-Det har varit en hektisk sommar för min del. Nu ska jag ta paus från måleri och göra annat, kanske sticka sockor, säger Britta Gustafsson.

På torsdag är det vernissage för hennes utställning på Medimar och hon ställer också ut i Godby.

KONST Det är ju inte missvisande, att Britta har mycket att visa. Hon är kreativ och håller hela tiden på med sin konst.

-Mest varje dag, faktiskt, säger hon.

På utställningen här visar hon collage, både små och stora, en målning i olja på plåt och arbeten i blandteknik.

Smörpapper

Collagen är ofta gjorda på en lite ojämn, silkesaktigt skrynklig grund.

-Det är vanligt smörpapper som jag skrynklar och färgar först, säger Britta.

En del tycker inte om skrynkligheten men det gör konstnären själv.

-Jag tycker det understryker skörheten i bilderna.

Motiven, mest abstrakta men också föreställande, gör hon av gamla akvareller som hon river i lämpliga bitar och former.

-Jag är färgmänniska, säger hon och hon samlar "bra att ha"-bitar sorterade efter färg i plastpåsar.

Det är stommen. Sedan kanske verket behöver få lite temperament och uttryck. Då tar Britta fram penslar och pennor och lägger till det som behövs. Några skrivna ord, en djärvt dragen svart linje eller andra små detaljer som gör hela skillnaden.

På plåt

En större målning i tekniken olja på plåt fångar blicken. Det är utställningens enda olja gjord i blå och grå toner.

-Jag älskar att måla på plåt, njuter av att känna plåtens motstånd mot penseln, säger Britta.

Den här målningen har matt yta men ibland brukar hon lackera dem eftersom målningarna då får större djupeffekt.

Hon gillar att experimentera med material. Sommartid bor hon på Sottunga och nu, när träkyrkan fått nya takspån, har de gamla kasserats och Britta har tagit vara på några för att måla på.

-De har en sån ljuvlig tjärdoft, tycker hon.

I ett par svartvita arbeten har hon experimenterat med potatistryck.

-Barnsligt? Jo visst, men jag har en barnslig sida, säger Britta som faktiskt hunnit fylla 70 år.

Inspirerande

Britta var en av de åländska konstnärerna som var med i barnkonstprojektet Min värld blir din, som vi skrev om förra veckan.

-Det var verkligen inspirerande, barnen hade så många idéer. I början försökte jag säga "kanske du skulle prova si eller så" men då fick jag ofta svaret att målningen skulle göras på ett visst vis och då blev det så, säger Britta.

Efter den här utställningen tar hon en skapande paus.

-Man ger så mycket av sig själv i en utställning. Fast samtidigt känns det bra, en utställning är som ett avslut, tycker hon.

Vill man se Brittas collage och andra arbeten så är utställningen kvar här månaden ut och kan ses när Medimar har öppet. Klockan 17 den 10 september börjar vernissagen.

Elva temperament och elva olika uttryckssätt möts i konstmuseets nya specialutställning Pop up 2, där medlemmar från Ålands konstförening fått fria händer att visa vad de vill.

Kulturföreningen Katrina planerar att beställa en nyskriven opera baserad på Carina Karlssons texter om 1600-talets häxprocesser på Åland.
Premiären är tänkt till 2021.

Glädjekällan är temat för årets utgåva av årsboken Sanct Olof.
– I år har vi vågat vara lite spralliga, säger redaktör Kiki Alberius-Forsman.

Svenskåländska folkmusikbandet Skrömta släpper nu sin tredje skiva ”Skrömtology”.
– Vi spelar en slags fusion mellan rock och folkmusik. Det finns säkert en massa regler för hur folkmusik egentligen ska låta – vi bryter mot dem alla, säger Robert Zetterqvist.

Två mycket ovanliga Abba-skivor hamnade härom dagen på Ålands skivbörs när en man klev in och erbjöd dem.
– Jo de här två skivorna är nog i särklass de ovanligaste och mest värdefulla skivor vi haft i butiken, säger Göran Jansson på Skivbörsen.

De tar i från knäna, Kökars nybildade teatergrupp, när de sätter upp det historiska dramat ”Kedjan”. Och trots de skavanker som ofrånkomligen vidlåder amatörteater, går de i land med projektet

Om en drygt vecka har Kökars nybildade teatergrupp premiär för sin pjäs ”Kedjan”. En historia från 1500-talets Kökar om pirater, hämnd och en mans kamp för att inte förlora sig själv.
Repetitionerna är på väg in i det intensiva finalskedet.

Folkdräktsparaden på Bolstaholms gård under lördagen drar blickarna till sig. Det är inte ofta som så många åländska folkdräkter går att skåda vid ett tillfälle.

– Man borde använda dem mer, säger May Karlsson som har vävt tyget till, och sytt, både sin och Karl-Johan Mörns dräkter.

Ålands veterantraktorklubb smög igång sitt gårdsmuseum i fjol.
Nu har man vuxit med ytterligare en utställningshall.
– Utrymmesbristen är vårt ständiga problem. Vi kunde fylla ett tredje hus, säger Tore ”Putte” Karlsson från Ålands veterantraktorklubb som står bakom museet.

I morgon släpper Marcus Boman sin fotobok ”Skaparkraft” med 60 personliga porträtt av åländska konstnärer som påverkat honom.
– Det är min hyllning till dem, säger han.

Tystnad är inte detsamma som tomhet.
– När jag dröjer i tystnaden börjar jag uppleva massor av saker, säger Henrika Lax som i sin utställning på Galleri Skarpans målat tystnad.

Efter drygt två års byggtid, 50 miljoner euro och mycken förväntan öppnar Helsingfors nya kulturcenter Amos Rex i övermorgon. För öppningsutställningen står det japanska teamLab som skapar spektakulära digitala rumsinstallationer.

På drygt ett år har Sottungabon Peter Wahlbeck blivit ett känt namn på den åländska teaterscenen. Debuten gjorde han i Robert Liewendahls Sottungapjäs ”Storm över Södö”, och förra helgen var han med i arrangerandet av en teaterhelg på Sottunga – både som skådespelare och manusförfattare.
– Jag är allätare när det kommer till teater och vill inte stänga några dörrar.