Det hettade till rejält när de finlandsvenska historieskrivarna rök ihop med Maria-Pia Boëthius om hennes bok om inbördeskriget: ”Vitt och rött”. – Jag möts av hat på nättrollsnivå, kontrade den svenska författaren trotsigt.

17-åriga Oscar Johansson från Föglö har ett säreget intresse. Han åker nämligen Åland runt på sin moped för att fotografera och skriva om de otaliga gårdar, torp och husgrunder som lämnats åt sitt öde. Till sin hjälp har han gamla kyrkoböcker och lokalbefolkningen.
– Jag vill att något ska finnas kvar när husen förfaller.

Med underfundiga texter och, slutligen, ett böljande dansgolv firas Visor så in i Norden mycket på Kumlinge under lördagskvällen.

– Det är som under romantiken, människor träffas och njuter av kultur i naturen, säger Frej Högberg i publiken.

Efter ett och ett halvt års textarbete har Zandra Lundberg äntligen satt i gång att repetera sin monolog ”Gå ut och var glad din jävel – en rolig show om att må skit”. Regissören Johan Karrento guidar henne i arbetet.
– Det här är det coolaste jag har gjort i min karriär, och att få göra det med Johan känns helt fantastiskt, säger Zandra Lundberg.

Under vernissagen i lördags belönades Henrika Lax med Önningebymuseets sommarsalongs pris för sina tavlor Pilgrim II och Pilgrim III. 

Lördagkväll öppnar sommarsalongen på Önningebymuseet. 33 juryutvalda verk av 20 åländska konstnärer skildrar på olika sätt temat Flykt.

Planerna för Kökart –  Kökars nya kulturfestival med workshops och konserter – börjar klarna, liksom tidpunkten: 20-25 augusti.

Nu är Sofia Romberg klar med boken om Anni Blomqvist och konstnärshemmet Strömmen på Simskäla.
Hur fångar man ett liv? frågar hon sig och presenterar ett mångfacetterat svar i ord, bild, ljud och video.

Runt 200 elever på Medis kurser i konst och konsthantverk visar nu upp sina prestationer på Medis vårsalong.
Nytt i år är verken i blandteknik.

En mikrostat som Åland måste ju ha en mikrosåpopera, en musikalisk såpa, tycker musikern och författaren Michael Hancock vars band Poporkestern Åland strax släpper skivan ”Balladen om Marja-Leena och Johan P”.

Kulturredaktören och hembygdseldsjälen Eva Nyberg är årets mottagare av landskapets kulturpris.

Linda Smith är mitt uppe i arbetet med att välja ut vilka konstverk hon ska ta med till Art 8 – konstfestivalen i engelska Cornwall där hon ställt ut flera år i rad.

Guy Frisk är först ut när stadsbiblioteket på torsdag inviger sitt nya utställningsrum. Det blir ett litet urval ur hans enorma produktion.

I kväll är det premiär för filmen om konstnären Jonas Wilén.
– Ett fint personporträtt, om jag får säga det själv, säger filmaren Lucas Åsbacka.