Sofia Romberg skapar scenbilder av teaterord. Sedan ett par år försörjer hon sig som frilansade scenograf och konstnär i Sverige. Hon fascineras av skarven mellan fiktion och verklighet. 

Guy Frisk är först ut när stadsbiblioteket på torsdag inviger sitt nya utställningsrum. Det blir ett litet urval ur hans enorma produktion.

I kväll är det premiär för filmen om konstnären Jonas Wilén.
– Ett fint personporträtt, om jag får säga det själv, säger filmaren Lucas Åsbacka.

Sedan starten 1968 har över tusen åländska barn och ungdomar spelat i Mariehamns ungdomsorkester. 50-års jubileet firas med både en nyutgiven historik och traditionell vårkonsert på söndag.

Titte Törnroth-Sarkkinen har utsetts till landskapets filmkommissionär.
– Hon har en gedigen erfarenhet inom området, säger avdelningschef Rainer Juslin.

I maj släpper svensk-åländska trion Birdpeople debut EP:n.
– Nu är vi redo att visa upp vad vi gjort på riktigt, säger Amanda Blomqvist.

Med sin nya dramadokumentär ”Pojken som ville till Amerika” levererar Per-Ove Högnäs en rejält medrycknade filmberättelse om Uno Ekblom – Eckeröbon som var först i världen med att korsa Atlanten i en snipa.

Pernilla Lindroos har just rott hem två nya utgivningskontrakt. Ett svenskt förlag vill ge ut hennes nya roman och ett tyskt förlag köper rätten till hennes Anna Ankas kloklek.

Modernt fotografi möter fotohistorisk kemi med blåtonat resultat i Hülya Tokur-Ehres utställning på Galleri Skarpans.

Kerstin Wahlbeck om vägen till skapandet

Ansikten och identitet står i fokus när lyceets bildkonstkurser ställer ut på Ålands konstmuseum.

– Det här är utan vidare det mest värdefulla projekt jag genomfört.
Så säger fotografen Tiina Tahvanainen som tillsammans med konstnären Minna Öberg skapat utställningen Mod, hopp & kraft, en utställning om cancer på Ålands kulturhistoriska museum.

Det hettade till rejält när de finlandsvenska historieskrivarna rök ihop med Maria-Pia Boëthius om hennes bok om inbördeskriget: ”Vitt och rött”. – Jag möts av hat på nättrollsnivå, kontrade den svenska författaren trotsigt.

Ett gäng unga författare fick stolta ta emot sina utmärkelser när vinnarna av niornas skrivtävling Skratch tillkännagavs. Årets bidrag bjöd på både noveller och dikter, och de går att läsa under denna artikel.