Lyckliga kor och kloka människor, det är titeln på Maria Suutalas bok som ska ges ut hos PQR nästa månad.

-Jag är så glad att PQR ger ut den. De stora förlagen vill inte ge ut samhällskritiska böcker, säger författaren i telefon från Ylivieska i mellersta Österbotten.

SKÄRGÅRD Nyfiken blir man förstås på vad detta är för bok och vem som har skrivit den.

Det visar sig att författaren är docent i idéhistoria vid Uleåborgs universitet och att hon sedan mer än ett par decennier är helt tokkär i den åländska skärgården.

I boken berättar hon om en tidsresa till det nära förflutna med erfarenheter som kan vara nyttiga för framtiden.

Med tam gås

Hon och hennes tyskfödde man, Ernst Heller Suutala, har tillbringat långa perioder i den åländska skärgården sommar och höst. Ofta paddlande kajak med den tama gåsen Marta Alfhild, född på Föglö, som följeslagare.

- Hon följer oss troget och är nu tretton år gammal. Hon är frisk och stark och det beror nog på att hon är född av vilda föräldrar, säger Maria som förstås tar med sig Marta Alfhild till Ylivieska för vinterboende.

Hennes forskning och publicerade böcker handlar om människans förhållande till natur och djur. Doktorsavhandlingen från 1990 hade som tema människor och djur i tyskt tänkande under renässansen.

-Men jag är inte i första hand akademiker, jag är mer ekofilosof, säger Maria.

120 personer

Maria Suutala har gjort ett grundligt fältabete inför den här boken. Hon har intervjuat 120 personer, majoriteten med födeklseår före 1940, boende i den åländska utskärgården. Hon och maken har bott på Kökar i fyra månader och gästat bröderna Ensio och Tauno Sandell på Emskär i flera omgångar. De har också tältat på Ådö i Kumlinge under många veckor.

Det hon undersöker är vardagslivet i skärgården, som levdes på naturens villkor och i samklang med naturen under perioden när även skärgårdsborna gick från självhushåll till modernitet.

-Det är slående vilket nära förhållande som fanns till allt levande. Jag tror att det finns ett mycket viktigt arv att ta hand om ifall vi ska leva i ett samhälle med hållbar utveckling, säger Maria.

Hon understryker att idéhisoria, till skillnad från filosofi, handlar om att förstå hur vanliga människor tänkt i olika tider och hur det har påverkat utvecklingen och historiens gång.

Översatt själv

Boken ges ut på finska i en längre och mer akademisk version på finska nu i september. Lagom till bokmässan i Helsingfors i oktober ska Maria Suutalas bok finnas klar på svenska i en populärversion på drygt 200 sidor, som författaren själv gjort en råöversättning på.

-Just nu sitter Carina Karlsson och går igenom och putsar översättningen. Det är en kamp mot klockan för manuset måste lämnas till tryckeriet i Vilnius om tio dar, säger förläggaren Ben Johans.

Han tror att tidtabellen ska hålla men att det troligen blir så att boken levereras direkt till bokmässan i Helsingfors, som hålls den 26 till 29 oktober.

-Jag har anmält Maria som deltagare och det är ingen katastrof om inte boken hinner bli klar. Det är nog inte första gången i mässans historia som en författare deltar med bara manus, säger Johans.

Oklar finansiering

Än så länge är det oklart hur finansieringen av boken ska täckas. Maria Suutala har fått stöd från Ålands kulturstiftelse och från Nordenskiöldsamfundet för sitt fältarbete på Åland. Men när Ben Johans sökte om stöd för bokutgivningen fick han nej av landskapets kulturdelegation.

-Det tycker jag är obegripligt, den här boken är som en gåva som berikar Åland, säger han.

Hans hopp står nu till Ålands kulturstiftelse som inom kort ska ta ställning till en ansökan om stöd.

Ben Johans framhåller också att Lauri Åkerblom på Kumlinge, som scannat in över 3000 bilder från Kumlinge före 1950 skulle vara värd ett kulturpris.

-Boken lyfts i hög grad av de gamla autentiska bilderna och 80 procent av dem kommer från Lauris samling, säger Johans.

Lauri Åkerblom själv säger att han redan på 80-talet fick idén till fotoprojektet. Dåtidens teknik var för dyr men idag är det både lätt och billigt att överföra bilder till digitalt format.

-Inga av bilderna jag skannat in är tagna efter 1950, säger han.

I sommar kan läsare uppleva Åland genom att läsa böcker som utspelar sig här, och samtidigt delta i bibliotekens läsutmaning ”Läs Åland runt”. Victoria Lundgren på Mariehamns stadsbibliotek hoppas att utmaningen återkommer i framtiden.
– Man vinner på att lära känna Åland via skönlitteraturen.

För Karin Erlandsson är skrivandet ett hantverk – det kräver disciplin och system, vilket triggar kreativiteten. Om det, författarskapet och sådant som hör till ett skrivliv handlar den nya boken ”Alla orden i mig”.
– När jag skriver mina romaner finns det tusen detaljer att hålla reda på. Här har jag bara behövt hålla reda på mig själv.

Efter att ha bott och målat i ett drygt år på Åland, kliver nu den australiska konstnären Danelle Bergstrom fram och presenterar sig med utställning ”Våga” på Önningebymuseet.

Åsa Lind har just kommit ut med två nya bilderböcker: ”Brum, skogens djur i ord och bild” med illustrationer av Anna Bengtsson, och ”Tiger, Tiger, Tiger” illustrerad av Joanna Hellgren.

Keathy Ericsson-Jourdan blir den första mottagaren av det nyinstiftade Anna-Lena Dreijers konstpris.
– Jag är mycket hedrad, säger mottagaren.

För ett drygt år sedan besökte franska konstnären Marie Sand Åland tillsammans med sin make som är Frankrikes ambassadör i Finland. Det var ett tvådagarsbesök, men Marie Sand blev kvar en vecka, fascinerad av det åländska landskapet.

Ålands kulturdelegation har utsett etnologen Conny Andersson till årets kulturpristagare.

De åländska museerna jobbar för ett ökat samarbete sinsemellan. En konkret åtgärd är att uppmärksamma den internationella museidagen på lördag då det bland annat bjuds på fritt inträde.

Dagens Nyheter har donerat sin samling av gamla kameror och övrig fotoutrustning till Ålands fotografiska museum.
– Jag är helt överväldigad, säger Olle Strömberg som äger och driver museet tillsammans med sin fru Benita Strömberg.

Johanna Grüssner är en av 13 artister som är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2019.

Efter sju års intensiva studier vid Sibeliusakademien och flera timmars övande – varje – dag, är det dags för Emanuele Ferraris examenskonsert.
– Nej, jag är inte speciellt nervös, säger han.

Känslor av skam behöver inte gömmas undan eller förtryckas. I Bo Söderlunds nya utställning på Galleri Skarpans har han i stället valt att porträttera en rad ”pinsamhetsmonster” som var och en nu har möjlighet att bekanta sig med.

”På en trollsländas vingar” av Ann-Christin Waller och Anni Wikberg är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.