Lyckliga kor och kloka människor, det är titeln på Maria Suutalas bok som ska ges ut hos PQR nästa månad.

-Jag är så glad att PQR ger ut den. De stora förlagen vill inte ge ut samhällskritiska böcker, säger författaren i telefon från Ylivieska i mellersta Österbotten.

SKÄRGÅRD Nyfiken blir man förstås på vad detta är för bok och vem som har skrivit den.

Det visar sig att författaren är docent i idéhistoria vid Uleåborgs universitet och att hon sedan mer än ett par decennier är helt tokkär i den åländska skärgården.

I boken berättar hon om en tidsresa till det nära förflutna med erfarenheter som kan vara nyttiga för framtiden.

Med tam gås

Hon och hennes tyskfödde man, Ernst Heller Suutala, har tillbringat långa perioder i den åländska skärgården sommar och höst. Ofta paddlande kajak med den tama gåsen Marta Alfhild, född på Föglö, som följeslagare.

- Hon följer oss troget och är nu tretton år gammal. Hon är frisk och stark och det beror nog på att hon är född av vilda föräldrar, säger Maria som förstås tar med sig Marta Alfhild till Ylivieska för vinterboende.

Hennes forskning och publicerade böcker handlar om människans förhållande till natur och djur. Doktorsavhandlingen från 1990 hade som tema människor och djur i tyskt tänkande under renässansen.

-Men jag är inte i första hand akademiker, jag är mer ekofilosof, säger Maria.

120 personer

Maria Suutala har gjort ett grundligt fältabete inför den här boken. Hon har intervjuat 120 personer, majoriteten med födeklseår före 1940, boende i den åländska utskärgården. Hon och maken har bott på Kökar i fyra månader och gästat bröderna Ensio och Tauno Sandell på Emskär i flera omgångar. De har också tältat på Ådö i Kumlinge under många veckor.

Det hon undersöker är vardagslivet i skärgården, som levdes på naturens villkor och i samklang med naturen under perioden när även skärgårdsborna gick från självhushåll till modernitet.

-Det är slående vilket nära förhållande som fanns till allt levande. Jag tror att det finns ett mycket viktigt arv att ta hand om ifall vi ska leva i ett samhälle med hållbar utveckling, säger Maria.

Hon understryker att idéhisoria, till skillnad från filosofi, handlar om att förstå hur vanliga människor tänkt i olika tider och hur det har påverkat utvecklingen och historiens gång.

Översatt själv

Boken ges ut på finska i en längre och mer akademisk version på finska nu i september. Lagom till bokmässan i Helsingfors i oktober ska Maria Suutalas bok finnas klar på svenska i en populärversion på drygt 200 sidor, som författaren själv gjort en råöversättning på.

-Just nu sitter Carina Karlsson och går igenom och putsar översättningen. Det är en kamp mot klockan för manuset måste lämnas till tryckeriet i Vilnius om tio dar, säger förläggaren Ben Johans.

Han tror att tidtabellen ska hålla men att det troligen blir så att boken levereras direkt till bokmässan i Helsingfors, som hålls den 26 till 29 oktober.

-Jag har anmält Maria som deltagare och det är ingen katastrof om inte boken hinner bli klar. Det är nog inte första gången i mässans historia som en författare deltar med bara manus, säger Johans.

Oklar finansiering

Än så länge är det oklart hur finansieringen av boken ska täckas. Maria Suutala har fått stöd från Ålands kulturstiftelse och från Nordenskiöldsamfundet för sitt fältarbete på Åland. Men när Ben Johans sökte om stöd för bokutgivningen fick han nej av landskapets kulturdelegation.

-Det tycker jag är obegripligt, den här boken är som en gåva som berikar Åland, säger han.

Hans hopp står nu till Ålands kulturstiftelse som inom kort ska ta ställning till en ansökan om stöd.

Ben Johans framhåller också att Lauri Åkerblom på Kumlinge, som scannat in över 3000 bilder från Kumlinge före 1950 skulle vara värd ett kulturpris.

-Boken lyfts i hög grad av de gamla autentiska bilderna och 80 procent av dem kommer från Lauris samling, säger Johans.

Lauri Åkerblom själv säger att han redan på 80-talet fick idén till fotoprojektet. Dåtidens teknik var för dyr men idag är det både lätt och billigt att överföra bilder till digitalt format.

-Inga av bilderna jag skannat in är tagna efter 1950, säger han.

Vilhelm Mobergs komedi ”Marknadsafton” har 90 år på nacken men sätts fortfarande upp på teatrar i Sverige.
Nu är det Ålands tur. På fredag är det premiär för Kappsäcksteaterns version av pjäsen.

Genom att måla självporträtt har Guy Frisk tagit sig vidare när han kört fast i skapandet. Nu ställer han första gången ut några av sina introspektioner.

I sin nya roman ”Frihetens pris” återvänder Sonja Nordenswan till den värld och den tid hon skildrade i sin förra bok ”En sång ur kylan”.
–  Men det är ingen fortsättning utan en helt fristående berättelse, säger hon.

Sex kvinnor och fyra män trängs ihop på en flotte av en antropolog som hoppas på våld och sex när drifterna tar över. Men inget blir som han tänkt sig. Om detta experiment handlar Marcus Lindeens omtalade dokumentär ”Flotten” som Verafestivalen visar lördag kväll.

I sin nya roman ”Märket” återvänder Carina Karlsson till häxprocessernas 1600-tal och bondmoran Lisbeta, Per Skarps hustru, som avrättades för trolldom.
Nytt material och missnöje över långfilmen ”Djävulens jungfru” sporrade henne.

I Helsingfors går operan ”Jää”, som bygger på Ula-Lena Lundbergs roman ”Is”, för fulla hus. Själv tillbringar hon andra vintern i Diktarhemmet i Borgå.
– Det är en väldigt intressant episod i mitt liv det här, säger hon.

Anette Gustafsson är dubbelt utställningsaktuell just nu. Dels på Ålands konstmuseum, dels på Galleri Skarpans där hennes utställning ”Elefanten i rummet” öppnar i kväll.

Lasse Harkkalas detaljrika akvareller påminner om sagoboksillustrationer. Fantasin ges fritt spelrum och drömmens logik råder.
– Jag låter betraktarna hitta på historierna själva, säger han.

Färgsprakande och fullt av energi, men kanske inget för de minsta barnen, tycker vår recensent om ”Alice i underlande”t

Tre generationer Mörn ställer ut tillsammans på Galleri Skarpans. Ett möte mellan keramik, målningar och ”hittade objekt”.

Biblioteket erbjuder nu alla låntagare att se gratis streamad film på sajten cineasterna.se.
En film i veckan går att se.

Musikern Judit Deáki har livet igenom hyst ett brinnande intresse för att sy historiska kläder. Nu ställer hon för första gången ut några av sina skapelser, med förlagor från mellan 1300-tal och 1900-tal.

I kväll öppnar bildkonstnären Kjell Ekströms utställning ”Akryl och akvarell – nya målningar” på Föglö bibliotek i Degerby. De färska tavlorna, som alla har målats 2018, är inspirerade av miljöer i samma kommun.
– För att vara ett så litet bibliotek har det fantastiska utställningsmöjligheter, säger Kjell Ekström.