Mariehamn, numera bosatt i Åbo, är med på Hufvudstadsbladets lista ”Svenskfinlands framtidshopp – 40 under 40”.

Nu börjar det bli klart vilka författare som deltar i nästa omgång av Mariehamns litteraturdagar. Bland annat kommer Agnes Lidbeck, Alex Schulman och
Jack Werner.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.